PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Trofeje vyráběné technikou foukání sklářským kolíkem

Sklo je pro mě jako led, říká Yulin Huang, která navrhla trofej pro české olympioniky

Čeští olympionici, kteří v Paříži získají letos medaili, si odvezou domů ještě jedno ocenění. Skleněnou trofej, kterou navrhla designérka Yulin Huang z novoborského Lasvitu. Zeptali jsme se ji nejen na proces navrhování, ale i na to, jak výslednou podobu ovlivnil její původ.

Proč padla v Lasvitu volba navrhnout skleněný objekt pro olympioniky právě na vás?

YULIN: Každý rok máme od Lasvitu skvělou příležitost k realizaci v podobě trofejí/soch. Pro nás všechny designéry to byla vždy vzrušující příležitost navrhnout „umělecký objekt“ – něco jiného, než jsou naše běžné projekty velkých instalací. Všichni designéři mohli volně navrhovat nápady na trofej, které se následně probíraly s mistry sklářského týmu, zda je možné je vyrobit, a tak dále. Byl to opravdu zábavný proces. Rozhodla jsem se pro řemeslnou techniku, jež má ukázat tekutou, dynamickou formu skla evokující české barvy a pohyby, které se slévají do křišťálového těla. Letos se sešlo mnoho skvělých nápadů a bylo mi velkou ctí, že můj návrh byl vybrán Komisí Českého olympijského výboru.

Lasvit je partnerem olympijských her už 12 let. Snažila jste se navázat na dosavadní estetiku, nebo kontinuita nebyla nutná?

YULIN: Technice ani stylu se meze nekladly, ale cílem designu bylo vždy vyprávět o sportu a české olympiádě skrze sklo.

Bubliny v národních barvách zachycené v ušlechtilém materiálu Bubliny v národních barvách zachycené v ušlechtilém materiálu
Bubliny v národních barvách zachycené v ušlechtilém materiálu

Víte, jak se vlastně Lasvitu podařilo navázat tak prestižní spojení právě s olympiádou? Nebo jde o partnerství pouze s Českým olympijským výborem?

YULIN: Jedná se o vzácnou a pozoruhodnou příležitost. Máme štěstí, že nám Český olympijský výbor důvěřuje a umožňuje nám spolupracovat a předat sportovcům tak nezapomenutelný a symbolický dar.

Trofej dostanou jen naši sportovci. Mají podobné dárky i jiné národy?

YULIN: Je to snad první příležitost, kdy jsem se mohla zapojit do dění olympijských her, takže nejsem obeznámena s tím, jak s takovým darem nakládají jiné země. Ale přijde mi velmi krásné dát sportovcům něco, co reprezentuje jejich národ nad rámec pouhých medailí.

Výroba trofejí pro české olympioniky Výroba trofejí pro české olympioniky
Výroba trofejí pro české olympioniky

Ve vašem návrhu hrají dominantní roli české národní barvy. Kdybyste ale měla třemi slovy popsat typický český naturel, co by to bylo?

YULIN: Pokud zavtipkuji a budu naslouchat své gurmánské stránce... Možná bych řekla pivo, brambora a řízek. Raději ale řeknu, že Češi jsou les, písek a vzduch. Je tady opravdu krásná příroda plná inspirace. 

Designérčiny kroky vedly po UMPRUM do Nového Boru. Česko-tchajwanská fúze nechala vzniknout novým trofejím pro olympioniky. Designérčiny kroky vedly po UMPRUM do Nového Boru. Česko-tchajwanská fúze nechala vzniknout novým trofejím pro olympioniky.
Designérčiny kroky vedly po UMPRUM do Nového Boru. Česko-tchajwanská fúze nechala vzniknout novým trofejím pro olympioniky.

Olympiáda je pro řadu sportovců vrcholem kariéry a všech medailí a dárků si často nesmírně váží. Z minulosti ale známe případy, kdy např. Lukáš Pollert medaile prodal. Mrzelo by vás, kdyby někdo z obdarovaných váš skleněný artefakt obratem zpeněžil?

YULIN: Trofej je sice významným gestem národa a symbolizuje jeho úspěch, ale zůstává pouhým předmětem, vzdáleným od skutečné hodnoty, kterou má duše, tělo a schopnosti sportovce. V průběhu historie bylo sklo vysoce ceněno stejně jako křišťál. Osobně by mi nevadilo, a dokonce by mě potěšilo, kdyby ostatní považovali trofej za obchodně cennou.

Budete sama olympijské hry sledovat?

YULIN: Určitě! Většinu mistrovství světa sleduji opravdu ráda. Letos si nenechám ujít sledování tchajwanského i českého týmu.

Autorka s trofejí, kterou budou speciálně odměněni jen čeští sportovci Autorka s trofejí, kterou budou speciálně odměněni jen čeští sportovci
Autorka s trofejí, kterou budou speciálně odměněni jen čeští sportovci

Vy pocházíte z Tchaj-wanu, země, jež čelí velkému tlaku ze strany Číny, která ji dlouhodobě považuje za svoje území. Ruští sportovci, kteří z podobných pohnutek napadli Ukrajinu, sportovat pod svojí vlajkou nesmějí, souhlasila byste s podobným trestem i pro Čínu, pokud by Tchaj-wan napadla?

YULIN: To, co se děje po celém světě, a nejen na Ukrajině nebo na Tchaj-wanu, je opravdu srdcervoucí. Doufejme, že taková situace nenastane.

Žijete v Česku, váš přítel Lukáš Houdek je také sklář. Přemýšleli jste o tom, že byste se usadili naopak na Tchaj-wanu?

YULIN: Cestujeme mezi dvěma místy, zatím je naše práce i sklo v Česku, uvidíme, kam nás život v budoucnu zavede.

Lukáš Houdek, Yulin Huang a lustr Snowflakes pro HG atelier Lukáš Houdek, Yulin Huang a lustr Snowflakes pro HG atelier
Lukáš Houdek, Yulin Huang a lustr Snowflakes pro HG atelier

Když se vrátím k vaší práci designérky, vidíte ve svém přístupu i odkaz k vašemu asijskému původu? Vidíte ve svém přístupu a estetice nějaký rys, který by český designér pravděpodobně nepoužil?

YULIN: Myslím, že pokud jde o symboliku, použití barev a kulturní odkazy, můj asijský původ by mohl být v mých návrzích integrován jako první instinkt, a to by mohlo přinést jedinečný pohled, který se může lišit od pohledu českého designéra.
Pocházím ze subtropické země, sklo je pro mě jako led nebo sníh – magický, nikdy neroztávající led, jemný a zároveň silný, tekutý a zároveň pevný. Obzvlášť ráda pracuji se sklem měkkým, fluidním tvarem, zachycujícím tento pocit pohybu a proměny.

Lasvit a olympijské hry pojí dlouhá tradice. Ceny pro české vítěze vyrábí už od roku 2012. Lasvit a olympijské hry pojí dlouhá tradice. Ceny pro české vítěze vyrábí už od roku 2012.
Lasvit a olympijské hry pojí dlouhá tradice. Ceny pro české vítěze vyrábí už od roku 2012.
Rubriky:
Štítky:

Další z rubriky

Kolekce CECILIE pro AMA WEAR
Číst článek
02. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Pomáhá ženám cítit se důstojně. Natálie Szegény ve své diplomové práci navrhla oblečení pro ženy po amputaci prsu

Projít si mastektomií je pro každou ženu fatální zkušenost. Pomoct se složitou situací po zákroku, kdy vám chirurg odstraní prs, ale může i módní design. Návrhářka Natálie Szegény ve své diplomové práci řeší, jak podobné oblečení navrhnout vkusně i funkčně.

Design & umění Rozhovory
Martina Fischmeister
Číst článek
28. 08. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 4 min

Děsivá noční můra. Ilustrátorka Martina Fischmeister onemocněla vážnou nemocí ucha, kdy i malý zvuk způsobuje bolest, nyní touží svojí prací šířit osvětu

Představte si, že i pouhý zvuk vlastního dechu vám způsobuje bolest. Pro ilustrátorku Martinu Fischmeister se tato noční můra stala skutečností. Hyperakuze ji však nezlomila. Pomalými krůčky se vrací k normálnějšímu životu a energii vkládá do šíření osvěty o této zákeřné diagnóze.

Design & umění Rozhovory
Ihor Sabadosh a jeho stolní světla Polaris
Číst článek
26. 08. 2024
Kateřina Hubertová
Doba čtení 3 min

Předsudky vůči "východnímu vkusu" tu stále jsou, místní scéna je ale otevřená. Jak vnímají české prostředí designéři, kteří přišli z Ukrajiny?

Tři různé příběhy, různé obory a rozmanitá tvorba, přesto vnímají oslovení designéři ukrajinského původu život a práci v Praze i situaci v rodné zemi v něčem podobně. Zdejší komunita je přijala a také zákazníci se vlastně od těch ukrajinských tolik neliší.

Design & umění
KNOT KNOT AV portrét Jan Hromadko 2
Číst článek
14. 08. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 3 min

Nikdo nechce dělat ošklivé suvenýry. Málokdo ale ví, jak na to, říká Anna Vodrážková, zakladatelka Knot Knot Candles, která vytvořila svíčku ve tvaru Masaryka

Busta Masaryka, Národní divadlo, brněnský orloj. Anna Vodrážková pracuje s tématem česko-slovanské vzájemnosti, pod značkou Knot Knot Candles tvoří svíčky i jako vkusné suvenýry. Mohou se podle ní ještě dnes objevit autority, jako byl Masaryk? Jak ji ovlivnily její babičky a jaké miluje vůně?

Design & umění Rozhovory
Červené cihlové stěny Domu umění zrcadlí architekturu místních hornických kolonií. Díky svému puristickému vzhledu a velkým plochám cihlových stěn je Dům umění výrazný v rámci okolní zástavby. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě, GVUO.
Číst článek
05. 08. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 8 min

Drsná a inspirativní. Ostrava láká na nejlepší architekturu i výstavní scénu v republice

Historie Ostravy je spjata s hornictvím a hutnictvím. Své průmyslové dědictví město dnes úspěšně kombinuje s moderním designem a kulturou, přitahuje tak milovníky umění, architektury a gastronomie. Vydejte se na prohlídku s naším průvodcem.

Design & umění Design guide
Hands Up by Marek Kuźmiński s komentářem od poroty jejíž součástí bylo i studio Büro Famos
Číst článek
02. 08. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 6 min

Vrací sebevědomí dětem s amputovanými končetinami. Marek Kuźmiński navrhl barevnou protézu, která umí změnit život

Inkluzivní design vítězem letošního ročníku Best in Design, soutěže pořádané v rámci Zlin Design Weeku. Produkt má potenciál měnit životy. Jak se designer Marek Kuźmiński ohlíží na proces vytváření?

Design & umění
Vintage design? Propadli jsme kouzlu starého nábytku a bytových doplňků.
Číst článek
29. 07. 2024
Tereza Patzenhauerová
Doba čtení 8 min

Svůdná krása starých věcí. Obliba vintage designu roste, kde narazíte na ten nejlepší?

Nové neznamená nutně lepší. Ztotožnili jsme se s mottem: opravit, přečalounit, znovu použít a hlavně nevyhazovat! Nevíte, kam pro vintage nábytek a bytové doplňky? Představujeme vám projekty, které zachraňují staré věci a vdechují jim nový život.

Interiér & architektura Design & umění Design guide
Prvním hostem našeho podcastu byla designérka a multidisciplinární umělkyně Eliška Monsportová
Číst článek
26. 07. 2024
Veronika Pařízková
Jana Brandtlová
Doba čtení 3 min

Šla udělat instalace Lasvitu v Miláně lépe? Jsou ženy citlivější designérky? Ptáme se Elišky Monsportové, která patří mezi největší talenty své generace

„Nemám pocit, že bych měla něco dokazovat,“ říká v podcastu designérka Eliška Monsportová, která se už v mladém věku stala vyhledávanou sklářkou. Jaké má zkušenosti s lokálními firmami? Jsou ženy sklářky empatičtější? Poslechněte si první díl Designnews podcastu, který řeší věci do hloubky.

Design & umění Podcast
Minka Podhajska a její hračky. Zdroj: UPM
Číst článek
24. 07. 2024
Kateřina Hubertová
Doba čtení 3 min

Hračky, které si podmanily celý svět. Před sto lety vznikaly působivé dřevěné figurky výtvarnice Minky Podhajské

Jednoduché barevné stylizované dřevěné hračky zapsaly do myslí několika generací designérku Minku Podhajskou. Při jejich tvorbě dbala na estetickou úroveň, ale také na didaktické působení, vytvářela i různé stavebnice a hry.

Design & umění
Kropenka Anny Martinkové se podívá až do Bílého domu.
Číst článek
24. 06. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Fascinace Santinim. Mladá studentka dostala příležitost obdarovat prezidenta USA svou skleněnou kropenkou na svěcenou vodu

Příležitost, která se neodmítá. Mladá studentka Ateliéru skla na pražské UMPRUM Anna Martinková vyrobila dárek pro Joe Bidena, prezidenta Spojených států amerických. Jak k podobnému úspěchu přišla?

Design & umění Rozhovory
Demeczech.com
LD Seating
Krystal bistro

AKCE A UDÁLOSTI

Ilustrace a komiks z celého světa! Navštivte Holešovickou tržnici a prolistujte si nejkrásnějšími knihami nebo se zúčastněte některého z workshopů.

20.-28.9. 2024
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Vítěz Ceny veřejnosti v soutěži Interiér roku 2023
Číst článek
06. 09. 2024
Michaela Irová
Doba čtení 3 min

I do nájemního bytu se vyplatí investovat. V Česku bude bydlení časem nedostupné, říká dvojice architektů, která bodovala s povedenou rekonstrukcí místa, kde žijí

Byt plný kontrastů, kde mají vedle sebe místo pečlivě vybrané designérské kousky i kredenc po babičce. Modrá barva jako barva spojení a oprýskané omítky, které ožívají pod dotekem slunečních paprsků.

Interiér & architektura Rozhovory
Kolekce CECILIE pro AMA WEAR
Číst článek
02. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Pomáhá ženám cítit se důstojně. Natálie Szegény ve své diplomové práci navrhla oblečení pro ženy po amputaci prsu

Projít si mastektomií je pro každou ženu fatální zkušenost. Pomoct se složitou situací po zákroku, kdy vám chirurg odstraní prs, ale může i módní design. Návrhářka Natálie Szegény ve své diplomové práci řeší, jak podobné oblečení navrhnout vkusně i funkčně.

Design & umění Rozhovory
Druhé pozvání k nám do podcastu přijala designéra Cindy Kutíková
Číst článek
30. 08. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Nechci aby moje oblečení nosil někdo, s jehož názory nesouhlasím, říká Cindy Kutíková talentovaná módní návrhářka i grafická designérka

„Určitě jsem zakázku už odmítla, ale často to není. Lidé, kteří mě oslovují většinou navnímají co dělám a jsme na podobné vlně,“ vypráví designérka Cindy Kutíková, která přirozeně osciluje mezí módou a grafickým designem.

Podcast
Martina Fischmeister
Číst článek
28. 08. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 4 min

Děsivá noční můra. Ilustrátorka Martina Fischmeister onemocněla vážnou nemocí ucha, kdy i malý zvuk způsobuje bolest, nyní touží svojí prací šířit osvětu

Představte si, že i pouhý zvuk vlastního dechu vám způsobuje bolest. Pro ilustrátorku Martinu Fischmeister se tato noční můra stala skutečností. Hyperakuze ji však nezlomila. Pomalými krůčky se vrací k normálnějšímu životu a energii vkládá do šíření osvěty o této zákeřné diagnóze.

Design & umění Rozhovory
Ihor Sabadosh a jeho stolní světla Polaris
Číst článek
26. 08. 2024
Kateřina Hubertová
Doba čtení 3 min

Předsudky vůči "východnímu vkusu" tu stále jsou, místní scéna je ale otevřená. Jak vnímají české prostředí designéři, kteří přišli z Ukrajiny?

Tři různé příběhy, různé obory a rozmanitá tvorba, přesto vnímají oslovení designéři ukrajinského původu život a práci v Praze i situaci v rodné zemi v něčem podobně. Zdejší komunita je přijala a také zákazníci se vlastně od těch ukrajinských tolik neliší.

Design & umění
Helena Dařbujánová
Číst článek
23. 08. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Dala jsem přednost mateřství. Helena Dařbujánová založila vlastní značku, když jí bylo 50 let, dnes věří, že to bylo za odměnu

Původní profesí architektka se designu začala věnovat až ve svých padesáti letech. Její ateliér na Letné slaví dnes už 10 let, jaké byly její začátky a co musela obětovat?

Rozhovory
Basketbalistky v Jurkovičově vile
Číst článek
21. 08. 2024
Petra Boháčová
Doba čtení 6 min

Ženy mají tendenci se obětovat. Já se naučila být tvrdá, říká Veronika Velčovská Jiroušková o skloubení role matky a designérky

Veronika Velčovská Jiroušková aktuálně bruslí mezi designem textilu a objekty. Jak vnímá své slavné příjmení, proč si nehraje na superženu a kdy je její práce důležitější než mezinárodní sklářské zakázky jejího manžela Maxima Velčovského?

Rozhovory
Domeček Krumlov
Číst článek
19. 08. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Ideální únik. Vybíráme hotely, které se pyšní působivým interiérem a nezapomenutelnou atmosférou

Vydat se na víkend do hor nebo do krásných českých měst je vždycky dobrý nápad. Složitě vybírat kvalitní a esteticky poutavé ubytování naštěstí už dnes nemusíte. Napříč republikou jich přibývá čím dál víc. V prvním díle našeho výběru vám představujeme naši TOP 3!

Interiér & architektura Design guide
Jak se na praktiky Brašnářství Tlustý dívají zakladatelé a designéři malých českých značek?
Číst článek
16. 08. 2024
Redakce
Doba čtení 7 min

Raději budu bankrotář, než lhář. Lokální výrobci reagují na kauzu Brašnářství Tlustý, může negativně ovlivnit i jejich fungování?

Tuhle kauzu minulý týden zaznamenal snad úplně každý. Nešťastný marketing Brašnářství Tlustý rezonoval ve všech médiích. Výsledek je jasný, firma ztratila renomé i kredit. Nemůže ale podobné chování negativně v očích zákazníků ovlivnit i jiné české značky?

Názory & polemika
KNOT KNOT AV portrét Jan Hromadko 2
Číst článek
14. 08. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 3 min

Nikdo nechce dělat ošklivé suvenýry. Málokdo ale ví, jak na to, říká Anna Vodrážková, zakladatelka Knot Knot Candles, která vytvořila svíčku ve tvaru Masaryka

Busta Masaryka, Národní divadlo, brněnský orloj. Anna Vodrážková pracuje s tématem česko-slovanské vzájemnosti, pod značkou Knot Knot Candles tvoří svíčky i jako vkusné suvenýry. Mohou se podle ní ještě dnes objevit autority, jako byl Masaryk? Jak ji ovlivnily její babičky a jaké miluje vůně?

Design & umění Rozhovory