PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Vintage design? Propadli jsme kouzlu starého nábytku a bytových doplňků.
Galerie článku (37)

Svůdná krása starých věcí. Obliba vintage designu roste, kde narazíte na ten nejlepší?

Nové neznamená nutně lepší. Ztotožnili jsme se s mottem: opravit, přečalounit, znovu použít a hlavně nevyhazovat! Nevíte, kam pro vintage nábytek a bytové doplňky? Představujeme vám projekty, které zachraňují staré věci a vdechují jim nový život.

krásná cimra

web | instagram

Když se loni v květnu potkali, pět konkurentů na malém rybníčku, nečekali, že z toho vznikne úžasná spolupráce. V rámci doprovodného programu výstavy k připomenutí 120 let od narození brněnského architekta Jindřicha Halabaly se konal market renovovaného nábytku. Složení, které jste tehdy mohli na akci vidět, stojí za projektem krásná cimra – Ondřej Daňa a jeho 1000zgarb, fungl Tereza Jakubíčková, Kateřina Krausová naměkko, Lukáš Václavík a Hana Hrušková na ponku, Vendula Procházková aka pohovenda a Blanka Rýznarová se svým retro sitting. „Tyto společně strávené dva dny nás sblížily víc, než bychom čekali. Ale vlastně na tom není nic překvapivého, přece jen všichni hoříme stejnou vášní pro vintage design. Naše setkání nás přivedlo k myšlence společně vytvořit něco krásného. Nechceme se vnímat jako konkurence. Jsme malé podniky, se svou malostí jsme spokojení, ale uvědomujeme si, že není od věci některé zkušenosti sdílet, a trochu se v našem úsilí vzájemně podpořit. A tak se zrodil nápad a první společný počin – sdílený e-shop.

Tým krásné cimry Tým krásné cimry
Tým krásné cimry

Převážná část sortimentu krásné cimry, jejímž rajónem je Brno, jsou kousky z druhé poloviny 20. století, designovky z 50.–80. let. Tehdy byli produktoví návrháři poněkud opomíjeni, přitom pod jejich rukama vzniklo neuvěřitelné množství ikonického designu. Dohledat konkrétní autory je těžký, mnohdy nesplnitelný úkol. My se však snažíme bohatý odkaz, který nám tehdejší designéři zanechali, udržovat při životě, vracet jejich produktům funkčnost i šmrnc a poslat je zpět do oběhu,“ vysvětluje s nadšením tým krásné cimry. Co tedy v krásné cimře můžete objevit? Ve sbírce 1000zgarb najdete mimo jiné neuvěřitelné množství svítidel a skleněných doplňků. Ondra vám ve svém showroomu v Králově Poli s chutí poví vše, čeho se za ty roky sbírání skla dopátral. Na čalouněný nábytek se specializují pohovendanaměkkoretro sitting, jejich dílny najdete na Václavské a kousek opodál na Leitnerově. Nejvymazlenější dřevěné kousky pak hledejte u funglu na Lidické a v KUMSTu na ponku. Za všemi značkami stojí nadšenci, kteří vás u sebe rádi přivítají. V každé z dílen můžete také zkonzultovat a nechat si na míru zrenovovat váš vlastní nábytek. A nebo si vyberte a nechte opravit něco z jejich zásob – sbírky starého nábytku v předrenovačním stavu mají poměrně velké a nebrání se ani komplexnějším projektům.

V krásné cimře je nejvíce baví zachraňovat věci před rozkladem a zánikem. „Celkem jednoduše se z toho stane závislost. Každý z nás má svou osobní sbírku ‚odepsaných‘ kousků, které chtěl někdo vyhodit nebo spálit, přitom mají potenciál sloužit ještě desítky let. Chtěli bychom zachránit všechny, ale to nám často naše finanční, časové ani kapacitní prostředky neumožní. Proto se zachráněné chudáčky pokoušíme vkusně a funkčně zrenovovat tak, aby zaujaly potenciální zákazníky a mohly dále někomu sloužit. Za tímto účelem jsme vlastně také e-shop založili. Doufáme, že se nám mimo práci na zakázku podaří rozjet i prodej již zrenovovaných kousků, a my tak budeme schopni vracet do oběhu i nábytek, o který už nikdo zájem nejevil,“ popisují.

Sedačka od pohovendy a Jiroutkova komoda od naponku Sedačka od pohovendy a Jiroutkova komoda od naponku
Sedačka od pohovendy a Jiroutkova komoda od naponku

A jak v krásné cimře vidí budoucnost vintage nábytku? Bude podle nich za dvacet let renovace vintage nábytku či upcyklace běžnou praxí? „To je těžká otázka. Myslíme si, že zájem o renovace a vintage design určitě roste. Stoupající popularita se dá odvodit už jen z rostoucích cen ještě nerenovovaných kousků na bazarech. Lidé si uvědomují nízkou kvalitu současné masové produkce. Jedná se o spotřební zboží a často ho nakupují jako prozatímní řešení. Když potom chtějí něco trvanlivějšího, přistupují k zakázkové výrobě nebo si nechávají zrenovovat ten starý, dekádami ověřený nábytek. A z tohoto trendu máme velkou radost,“ zamýšlejí se, ale dodávají: „Nábytek z 50.–80. let lze vyspravit díky jeho bytelným kostrám z masivu, což u produktů z 90. a pozdějších let už najdete celkem těžko. Otázka ohledně našich představ, co bude za dvacet let, v nás tak automaticky vyvolává další otázku, ze které jsme však trochu smutní: budeme mít vůbec ještě co renovovat? Snad i proto je pro nás zásadní zmobilizovat síly právě teď, kdy jsou poklady z druhé poloviny 20. století v největším ohrožení, protože často končí na skládkách, v popelnicích nebo v plamenech. Pohání nás potřeba tento osud zvrátit a založení krásné cimry má být jedním z nástrojů, který nám to umožní.

Sto•re

web | instagram

Nový projekt Sto•re založily Tereza Korbelová, Denisa Lešková a Monika Kloboučková, jež se v udržitelnosti pohybují už řadu let. „Klíčový je pro nás kurátorovaný přístup k věcem, které si u nás lidé mohou koupit. Nábytek i nádobí mají historii, víme, odkud pocházejí, známe jejich příběh a vypadají hezky. Mají svou funkci a vydrží další desítky let. Zároveň není naším cílem přesvědčovat již přesvědčené, tedy ty, co již cirkulárně nakupují. Naopak, chceme tento možná pro někoho nový způsob nakupování nabídnout dalším cílovým skupinám, pro které bude představovat náš projekt především dobrou službu, upřesňuje koncept Sto•re Denisa Lešková. Projekt propojuje ty, kteří se chtějí nepotřebného nábytku nebo věcí do domácnosti zbavit, s těmi, kteří hledají originální nábytek v dobré cenové relaci. Díky Sto•re se tak do oběhu vracejí věci opravené, v dobré kondici a připravené pro nové majitele. „Inspiraci jsme si přivezli z návštěvy norských cirkulárních projektů společně se zástupci Reuse Federace v loňském roce. Také nás zaujal cirkulární obchodní dům Retuna ve Švédsku, který je prvním svého druhu na světě,“ popisuje vznik nápadu Tereza Korbelová Založení cirkulárního spotu o 240 m² je první krok, jak se k tomuto cíli přiblížit, aby i Pražané měli možnost plnohodnotně nakupovat z druhé ruky, doplňuje Korbelová, která má osmileté zkušenosti s recyklací nábytku, kdy vedla projekt Z pokoje do pokoje, a za tu dobu jí prošlo pod rukama nad 3 800 kusů nábytku, z čehož s týmem vrátili do oběhu až 90 %!

Kde jiní vidí odpad, Sto•re vidí potenciál. Věří, že nenakupovat pořád nové je přirozené. Recyklační obchod sídlí v hale 13A v Holešovické tržnici, do oběhu vrací nábytek, kuchyňské servírovací nádobí, hračky, drobné předměty domácí potřeby, bytové látky i pokojovky. „Lidé k nám nosí věci, které nechtějí vyhodit, a my je probereme, oprášíme, vyčistíme a umístíme na prodejnu. Zaměřujeme se oproti jiným reuse centrům i na nábytek a elektroniku, kterou přímo opravujeme a vracíme do oběhu ve spolupráci s projektem Opravárna, který zajišťuje potřebnou odbornost,“ popisuje Monika Kloboučková. Přímo na místě můžete darovat potřeby do domácnosti, bytový textil a doplňky, drobné elektro, sklo a porcelán, rostliny či řízky rostlin, květináče, šperky, zbytky látek a přízí nebo lampy a lampičky. Nábytek a větší elektro je nutné nahlásit předem. Věci by měly být v takovém stavu, abyste se nestyděli darovat je ani nejbližší kamarádce – deku s flekem tak raději nechte doma. V centru pro vás připravují také čalounické workshopy, DIY workshopy práce se dřevem, výrobu makramé a časem třeba i domácí přírodní kosmetiky nebo šperků.

Nábytek s příběhem vám v centru opraví do modernější a funkční podoby, aby mohl sloužit dál: „Baví nás vytvářet udržitelné interiéry a citlivě propojovat zachráněný designový nábytek s moderními prvky. Každý kousek má svůj příběh a my ho jdeme znovu objevit. Třeba jako nedávná renovace komody původem z Pražského hradu. Masivní exemplář pod rukama Terezy Korbelové dostal pořádný refresh. Nejdřív Terka sundala vzpouzející se kování, následovalo broušení původního laku, tmelení nerovností a opětovné broušení, poté sundání tapety špachtlí a odstraňovačem tapet, chybějící kus boku doplnila kusem vytvarované dřevěné desky a spáry vytmelila dvousložkovým epoxy tmelem.“ Zajímavostí je, že i celý interiér prodejny je vytvořený z materiálů z druhé ruky. Ve Sto•re najdete i zachráněné květiny, které naskladňují každých 14 dní v úterý ve spolupráci se Zahradnictvím Chládek. A o čem ve Sto•re sní? Jednou bychom chtěly otevřít v Praze cirkulární dům, kde si můžete nakoupit vše jako v obchodním domě, ale z druhé ruky. Dává nám smysl vzájemná spolupráce s upcyklovanými projekty a společná tvorba.

Stella Studio

web | instagram

Příběh Stella Studia se začal psát zhruba před deseti lety, když jeho zakladatelka Kateřina Matějková odešla z korporátní firmy na mateřskou dovolenou. Vintage předměty byly její vášní odjakživa. „Pamatuji si, že jsem obcházela bazary a starožitnosti již na střední škole,“ vzpomíná s úsměvem Kateřina, „osud mě však zavál jinam a dlouho jsem se živila jako ekonom. Jsem typický odpadlík z korporátního prostředí. S první dcerou jsem zjistila, že se tam již nechci vracet, a zcela přirozeně jsem se začala věnovat tomu, co mě vždycky bavilo – vyhledávání a později i renovacím nábytku. Odtud byl jen krůček k otevření studia.Studio nabízí vintage nábytek, svítidla a doplňky z celé Evropy zhruba od 60. let minulého století. Omezeně najdete v nabídce i předměty československé produkce. Kromě běžnější produkce, jako jsou stolky či komody, narazíte i na cenné ikonické designové kusy.Všechny novinky dáváme primárně na Instagram, případně na web, máme však i kamenné studio v Praze u Jiřáku, kde je možné si konkrétní kus prohlédnout nebo se jen nezávazně přijít podívat a zjistit, zda máme nějaké podpultovky,“ prozrazuje Kateřina.

Při výběru sortimentu se Kateřina vždy řídí intuicí. „Předměty primárně vybírám podle toho, zda mají ‚vibe‘, který potřebuji a hledám. Myslím, že se mi daří držet určitý styl. Nebaví mě to, co vídám všude kolem, takže se spíše zaměřuji na takové zboží, které v našich končinách běžně k sehnání není. Často hledám konkrétní kusy i na zakázku. Zajímavá křesílka a židle, to je moje. Mám ráda obecně skulpturální tvary a spíše jednoduchost. Miluji francouzský a italský design, ale ne moc komplikovaný.“ Ve studiu můžete vidět a zakoupit i současné moderní výtvarné umění, které je zastoupeno bytovou galerií Nookart studio, s níž Studio Stella dlouhodobě spolupracuje. Vybraná díla ladí s předměty, které se ve studiu momentálně nacházejí.

Moje práce mi do života přinesla celou řadu zajímavých lidí, které bych normálně nepotkala, a měla jsem možnost podílet se na spoustě skvělých projektů,“ přemítá Kateřina a dodává: „Vzhledem k tomu, že moje práce je spíše one woman show, je velice různorodá a zahrnuje mnoho oblastí. Nejvíce mne však baví vyhledávání zboží, zejména když se mi podaří ulovit něco extra. A pak také renovace křesel, ta proměna je mnohdy neuvěřitelná. Mám veliké štěstí na šikovné řemeslníky.“ A jakou budoucnost předpovídá Kateřina starým kouskům? „Vzhledem k nadprodukci všeho asi není jiné udržitelnější cesty než použití již jednou vyrobeného anebo výrobě na zakázku. V Evropě na západ od nás je tento trend velice patrný již dlouhou dobu, ať už se jedná o upcyklaci nábytku, či například oblečení. Dát život použitému nebo upcyklace obecně se stávají znakem poučenosti, dobrého vkusu a jsou trendem, který si myslím, že spíše sílí. Takže budoucnost vidím v recyklaci minulosti, která velice dobře funguje ve spojením s přítomností,“ zamýšlí se. 

Eterle

web | instagram

Za Eterle stojí tři generace žen,“ vysvětluje Nika Puci, organizátorka projektu. „Duchovně, výchovou a estetickým cítěním moje babička, která nás k lásce k vintage vždy vedla. Maminka je autorkou zdánlivě nesourodé sbírky v naší půjčovně i e-shopu, je hlavním pátračem po zajímavých kouscích a nákupčím. A já se snažím tak nějak vše držet pohromadě, aby to fungovalo,“ dodává Nika s úsměvem. Eterle začalo jako půjčovna vintage nábytku a dekorací pro slavnostní příležitosti nebo pro natáčení filmů či focení. „Nápad založit si půjčovnu přišel spontánně souběhem několika událostí. Vdávala jsem se a zjistila, že na trhu není nábytek, který jsem si stylově vysnila. Jídelní stoly jsem si nakonec nechala vyrobit na míru a nyní jsou součástí našeho inventáře. Oříškem byly také židle, které jsem nakonec zapůjčila z restaurace a nechala si přečalounit sedáky. Nyní máme ve fundusu k zapůjčení stovky vlastních vintage židlí. Dalším podnětem byla rekonstrukce našeho domu, který byl až po půdu plný pokladů a který bylo nutno vyklidit. Vášeň mojí maminky pro sběratelství nám takřka doslova přerostla přes hlavu a něco prodat nebo vyhodit tehdy nepřipadalo v úvahu. Tyto dvě události nás přivedly na myšlenku založit Eterle,“ vzpomíná Nika.

Nejprve jsme rezolutně odmítaly jakýkoliv prodej, a pokud někdo projevil zájem nějaký kousek odkoupit, sehnala maminka raději jiný, než aby dala ten náš. Pak se situace na trhu změnila Otevřelo se plno nových míst s krásným vybavením, vznikly další půjčovny a také přišel covid. Hledaly jsme tehdy další linii byznysu a otevřely e-shop Eterle. Stále se cítíme více jako sběratelky než prodejkyně, ale našly jsme si v tom své. Prodaný kousek znamená místo pro nový. Můžeme tedy naši sbírku obměňovat i rozšiřovat – máma nenápadně propašovává věci s nadějí, že si nevšimnu nebo si budu myslet, že je to k prodeji,“ směje se Nika. „Více nás ale baví přímý kontakt s lidmi, tak pořádáme i bazary v kravíně v Úněticích, kde se snažíme i o nějaký přesah.“ To své si na akcích najde každý – bazary mají dané téma, čemuž je přizpůsoben sortiment, výzdoba a hry pro děti, které čeká probíhačka na zahradě, zatímco rodiče nakupují nebo popíjejí kávu z foodtrucku.

V Eterle se nezaměřují na kousky z konkrétního období ani na určité designéry, ale osobně mají rády art deco a funkcionalismus v kombinaci s moderním designem. „Hlavním nákupčím je u nás máma, která vybírá věci především citem, co ji osloví a chytne za srdce. Značka není podmínkou kvalitního designu, ale je to už určitý předpoklad kvality. Pokud je nějaký design dobrý, tak si jméno vybuduje. Ale tak jako v ničem, ani zde to neplatí stoprocentně. Můžete tedy objevit i krásné věci bez zvučného jména. Ne každý, kdo má tvůrčího ducha a cit pro design, je i dobrý obchodník a tak jeho jméno nemusí nikdy prorazit,“ vysvětluje Nika. Dle jejích slov můžete v Eterle objevit vše od heveru na vlak až po miniaturní flakónek na parfém. V jejich půjčovně si vyberete ze stovek různorodých tematických dekorací, jako jsou školní plakáty, staré telefony, školní sportovní nářadí nebo třeba 200 šatních ramínek z různých období. Rozmanitý je i tamní výběr lustrů, které zaplňují každičký volný prostor na stropě. „Naše půjčovna se nachází nedaleko Prahy v Tursku, bazary pořádáme v bývalém kravíně v Úněticích a pak nás samozřejmě najdete on-line. Bohužel zatím nemáme showroom pro obchod, ale sny o něm jsou velké,“ dodává Nika.

Niku nejvíce baví aranžování akcí na určité téma či dobu. „Nejvíce se asi vždy vyřádím na oslavě narozenin syna. Naposledy jsme měli téma Harry Potter, což bylo díky naší půjčovně téma opravdu za odměnu. Na přípravě bazaru mě baví nejvíc poslední fáze, kdy se zaměřujeme na dekorace a aranžmá květin. Máma si užívá hlavně nákupy. Já ji sice trochu limituji, ale moc omezovat se nedá. Jak říká v jednom videu, ‚myslím, že už jsem ve věku, kdy si mohu dělat, co chci‘, no a já v něm holt ještě nejsem a cítím, že někdo v té firmě musí být trochu zodpovědný,“ usmívá se Nika. Budoucnost udržitelnosti se však Nika netroufá odhadnout: Momentálně je upcycle a udržitelnost celosvětový trend napříč odvětvími, přesto se nevyrábí tak, aby věci vydržely po generace nebo se daly opravovat, ale tak aby se neustále kupovaly nové. My jsme byly vychované k tomu, aby se věci nevyhazovaly, abychom nakupovaly kvalitní zboží, aby věci vydržely pokud možno po generace. Vyrostly jsme obklopeny vintage a starožitnými věcmi a vybudovaly jsme si k nim vztah. Máme rády jejich historii, kterou vyprávějí, dokonalé zpracování a skutečnost, že i když se třeba dříve jednalo o sériovou výrobu, dnes už takový kousek nenajdete v každé domácnosti – máma má například kuchyň po prababičce, tzv. americkou, tehdy vyrobenou na zakázku. Recyklace pro nás byla vždy způsob života, ne módní trend. Doufám, že tento směr vydrží a nebude se jednat o pouhé módní zaklínadlo na pět let, zakončuje myšlenku Nika.

Obchod věcmi

web | instagram

Obchod věcmi je splněný sen a druhý obývák Sběratelky věcí, což je už čtvrtý rok alter ego Ivy Köhler. „Sbírám vintage a starožitné věci, pořádám bleší trhy Nuselské blešky, informuji o původu, umělecké a řemeslné kvalitě věcí a poznávání jejich hodnoty a inspiruji k jejich používání na rozličné způsoby. Považuji se za ambasadorku maximalistku a jsem velká milovnice reuse. V obchodě se tyto mé vášně přirozeně prolínají,“ říká o sobě Iva. Kamennou prodejnu najdete v pražských Nuslích v Jaurisově 19. Nadšení u mě budou všichni milovníci art deca, midcentury a bruselského stylu, mám ráda i space age a eklektismus obecně. Mou zálibou je řadění věcí do minisbírek, tzv. kolekcí, které zveřejňuji na svých sociálních profilech každý týden. Ke každé z věcí znám nebo se snažím zjistit původ a vyprávění jejich příběhů mě moc baví. Ještě více naživo než on-line, proto jsem ráda za každého zákazníka, který ke mně zavítá. K nákupu (i bez něj) si u mě můžete dát také špičkovou výběrovou kávu, láká Iva k návštěvě.

V obchodě Iva nabízí věci, které se jí osobně líbí a které v naprosté většině prošly její vlastní domácností. „Já totiž nerada věci hromadím; věci se musí používat, a pokud dekorují, tak jen čekají na svou příležitost. Pokud ji dlouho nedostanou, nebo se mi okoukají, vystavím je k prodeji v obchodě. Z největší části to je nádobí a interiérové dekorace a drobný nábytek jako solitérní židle, lampy či zrcadla. Mám také ráda módu a součástí obchodu je i výběrový secondhand kvalitních značek a materiálů,“ prozrazuje Iva a dodává: „Při výběru se řídím intuicí – věci sbírám od dětství a leccos mi už prošlo rukama, proto mám ráda originální neokoukané kousky. Trendy mě nezajímají, jsou pomíjivé. Zato vintage je věčné!“ 

Svou vášeň pro věci nevnímá Iva jako práci. Sběratelství a reuse jsou jí koníčkem a životním stylem, který je pro ni s otevřením obchodu a dvěma malými dětmi někdy velmi náročný. Kromě prodeje věcí působí také jako dárkový concierge a organizátorka vzdělávacích seminářů na téma historie designu a užitého umění. Její obchod funguje jako komunitní hub, kde se setkávají milovníci věcí a „minimalisté na scestí“, jak své zákazníky láskyplně nazývá. Vytváření komunity je zásadní i při organizaci bleších trhů, které v Praze v Nuslích pořádá již čtvrtým rokem, a z kterých se za tu dobu stal pravidelný potlach sběratelů. „Leckdo by to u mě nehádal, ale já jsem uvnitř zapálená minimalistka. Nic nevyhodím, vše opravuji, ráda dávám věcem druhé, třetí atd. životy a také je využívám na jiné způsoby, než ke kterým byly určeny. Osobně mi nevadí vady na věcech, jsou pro mě jako vrásky ze smíchu u lidí. Takže velmi ráda věci opravuji, ale nijak je nekrášlím, nepřidávám více než to, co jim přisoudil tvůrce. Maximálně respektuji záměr designéra a řemeslníka – na křeslo od Halabaly bych prostě beránkové bouclé nedala. Konkrétně renovace nábytku a práce se dřevem mě baví, ale kvůli časové vytíženosti mi jedna židlička trvá půl roku, tím bych se živit nemohla,“ popisuje Iva svůj vztah k věcem. „Koncept re-use jako znovupoužívání věcí a tím prodloužení jejich životnosti už snad brzy bude mainstream, intenzivně na tom s kolegyněmi z Reuse federace pracujeme. A výhled na rok 2050? Svět bez zbytečného odpadu bych brala!“ vyslovuje Iva své přání.

Nuselské Blešky jsou pravidelným setkáním všech hledačů pokladů a milovníků haraburdí, starožitností, bazarů a sekáčů. Nuselské Blešky jsou pravidelným setkáním všech hledačů pokladů a milovníků haraburdí, starožitností, bazarů a sekáčů.
Nuselské Blešky jsou pravidelným setkáním všech hledačů pokladů a milovníků haraburdí, starožitností, bazarů a sekáčů.

Vintera Store

web | instagram

Vintera je v tuto chvíli velice komorní projekt, kterému se věnujeme jen já s manželem mimo naše další pracovní závazky,“ představuje Vintera Store Zuzana, zakladatelka konceptu. „Na začátku to byl spontánní nápad, neměli jsme žádná očekávání, o to větší máme radost, že dostáváme od zákazníků hezkou odezvu a zájem neustává. Na českém trhu je celá řada projektů, které se věnují vintage designu – v čem se snažíme odlišit, je samotný výběr věcí.Ve výběru vintage nábytku a doplňků tak ve Vintera store najdete především kousky z Itálie a Skandinávie, kde v období 60. a 70. let vznikal krásný minimalistický design s výraznými liniemi. Pravdou ale je, že u každé věci, která se na Vintera objeví, je prvním kritériem společná estetická linka, která jednotlivé kousky propojuje. Samotná původ a příběh je někdy až na druhém místě. Jinými slovy jsme rádi součástí komunity lidí, která vnímá design podobně jako my, a ze svého rukopisu příliš nevybočujeme. Není naším záměrem mít v nabídce něco pro každého. Ve skutečnosti jsou za každým jedním vybraným vintage kouskem stovky jiných, které nenaplní naše představy, takže je to docela mravenčí práce,“ vysvětluje Zuzana.

Ve Vintera se zaměřují především na nábytek a osvětlení, takže u nich najdete křesla, židle, kamenné stoly, lampy a jejich oblíbené stoličky všech tvarů a velikostí. „Kousky bývají rychle pryč, proto zákazníkům radíme, že pokud je nějaká věc láskou na první pohled, je lepší moc neváhat. Mimo viditelnou nabídku hledáme zákazníkům nebo komerčním projektům kousky na míru. Momentálně například vybíráme vintage design do nově vznikajícího hotelu v Praze,“ popisuje Zuzana a prozrazuje, co ji na její práci nejvíce baví, „je to přesvědčení, že vintage nábytek a doplňky vnáší do interiéru určitou těžko popsatelnou esenci, charisma, jinakost, která dělá prostor zajímavější, poutavější pro oko. Je to fenomén, který vidíme ve světě a je dnes běžné, že dobře navržené interiéry mají vintage prvky, jako svoji nepostradatelnou součást. V Čechách jsme v tomto přístupu pořád na začátku, ale zdá se, že se to postupně mění a začínáme více doceňovat, jak fantastický a fascinující design v minulém století vznikl.

Láska k vintage designu a s ní spojený životní styl je pro Zuzanu a Pavla spíše přirozeným důsledkem přesvědčení, že některé kousky by rozhodně měly mít své místo v současných interiérech. „Často se tedy pouštíme do renovací, což je náročný i nákladný proces, ale pokaždé se něco naučíme. Zároveň nám dává smysl se zařizováním prostoru nespěchat, užít si a promyslet jednotlivé kroky a na skvělé kousky si počkat. Má to velké kouzlo a vede k nižší spotřebě a obměně věcí,“ přibližuje Zuzana jejich pohled na věc a představuje novou značku Synestè, kterou s manželem nově uvedli na trh, „je zaměřená na prémiové vintage kousky, ale především má svou kolekci z kamene a minerální stěrky. Fascinuje nás krása, nadčasovost a lehkost obou materiálů v harmonii s minimalistickým designem, který je společnou estetickou linkou. Doufáme, že i naše zákazníky tento design osloví a obohatí český a potenciálně i evropský trh. Zároveň nás těší, že po nás zůstane něco hmatatelného, co může dělat radost i dalším generacím. Ale Synestè je na úplném začátku, tak uvidíme, kam nás naše představy zavedou.

Rubriky:

Další z rubriky

Moderní a důstojné bydlení pro seniory
Číst článek
13. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Z ruiny vytvořili moderní domov pro seniory. Ginger Architecture přeměnili během dvou let zchátralý Zámek v Tmani v důstojné místo pro staré lidi

Ne každá ruina se musí rozpadnout. Příkladem zdařilé renovace je proměna Zámku v Tmani nedaleko Berouna. Postaralo se o ni studio Ginger Architecture.

Interiér & architektura
Milánský showroom značky Marset
Číst článek
13. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Lampy, které změnily svět. Katalánský výrobce svítidel Marset už desítky let vyrábí produkty s nezaměnitelným designem, k dostání jsou i v Praze

Na pobřeží slunné Barcelony v roce 1976 vznikla značka Marset, která je dnes synonymem pro dokonalá svítidla. Její zakladatel, Paco Marset, možná ani netušil, že za několik dalších let bude osvětlení vzešlé z jeho dílny zdobit domy a byty po celém světě. A v jeho šlépějích půjdou i jeho potomci.

Interiér & architektura
Vítěz Ceny veřejnosti v soutěži Interiér roku 2023
Číst článek
06. 09. 2024
Michaela Irová
Doba čtení 3 min

I do nájemního bytu se vyplatí investovat. V Česku bude bydlení časem nedostupné, říká dvojice architektů, která bodovala s povedenou rekonstrukcí místa, kde žijí

Byt plný kontrastů, kde mají vedle sebe místo pečlivě vybrané designérské kousky i kredenc po babičce. Modrá barva jako barva spojení a oprýskané omítky, které ožívají pod dotekem slunečních paprsků.

Interiér & architektura Rozhovory
Domeček Krumlov
Číst článek
19. 08. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Ideální únik. Vybíráme hotely, které se pyšní působivým interiérem a nezapomenutelnou atmosférou

Vydat se na víkend do hor nebo do krásných českých měst je vždycky dobrý nápad. Složitě vybírat kvalitní a esteticky poutavé ubytování naštěstí už dnes nemusíte. Napříč republikou jich přibývá čím dál víc. V prvním díle našeho výběru vám představujeme naši TOP 3!

Interiér & architektura Design guide
Netradiční jihomoravské stavení blízko Valtic
Číst článek
09. 08. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Vesnická idyla. Manželé na jihu Moravy opravili původní stavení, Barvířka v sobě mísí minimalismus i vřelost regionu

Pálavu si snadno zamiluje každý. Vřelí lidé, původní architektura a příjemně líná atmosféra. A samozřejmě výborné víno. I proto sem každý rok směřují davy turistů. Aby jen levně nepřespávali v zanedbaných penzionech, po tom touží Jiří Rokoský, spolumajitel usedlosti Barvířka.

Interiér & architektura Design guide
DOMECZECH je nízkoenergetický tiny house k celoročnímu užívání
Číst článek
07. 08. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 5 min

Malý, ale komfortní. Modulový domek můžete mít už za tři měsíce, instalace trvá jen několik hodin

Hledáte finančně rozumnou investici do rekreace či startovacího bydlení? Rádi byste rozšířili ubytovací kapacity svého domu a dopřáli hostům soukromí? Kladete důraz na funkčnost a promyšlený design? Možná právě pro vás je tu DOMECZECH!

Interiér & architektura
Tiarchitekti PRINT 01 edit
Číst článek
03. 07. 2024
Michaela Irová
Doba čtení 2 min

Harmonie a důraz na detail. Studio ti architekti mají na svědomí úchvatné interiéry hotelu i bar ve Stavovském divadle

Studio ti architekti má ve svém portfoliu pestrou škálu realizací. Od boutiqového hotelu přes příběhy hledání hodnot a lásky k rekonstrukcím, interiéry plné něžnějších i odvážnějších barev až po blyštivé bary Stavovského divadla. Spojuje je důvěra v poctivé materiály, zájem o řemeslo a harmonie.

Interiér & architektura
Pkučera
Číst článek
28. 06. 2024
Sabina Ježková
Doba čtení 6 min

Budoucnost je v dobrých rukou. Představujeme 5 architektonických studií, která pracují s respektem i empatií

Česká architektura je v dobrých rukou! Představujeme vám pět architektonických ateliérů, které při návrzích uplatňují originální přístup, pravidelně se zapojují do architektonických soutěží a nebojí se spolupráce s veřejností.

Interiér & architektura
Jimramov vnitroblok 4
Číst článek
26. 06. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Lokální zázrak na Vysočině. Manželé Štukhejlovi přeměnili zemědělskou usedlost na kouzelný penzion Just Jimramov

Nadšení, elán a taky velká míra tvrdošíjnosti. Bez toho se neobejde nikdo, kdo chce vybudovat místo, které bude na malém městě lákat na současnou architekturu. Manželům Štukhejlovým nechybí nic ze zmíněného. I proto je penzion Just Jimramov, který společně vybudovali, malý lokální zázrak.

Interiér & architektura
Masná 130 byt plný designu
Číst článek
29. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Variace na dokonalost. Manželé zachránili historický dům v Českém Krumlově a vybudovali z něj architektonický skvost

Český Krumlov patří mezi vyhledávané turistické cíle už desítky let. Nese to s sebou výhody i nevýhody. Stejně vás ale pohltí, nehledě na davy turistů. Možná i proto, že zde stále podniká řada osvícených lidí, kteří této jihočeské perle vracejí vkus.

Interiér & architektura
Demeczech.com
Krystal bistro

AKCE A UDÁLOSTI

Výstava mezinárodního projektu DESIGN x HOBBY představí práce studentek a studentů produktového designu z Česka, Slovenska a Polska. Navštivte univerzitní galerii G18 ve Zlíně!

25. září - 29. listopadu
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Moderní a důstojné bydlení pro seniory
Číst článek
13. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Z ruiny vytvořili moderní domov pro seniory. Ginger Architecture přeměnili během dvou let zchátralý Zámek v Tmani v důstojné místo pro staré lidi

Ne každá ruina se musí rozpadnout. Příkladem zdařilé renovace je proměna Zámku v Tmani nedaleko Berouna. Postaralo se o ni studio Ginger Architecture.

Interiér & architektura
Milánský showroom značky Marset
Číst článek
13. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Lampy, které změnily svět. Katalánský výrobce svítidel Marset už desítky let vyrábí produkty s nezaměnitelným designem, k dostání jsou i v Praze

Na pobřeží slunné Barcelony v roce 1976 vznikla značka Marset, která je dnes synonymem pro dokonalá svítidla. Její zakladatel, Paco Marset, možná ani netušil, že za několik dalších let bude osvětlení vzešlé z jeho dílny zdobit domy a byty po celém světě. A v jeho šlépějích půjdou i jeho potomci.

Interiér & architektura
Šéfredaktorka Veronika Pařízková se tentokrát zaměřila na téma menstruační chudoby
Číst článek
11. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Design Mirror. Vložky pro všechny! Menstruační chudoba trápí i Česko, jak může pomoct design?

To, že design umí pomáhat, je známá věc. Produktů, které by ale dokázaly řešit celospolečenské problémy, je stále v českém prostředí pomálu. Topíme se pod záplavou váziček, lampiček a židliček. Co ale opravdu může pomoct obrátit ustálené principy? Třeba menstruační kalíšek!

Názory & polemika
Andrea Krejčí
Číst článek
09. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Děsivý trend, který je třeba vyřešit. Andrea Krejčí se snaží zachránit etablovaný prostor GaP ve Znojmě, kde vystavují špičkoví designéři

Znojmo díky ní ožilo kvalitním designem a uměním. Andrea Krejčí stojí za realizací vyhlášeného prostoru GaP v Kollárově ulici. Ještě než začalo léto se ale od radnice dozvěděla, že jim bude zvýšen nájem. A to výrazně. Dokáží podobné projekty přežít bez podpory města?

Názory & polemika Rozhovory
Vítěz Ceny veřejnosti v soutěži Interiér roku 2023
Číst článek
06. 09. 2024
Michaela Irová
Doba čtení 3 min

I do nájemního bytu se vyplatí investovat. V Česku bude bydlení časem nedostupné, říká dvojice architektů, která bodovala s povedenou rekonstrukcí místa, kde žijí

Byt plný kontrastů, kde mají vedle sebe místo pečlivě vybrané designérské kousky i kredenc po babičce. Modrá barva jako barva spojení a oprýskané omítky, které ožívají pod dotekem slunečních paprsků.

Interiér & architektura Rozhovory
Kolekce CECILIE pro AMA WEAR
Číst článek
02. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Pomáhá ženám cítit se důstojně. Natálie Szegény ve své diplomové práci navrhla oblečení pro ženy po amputaci prsu

Projít si mastektomií je pro každou ženu fatální zkušenost. Pomoct se složitou situací po zákroku, kdy vám chirurg odstraní prs, ale může i módní design. Návrhářka Natálie Szegény ve své diplomové práci řeší, jak podobné oblečení navrhnout vkusně i funkčně.

Design & umění Rozhovory
Druhé pozvání k nám do podcastu přijala designéra Cindy Kutíková
Číst článek
30. 08. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Nechci aby moje oblečení nosil někdo, s jehož názory nesouhlasím, říká Cindy Kutíková talentovaná módní návrhářka i grafická designérka

„Určitě jsem zakázku už odmítla, ale často to není. Lidé, kteří mě oslovují většinou navnímají co dělám a jsme na podobné vlně,“ vypráví designérka Cindy Kutíková, která přirozeně osciluje mezí módou a grafickým designem.

Podcast
Martina Fischmeister
Číst článek
28. 08. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 4 min

Noční můra, která se stala skutečností. Ilustrátorka Martina Fischmeister onemocněla vážnou nemocí ucha, kdy i malý zvuk způsobuje bolest, nyní touží svojí prací šířit osvětu

Představte si, že i pouhý zvuk vlastního dechu vám způsobuje bolest. Pro ilustrátorku Martinu Fischmeister se tato noční můra stala skutečností. Hyperakuze ji však nezlomila. Pomalými krůčky se vrací k normálnějšímu životu a energii vkládá do šíření osvěty o této zákeřné diagnóze.

Design & umění Rozhovory
Ihor Sabadosh a jeho stolní světla Polaris
Číst článek
26. 08. 2024
Kateřina Hubertová
Doba čtení 3 min

Předsudky vůči "východnímu vkusu" tu stále jsou, místní scéna je ale otevřená. Jak vnímají české prostředí designéři, kteří přišli z Ukrajiny?

Tři různé příběhy, různé obory a rozmanitá tvorba, přesto vnímají oslovení designéři ukrajinského původu život a práci v Praze i situaci v rodné zemi v něčem podobně. Zdejší komunita je přijala a také zákazníci se vlastně od těch ukrajinských tolik neliší.

Design & umění
Helena Dařbujánová
Číst článek
23. 08. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Dala jsem přednost mateřství. Helena Dařbujánová založila vlastní značku, když jí bylo 50 let, dnes věří, že to bylo za odměnu

Původní profesí architektka se designu začala věnovat až ve svých padesáti letech. Její ateliér na Letné slaví dnes už 10 let, jaké byly její začátky a co musela obětovat?

Rozhovory