PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Enotéka Znojmo

Vínečko & Design. Znojmo vstalo z popela a stalo se z něj jedno z nejvkusnějších měst v republice

Město toho nabízí mnoho. Od prohlídek historických památek, procházek malebnými uličkami, tajemným podzemím až po úchvatné výhledy do krajiny. Nechybějí ani gastronomické podniky a stylová ubytování. Vydejte se s námi za designovými lahůdkami Znojma.

Za moderním uměním

Při návštěvě doporučujeme navštívit GaP / Galerii a ProstorTohle multifunkční místo je výstavním prostorem, ateliérem, alternativní divadelní scénou, debatním i koncertním místem, kinem, kavárnou a sdíleným pracovním prostorem. O jeho založení se zasloužil spolek Umění do Znojma. Základní myšlenkou této kulturní instituce je přinášet do Znojma aktuální výtvarné umění, významně přispívat k rozvoji kultury a stmelovat obyvatele města ve společném zájmu o umění.

Střídmá barevnost prostoru dává vyniknout vystavovanému umění Střídmá barevnost prostoru dává vyniknout vystavovanému umění
Střídmá barevnost prostoru dává vyniknout vystavovanému umění

Podobu prostoru navrhlo místní studio ORA v jednoduchém stylu. Jednotlivé funkce interiéru se prolínají a ovlivňují, hranice jsou vyznačené jen odstínem materiálu – tmavá část pro kavárnu, světlá pro galerii. Zatímco prostor kavárny je vyplněný policovým systémem pro vystavování kvalitního českého designu, prostor galerie je prázdný a univerzální. Galerie se díky velkým oknům promítá do ulice. 

Galerii a Prostor můžeme obdivovat zvenku skrze velká okna Galerii a Prostor můžeme obdivovat zvenku skrze velká okna
Galerii a Prostor můžeme obdivovat zvenku skrze velká okna

Na kávu a sklenku vína

Ve městě se nachází několik gastronomických podniků se stylovým posezením. Za návštěvu stojí Balance coffee & wine. Praží si zde vlastní kávu, kterou můžete ochutnat v kavárně, ale zrnka kávy si můžete zakoupit i pro domácí použití. Hlavní doménou podniku jsou snídaně, které se podávají až do 14 hodin. Atmosféru podniku definuje interiér navržený v industriálním stylu, hlavním materiálem je beton v kombinaci dřeva a kovu. 

Ochutnat můžete například domácí toust s pestem ze sušených rajčat, s avokádem a míchanými vejci a spoustu sladkých dezertů vlastní výroby Ochutnat můžete například domácí toust s pestem ze sušených rajčat, s avokádem a míchanými vejci a spoustu sladkých dezertů vlastní výroby
Ochutnat můžete například domácí toust s pestem ze sušených rajčat, s avokádem a míchanými vejci a spoustu sladkých dezertů vlastní výroby

Sladkým pečivem inspirovaný Francií láká Půl na půl. Pochutnáte si tady na výběrové kávě, dokonalých croissantech, pain au chocolat, pistáciovém šneku a dalších cukrářských, ale i slaných delikatesách. Místo se nachází na kraji centra, zahrada kavárny sousedí s hradbami města. Pro interiér kavárny je příznačný vysoký krov, který dává pocit vzdušnosti. Uvolněnou atmosféru dotváří ležérní nábytek, jehož některé kousky si majitelé sami renovovali.

Znojmo je centrem vinařského regionu jižní Moravy. Jedním z míst zasvěcených vínu je Enotéka Znojmo, na jejíž podobě má zásluhu architektonické studio Chybik + Kristof. Architekti důmyslně propojili přestavěný pivovar z 19. století s přilehlým technickým prostorem ze 70. let.  Hlavní dominantou interiéru je členitý bar, jehož dřevěná konstrukce volně přechází ve schodiště do dalšího patra. Během ochutnávky vína můžeme pozorovat historické památky města – znojemský hrad, rotundu sv. Kateřiny a gotický kostel sv. Mikuláše.

Enoteka Znojmo Enoteka Znojmo
Enoteka Znojmo

Vychutnat sklenku vína v útulném prostředí nabízí také Vinařství Nešetřil. Na jednom místě zde funguje vinařství, winebar Chatka s restaurací, mikropivovar a apartmány. Raně renesanční městský dům z 15. století s atikovým průčelím a mázhauzem prošel rekonstrukcí pod vedením architektonického studia ORA. Na komplex navazují podzemní sklepy, do kterých se vstupuje tajnými dveřmi ve fasádě přístavby. Samotnému podzemí byla zachována autenticita, která je připomínkou časů, kdy tato stavba vznikla. 

Součástí prostoru je rozlehlý dvůr s rozšiřujícím se betonovým schodištěm Součástí prostoru je rozlehlý dvůr s rozšiřujícím se betonovým schodištěm
Součástí prostoru je rozlehlý dvůr s rozšiřujícím se betonovým schodištěm

Nocování s atmosférou

Pokud vás atmosféra Znojma okouzlí natolik, že se rozhodnete zdržet přes noc, máme pro vás doporučení na stylové ubytování. Přenocovat můžete přímo ve zmíněném Vinařství Nešetřil, Ballance Coffee nebo si vybrat z našich dalších tipů.

Mezi chrámem sv. Mikuláše a Masarykovým náměstím sídlí Stará Pekárna. Valerie a David Kozelských se snaží o citlivou rekonstrukci historické budovy a dnes nabízejí jedinečné ubytování v několika apartmánech s původními podlahami a konstrukcemi. Vyniká kombinací různých uměleckých slohů od gotiky přes renesanci, baroko, klasicismus a vyvíjí se do dnešních dnů. Unikátní je sklípková klenba v mázhauzu, dochovaná pec „Stará pekárna“, kde se po 350 let peklo, a také gotický srub ve dvorní části domu. Jako jeden z nejstarších domů je také zahrnut do prohlídkové trasy města Znojma.

Zrenovovaná podlaha a starý nábytek působí uklidňujícím dojmem Zrenovovaná podlaha a starý nábytek působí uklidňujícím dojmem
Zrenovovaná podlaha a starý nábytek působí uklidňujícím dojmem

Milovníkům samoty doporučujeme vydat se za hranice města. Nedaleko Znojma, kousek za vesnicí Kravsko, se nachází areál Kocanda Kravsko. Místo poskytuje daleké výhledy do okolí, dominantou areálu je budova Kocanda. Historie objektu sahá až do středověku, kdy tudy vedla hlavní cesta z Vídně do Prahy. Kocanda v tom čase sloužila jako zájezdní hostinec. Z této doby pochází hlavní budova areálu, která nyní slouží jako penzion, a barokní sál, který je určený pro konání společenských akcí a svateb. 

Na Kocandě byla obnovena kompaktnost původní hmoty odhalením části starého zdiva Na Kocandě byla obnovena kompaktnost původní hmoty odhalením části starého zdiva
Na Kocandě byla obnovena kompaktnost původní hmoty odhalením části starého zdiva

V průběhu věků prošla mnoha úpravami a transformacemi. Dnešní podoba objektu, vznikající pod vedením ORA, vytváří harmonický celek původních prvků s novými doplňky. Interiér je záměrně spartánský, na podlaze se podařilo zachovat masivní dřevěné kazety, které byly doplněny čedičovými a cementovými dlaždicemi. S interiérem ladí starý nábytek – stoly, skříně, židle, stolky pod umyvadla nebo staré litinové vany. V areálu se nacházejí tuny původních sádrových forem používaných k výrobě keramiky. Některé z nich slouží v interiéru jako designové doplňky. Upomínají na historii areálu a zároveň dávají návštěvníkům nahlédnout, jak keramika vzniká.

Každý pokoj nabízí jiné pocity díky různému nábytku a designu Každý pokoj nabízí jiné pocity díky různému nábytku a designu
Každý pokoj nabízí jiné pocity díky různému nábytku a designu

Foto: Boys Play Nice, Alex Shoots Buildings

Rubriky:

Další z rubriky

Dvoupatrový prostor Foyer Café, který byl v padesátých letech necitlivě přestavěn na nocležnu a kanceláře, se nyní vrací ke svému secesnímu půvabu podle původních Fantových plánů.
Číst článek
20. 09. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Návrat starých časů. Zdevastované prostory Fantovy budovy v Praze se dočkaly rekonstrukce, která bere dech

Fantova budova na pražském hlavním nádraží patří mezi nejvýznamnější secesní stavby České republiky. Po náročné rekonstrukci se otevřela veřejnosti část obnovených prostorů, jeden ze sálů se proměnil ve stylovou kavárnu. Nechte se unést atmosférou nádherného interiéru.

Interiér & architektura Design guide
Domeček Krumlov
Číst článek
19. 08. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Ideální únik. Vybíráme hotely, které se pyšní působivým interiérem a nezapomenutelnou atmosférou

Vydat se na víkend do hor nebo do krásných českých měst je vždycky dobrý nápad. Složitě vybírat kvalitní a esteticky poutavé ubytování naštěstí už dnes nemusíte. Napříč republikou jich přibývá čím dál víc. V prvním díle našeho výběru vám představujeme naši TOP 3!

Interiér & architektura Design guide
Netradiční jihomoravské stavení blízko Valtic
Číst článek
09. 08. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Vesnická idyla. Manželé na jihu Moravy opravili původní stavení, Barvířka v sobě mísí minimalismus i vřelost regionu

Pálavu si snadno zamiluje každý. Vřelí lidé, původní architektura a příjemně líná atmosféra. A samozřejmě výborné víno. I proto sem každý rok směřují davy turistů. Aby jen levně nepřespávali v zanedbaných penzionech, po tom touží Jiří Rokoský, spolumajitel usedlosti Barvířka.

Interiér & architektura Design guide
Červené cihlové stěny Domu umění zrcadlí architekturu místních hornických kolonií. Díky svému puristickému vzhledu a velkým plochám cihlových stěn je Dům umění výrazný v rámci okolní zástavby. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě, GVUO.
Číst článek
05. 08. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 8 min

Drsná a inspirativní. Ostrava láká na nejlepší architekturu i výstavní scénu v republice

Historie Ostravy je spjata s hornictvím a hutnictvím. Své průmyslové dědictví město dnes úspěšně kombinuje s moderním designem a kulturou, přitahuje tak milovníky umění, architektury a gastronomie. Vydejte se na prohlídku s naším průvodcem.

Design & umění Design guide
Vintage design? Propadli jsme kouzlu starého nábytku a bytových doplňků.
Číst článek
29. 07. 2024
Tereza Patzenhauerová
Doba čtení 8 min

Svůdná krása starých věcí. Obliba vintage designu roste, kde narazíte na ten nejlepší?

Nové neznamená nutně lepší. Ztotožnili jsme se s mottem: opravit, přečalounit, znovu použít a hlavně nevyhazovat! Nevíte, kam pro vintage nábytek a bytové doplňky? Představujeme vám projekty, které zachraňují staré věci a vdechují jim nový život.

Interiér & architektura Design & umění Design guide
Opava koupaliste
Číst článek
19. 07. 2024
Sabina Ježková
Doba čtení 8 min

Chladivé oázy. Kde najdete netradiční koupání ve stínu působivé architektury?

Léto je v plném proudu, horko nemá slitování, a když už ani zmrzlina nezchladí, je čas se přemístit k vodě. Ideálně na takové místo, kde bude nejen čistá voda, ale i zajímavé okolí, které nabízí esteticky působivou architekturu a příjemné prostředí. My naštěstí víme, kam se za těmito místy vydat.

Design guide
Muzeum barokních soch
Číst článek
15. 07. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Láká nejen na loutky. Město Chrudim stojí na okraji zájmu turistů, architektonicky zajímavá místa má ale také

Chrudim na vzestupu. Přestože památek v ní najdeme několik, moderní architektury je poskrovnu. Architekti a designéři, Chrudim vás potřebuje! Vybíráme místa, která stojí za to v druhém největším městě Pardubického kraje (i v jeho okolí) navštívit.

Design guide
Designblok Cosmos v Oblastní galerii v Liberci!
Číst článek
19. 06. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Spektakulární instalace, která dokáže oslovit i laika. V Liberci je k vidění oceňovaná výstava českého skla Designblok Cosmos

Putovní výstava Designblok Cosmos, kterou v Praze a Miláně spatřilo již přes sto tisíc lidí, míří do regionů. Aktuálně zaparkovala v zahradě Oblastní galerie Liberec. Proč se vyplatí vyrazit na sever nám prozradila Jana Zielinski a Filip Suchomel.

Design guide
Vila 63 je novou pobočkou Café Jen
Číst článek
10. 06. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Espresso tonic, Aperol a design, prosím! Vybíráme dokonalé letní zahrádky, které okouzlí stylem a šarmem

Čeká nás předpověď plná slunečných dní. Kam se skočit ochladit v horkých měsících? Přinášíme seznam zahrádek, kde si ke kávě můžete objednat třeba svěží design s nevšední lokací.

Design guide
Designnews GRAM
Číst článek
05. 06. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Úctyhodná proměna. Lukáš Žďárský otevřel osobité bistro Gram v místě, kde bývala firemní recepce

Lukáš Žďárský je milovník gastronomie a designu. S partou kolegů zvelebuje staré prostory a probouzí k životu nové koncepty. Kreativně, s respektem k historii místa. Nejnovějším přírůstkem v pestrém portfoliu je vinohradský podnik GRAM.

Design guide
Ikea - čokoládový adventní kalendář

AKCE A UDÁLOSTI

Podoby prožívání a definování identity, těla a pohlaví i kulturních tabu. Tato témata představí umělkyně Katarzyna Kozyra v ostravské GVUO. Nenechte si ujít působivý výběr prací z dosavadní kariéry autorky.

Od 25. září 2024 do 5. ledna 2025
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Faktor K oživil strážnici již před dvěma lety
Číst článek
16. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Brno světové! Projekt umělecké rezidence TIC vybízí k propojení lokálního prostředí se zahraničními umělci

Městská část Brno-sever se stává místem jedinečné spolupráce mezinárodních umělců a místní komunity. Projekt umělecké Rezidence TIC nabízí zahraničním umělcům příležitost tvořit, reflektovat a interagovat s lokálním prostředím díky pobytu v rezidenčním bytě na adrese Hvězdová 6.

Design & umění
Textilie z produkce Durch duo a respondenti naší ankety
Číst článek
14. 10. 2024
Jana Mattas Horáčková
Doba čtení 4 min

Kam upadá český textil? Podniky krachují, investoři nejsou osvícení, chybí spolupráce s architekty. Ptáme se výrazných textilních designérek, co je nejvíc trápí

Textilní tvorba je tak trochu jako popelka. Za posledních několik desítek let prošla velkými turbulencemi. Oslovili jsme zástupce mladší generace i etablované autory z řad současných návrhářů a zeptali se, v jaké kondici dnes obor je. A co by pomohlo vrátit jeho výrobky do našich běžných interiérů.

Interiér & architektura Design & umění Rozhovory
Jak to mají sklářští designéři se sociálními sítěmi?
Číst článek
11. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Problém jménem algoritmus. Žijeme v bublině a nedostávají se k nám věci, které by nás mohly posunout. Jaká rizika a výhody má instagram pro české designéry?

Bez nich se už neobejdeme, ale soužití s nimi přináší i řadu nepříjemností. Sociální sítě ovlivňují všechny obory a design není výjimkou. Jak s nimi pracují úspěšní lokální designéři?

Názory & polemika
Milan headline
Číst článek
09. 10. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Je to šokující, dechberoucí a znepokojivé. V Dánsku zůstává na polích po letních festivalech tisíce opuštěných stanů, návrhář Milan Flíček přišel s řešením

Milan Flíček odešel do zahraničí, aby zachraňoval použité stany. Ano, je to nadsázka. Mladý návrhář totiž ve své tvorbě poukazuje na mnohem větší problémy, které se netýkají jen fashion světa.

Design & umění Rozhovory
Bohdašín
Číst článek
07. 10. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

S úctou k tradici. Na úpatí Jestřebích hor stojí statek Bohdašín, kterému majitelé vtiskli harmonický genius loci

Je to kraj, kde se narodili velikáni české literatury. Ve zdejších kopcích se procházel Čapek i Škvorecký. Kouzlo má zdejší příroda stále. A nyní navíc přibyl další důvod, proč se vydat na víkend právě sem – nově opravený statek Bohdašín 17.

Interiér & architektura
Budova Dřeváku
Číst článek
04. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Největší bytový dům ze dřeva vyroste v ČR. Dřevák od studia Jakub Cigler Architekti sází na udržitelnost i vysoký standard bydlení

Zpráva o švýcarském mrakodrapu od dánského studia SHL jistě před lety vyrazila všem dech. Bylo to především tím, že se jednalo o dřevěnou stavbu. Nyní se takové dočkáme i my. Skanska uvádí do prodeje bytový dům Dřevák, který se má stát doposud největším bytovým domem ze dřeva v České Republice.

Interiér & architektura
Jitka Hurábová s architektem Miroslavem Krátkým
Číst článek
02. 10. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 3 min

Neměli jsme za úkol tvořit architekturu, ale plátno pro krásné produkty. Byl to zdravý projekt, říká Mirek Krátký ze studia archicraft o rekonstrukci showroomu firmy LD Seating

Dříve kuchyňské studio, dnes prostor plný designového sezení. LD Seating z Boskovic nejsou v pražském Karlíně žádnými nováčky, jejich showroom ale nedávno prošel rekonstrukcí podle návrhu studia archicraft. Jak jednatel Jakub Huráb a architekt Mirek Krátký vzájemnou spolupráci hodnotí?

Interiér & architektura
Firma Janošík překračuje hranice možného s rámy Paranormal
Číst článek
30. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Nic není nemožné. Rodinná firma Janošík vyrábí okna, která váží tunu, ale překvapí svojí subtilností

Rodinná firma Janošík z Valašska se specializuje na výrobu oken. A to ne ledajakých. Dlouhodobě se ji daří posouvat hranice možného. Okna jsou v jejich případě synonymem estetické dokonalosti.

Interiér & architektura
Ondřej Stára a moderátorka podcastu Veronika Pařízková
Číst článek
27. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Byl jsem zahořklej, ceny se u nás dávají za zásluhy. Je česká scéna zprivatizovaná? Ptáme se šperkaře Ondřeje Stáry

„Tvorba je pro mě srdcová záležitost. Nepotřebuji být opěvovaný,“ svěřuje se talentovaný šperkař Ondřej Stára v podcastu Designnews. Jaký je dnes český šperk a jaká je jeho klientela? Jsou pro něj důležité ceny? Poslechněte si nový díl Designnews podcastu, který řeší věci do hloubky.

Design & umění Podcast
Jak reflektuje majitelka značky Eiri úspěch kolekce, kterou utvářela i AI technologie?
Číst článek
26. 09. 2024
Lenka Kašparová
Jana Brandtlová
Doba čtení 5 min

AI ve službách módy. Na počátku jsme byly šokované a užaslé, říká zakladatelka značky Eiri, která experimentuje s umělou inteligencí

Značka Eiri vytváří pomocí generativních programů dívčí a ženské obličeje k nerozeznání od skutečných. Tyto tváře pak tiskne na oblečení, takže působí, jako by vystupovaly z nekonečna virtuálního prostředí. Jsou na místě obavy nebo nadšení?

Design & umění