PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Červené cihlové stěny Domu umění zrcadlí architekturu místních hornických kolonií. Díky svému puristickému vzhledu a velkým plochám cihlových stěn je Dům umění výrazný v rámci okolní zástavby. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě, GVUO.

Drsná a inspirativní. Ostrava láká na nejlepší architekturu i výstavní scénu v republice

Historie Ostravy je spjata s hornictvím a hutnictvím. Své průmyslové dědictví město dnes úspěšně kombinuje s moderním designem a kulturou, přitahuje tak milovníky umění, architektury a gastronomie. Vydejte se na prohlídku s naším průvodcem.

GVUO - Galerie výtvarného umění v Ostravě

V srdci města stojí impozantní budova se sídlem Galerie výtvarného umění v Ostravě. Tato instituce spravuje sbírku malby a plastiky evropského a českého umění 19. a 21. století, umění regionu, sbírku kresby, grafiky a fotografie.

Návštěva galerie GVUO působí jako cesta časem. Nachází se zde mnoho výtvarných děl – od gotických obrazů, přes barokní mistrovská díla, až po moderní umění. Návštěvníci si mohou prohlédnout mistrovská díla z různých období a stylů, což dělá z GVUO místo pro příznivce klasického umění i milovníky moderní a avantgardní tvorby.

Výstava VIKTOR FREŠO / Future Memories. Jedním z nejzajímavějších prvků jeho tvorby je zdánlivý kontrapunkt důrazu na obrovské, EGO spojené s GESTEM v kombinaci s odzbrojující sebeironickou pokorou. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě, GVUO. Výstava VIKTOR FREŠO / Future Memories. Jedním z nejzajímavějších prvků jeho tvorby je zdánlivý kontrapunkt důrazu na obrovské, EGO spojené s GESTEM v kombinaci s odzbrojující sebeironickou pokorou. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě, GVUO.
Výstava VIKTOR FREŠO / Future Memories. Jedním z nejzajímavějších prvků jeho tvorby je zdánlivý kontrapunkt důrazu na obrovské, EGO spojené s GESTEM v kombinaci s odzbrojující sebeironickou pokorou. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě, GVUO.

Řešení prostoru vytváří dokonalou atmosféru pro vnímání umění. Galerie nabízí širokou škálu stálých i dočasných výstav, které představují klasické umění i současné umělecké směry. Stálá expozice zahrnuje díla významných českých i zahraničních umělců, dočasné výstavy přinášejí aktuální trendy a novinky ze světa umění. 

Aktuální výstava „Future Memories“ představuje tvorbu současného umělce Viktora Freša, od fotografií až po trojrozměrné předměty. Jeho dílo v sobě reflektuje výtvarnou scénu mnohdy kriticky, s podtónem lehkosti, humoru a hry. 

Expozice „Na motivy Leoše Janáčka“ Jitky Válové propojuje výtvarné umění s hudbou. Autorka jednotlivá díla tvořila poslechem konkrétních skladeb tohoto hudebního skladatele. Hudbu Leoše Janáčka si můžete do uší pustit také.

JITKA VÁLOVÁ / Na motivy Leoše Janáčka. Součástí výstavy jsou audionahrávky hudebních skladeb Leoše Janáčka, které Jitka Válová ve svých kresbách zaznamenala. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě, GVUO. JITKA VÁLOVÁ / Na motivy Leoše Janáčka. Součástí výstavy jsou audionahrávky hudebních skladeb Leoše Janáčka, které Jitka Válová ve svých kresbách zaznamenala. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě, GVUO.
JITKA VÁLOVÁ / Na motivy Leoše Janáčka. Součástí výstavy jsou audionahrávky hudebních skladeb Leoše Janáčka, které Jitka Válová ve svých kresbách zaznamenala. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě, GVUO.

V rámci doprovodného programu se zde odehrávají také komentované prohlídky, workshopy, vzdělávací aktivity pro děti i dospělé a spoustu dalších akcí. Návštěvníci se mohou zapojit do interaktivních programů, které jim umožní lépe porozumět vystaveným dílům. 

Místo je také sídlem stálé expozice nazvané Dům umění v Ostravě. Prostřednictvím webových stránek se zájemci mohou kdykoliv pokochat ukázkou TOP 100 uměleckých děl

Díky svému puristickému vzhledu a velkým plochám cihlových stěn je budova výrazná v rámci okolní zástavby. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě, GVUO. Díky svému puristickému vzhledu a velkým plochám cihlových stěn je budova výrazná v rámci okolní zástavby. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě, GVUO.
Díky svému puristickému vzhledu a velkým plochám cihlových stěn je budova výrazná v rámci okolní zástavby. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě, GVUO.

Zážitkem je pozorování samotné stavby, která je typická svým monumentálním průčelím. Objekt byl vystavěný v roce 1926 Kotěrovými žáky architekty Fialou a Wallenfelsem ve funkcionalistickém slohu. Interiér je svědectvím pečlivého restaurování, které zachovalo původní detaily, jako jsou klenuté stropy, štuková výzdoba, mramorové schody a krásné parketové podlahy.

Víte, že kvalita sbírek řadí tuto galerii k pěti nejvýznamnějším českým sbírkotvorným institucím? Návštěvu tohoto místa si rozhodně naplánujte.

Vystavovaným skvostem je krásná Judita slavného rakouského umělce Gustava Klimta. Tento nejvzácnější obraz ostravských sbírek poutá pozornost a vzbuzuje otázky o smyslu života a smrti a jejich podobách. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě. Vystavovaným skvostem je krásná Judita slavného rakouského umělce Gustava Klimta. Tento nejvzácnější obraz ostravských sbírek poutá pozornost a vzbuzuje otázky o smyslu života a smrti a jejich podobách. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě.
Vystavovaným skvostem je krásná Judita slavného rakouského umělce Gustava Klimta. Tento nejvzácnější obraz ostravských sbírek poutá pozornost a vzbuzuje otázky o smyslu života a smrti a jejich podobách. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě.
Výstava jednoho díla ze sbírek GVUO aktuálně představuje obraz Večer od Jana Kotíka. Kurátoři výstav jsou různorodé osobnosti a mění se stejně jako zvolené dílo. Dvacáté šesté dílo vybral herec Josef Trojan.  | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě Výstava jednoho díla ze sbírek GVUO aktuálně představuje obraz Večer od Jana Kotíka. Kurátoři výstav jsou různorodé osobnosti a mění se stejně jako zvolené dílo. Dvacáté šesté dílo vybral herec Josef Trojan.  | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě
Výstava jednoho díla ze sbírek GVUO aktuálně představuje obraz Večer od Jana Kotíka. Kurátoři výstav jsou různorodé osobnosti a mění se stejně jako zvolené dílo. Dvacáté šesté dílo vybral herec Josef Trojan. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě

Galerie Plato

Dalším oázou designu a umění je Galerie PLATO Ostrava a na své si tady přijdou také milovníci architektury. Galerie sídlí v historickém objektu bývalých jatek, které byly citlivou konverzi přeměněny na dynamický a flexibilní prostor pro účely umění. 

Fasáda této impozantní budovy zůstala zachována ve své původní podobě, což vytváří kontrast mezi historickým exteriérem a moderními prvky. Objekt působí svou monumentální podobou a zajímavými detaily. Výrazným prvkem je červené cihlové zdivo, minimalistickým interiér je doplněn světlým betonem.

PLATO je působí v centru města v bývalých památkově chráněných městských jatkách z konce 19. století. | Zdroj: PLATO PLATO je působí v centru města v bývalých památkově chráněných městských jatkách z konce 19. století. | Zdroj: PLATO
PLATO je působí v centru města v bývalých památkově chráněných městských jatkách z konce 19. století. | Zdroj: PLATO

Díky unikátním otočným stěnám je možné propojit galerii s venkovním prostorem, otevřená plocha nabízí nové zážitky a umožňuje, aby umění mohlo doslova „vyjít“ do okolního prostoru. Kultura se tak stává více přístupná novému publiku. 

Ostravská galerie Plato zaujala porotu prestižní soutěže Mies van der Rohe Prize, když se v roce 2024 objevila na short listu. Projekt architektů z KWK Promes hlavní ocenění sic nezískal, ale galerie se stala jedinou českou stavbou, které se podařilo za celou historii této prestižní evropské architektonické soutěže probojovat až do finále.

Galerie pravidelně spolupracuje s místními i zahraničními umělci, kurátory a teoretiky, což z ní činí jedno z míst současného umění v regionu. Každá návštěva místa nabízí nový a svěží pohled na aktuální umělecké trendy a témata.  

Aktuálně zde probíhá výstava „Fantasy“ francouzské umělkyně Julie Bény. Představuje základní motivy, přístupy, témata i média, s nimiž autorka pracuje a také její náhled do fantazijních světů a příběhů zabydlených postavami, které vytváří. 

Objekty Anny Ročňové vzešlé z komunikace s rostlinami se rozvíjejí v tematických sériích a instalace připomínají druhová spříznění.  | Zdroj: PLATO Objekty Anny Ročňové vzešlé z komunikace s rostlinami se rozvíjejí v tematických sériích a instalace připomínají druhová spříznění.  | Zdroj: PLATO
Objekty Anny Ročňové vzešlé z komunikace s rostlinami se rozvíjejí v tematických sériích a instalace připomínají druhová spříznění. | Zdroj: PLATO

Výstava prostoru Klíčové dírky představuje umělkyni a v současnosti také květinářku Annu Ročňovou. Autorčiny ruce umělecky a floristicky, intuitivně a mechanicky, jemně, manipulativně a tiše aranžují listy, stonky a sušené rostliny s plastovými vlákny a návleky do krásných předmětů s částečně násilnými kontexty a spojeními, jež ukazují propast mezi etikou a kulturou lidí.

Autorkou návrhu vnitřního mobiliáře je architektka Yvette Vašourková. Podle jejího návrhu se zrealizoval nábytek, který vznikl z ohýbaných trubek. Součástí jejího řešení je i hydroponické pěstování salátů v kavárně. | Zdroj: PLATO Autorkou návrhu vnitřního mobiliáře je architektka Yvette Vašourková. Podle jejího návrhu se zrealizoval nábytek, který vznikl z ohýbaných trubek. Součástí jejího řešení je i hydroponické pěstování salátů v kavárně. | Zdroj: PLATO
Autorkou návrhu vnitřního mobiliáře je architektka Yvette Vašourková. Podle jejího návrhu se zrealizoval nábytek, který vznikl z ohýbaných trubek. Součástí jejího řešení je i hydroponické pěstování salátů v kavárně. | Zdroj: PLATO

Areál dolní Vítkovice

Při návštěvě Ostravy nemůžeme opomenout areál Dolní Vítkovice, který je vzpomínkou na jednu slavnou výrobní éru a zároveň ojedinělou ukázkou dobové architektury. Každý krok po tomto rozlehlém prostoru vyvolává mnoho emocí. Prostředí nabízí pohledy na syrové železné konstrukce, ale také možnost absolvovat prohlídku po útrobách továrny nebo vystoupat až do výšin vysoké pece.

Světově unikátní areál Dolní Vítkovice, kde se mezi lety 1828 až 1998 těžilo uhlí a vyrábělo surové železo. | Zdroj:  Dolní Vítkovice Světově unikátní areál Dolní Vítkovice, kde se mezi lety 1828 až 1998 těžilo uhlí a vyrábělo surové železo. | Zdroj:  Dolní Vítkovice
Světově unikátní areál Dolní Vítkovice, kde se mezi lety 1828 až 1998 těžilo uhlí a vyrábělo surové železo. | Zdroj: Dolní Vítkovice

Budovy prošly revitalizací s cílem zůstat věrné svému industriálnímu dědictví. Za projektem stojí významný architekt Josef Pleskot, díky jehož vizím, návrhům se desítky let nepřístupný areál proměnil ve významnou a vyhledávanou součást města. Podle návrhů vznikly například Svět techniky, nástavba vysoké pece Bolt Tower nebo multifunkční aula Gong, vybudovaná z bývalého plynojemu. Za revitalizaci této postindustriální čtvrti získal Josef Pleskot titul Architekt roku 2014.

Ojedinělé prostory nechávají vyniknout také modernímu umění. Návštěvníci galerie Gong mohou obdivovat harmonické propojení průmyslové architektury s uměleckými díly, což vytváří jedinečný zážitek.

Dolní Vítkovice tvoří bývalý průmyslový areál Dolu Hlubina, koksovny a vysoké pece Vítkovických železáren. Areál je unikátní industriální památkou a nezaměnitelným symbolem Ostravy a celého Moravskoslezského kraje. | Zdroj: Dolní Vítkovice Dolní Vítkovice tvoří bývalý průmyslový areál Dolu Hlubina, koksovny a vysoké pece Vítkovických železáren. Areál je unikátní industriální památkou a nezaměnitelným symbolem Ostravy a celého Moravskoslezského kraje. | Zdroj: Dolní Vítkovice
Dolní Vítkovice tvoří bývalý průmyslový areál Dolu Hlubina, koksovny a vysoké pece Vítkovických železáren. Areál je unikátní industriální památkou a nezaměnitelným symbolem Ostravy a celého Moravskoslezského kraje. | Zdroj: Dolní Vítkovice

Bold Cafe

Pauzu na kávu si dopřejeme v místě skýtající úchvatné pohledy na město a panorama celého prostoru. Kavárna v oblacích, jak se často o Bolt Cafe mluví, se nachází v jedné z nejvyšších budov areálu. 

Podnik v roce 2015 pokřtil jamajský sportovec Usain Bolt. Autentickou atmosféru interiéru dotváří vysoké stropy a kovové nosníky, velká skleněná okna podél celé kavárny rozhlédnout se z výšky téměř 70 metrů. Pokud vyjdeme na ochoz budovy na vyhlídku, můžeme si areál a město prohlédnout zabudovaným dalekohledem. 


Nástavba Vysoké pece je architektonickým symbolem ohně, který nad pecí vždy vzplál, když se produkoval velký objem vysokopecního plynu.  Zdroj: Dolní Vítkovice Nástavba Vysoké pece je architektonickým symbolem ohně, který nad pecí vždy vzplál, když se produkoval velký objem vysokopecního plynu.  Zdroj: Dolní Vítkovice
Nástavba Vysoké pece je architektonickým symbolem ohně, který nad pecí vždy vzplál, když se produkoval velký objem vysokopecního plynu. Zdroj: Dolní Vítkovice
Kavárna, prostor pro připomenutí historie, klub a vyhlídková terasa. To vše je součástí nové nástavby Vysoké pece č. 1. | Zdroj:  Dolní Vítkovice Kavárna, prostor pro připomenutí historie, klub a vyhlídková terasa. To vše je součástí nové nástavby Vysoké pece č. 1. | Zdroj:  Dolní Vítkovice
Kavárna, prostor pro připomenutí historie, klub a vyhlídková terasa. To vše je součástí nové nástavby Vysoké pece č. 1. | Zdroj: Dolní Vítkovice

CØKAFE

Kousek odsud se nachází kavárna CØKAFE známá pro svou výběrovou kávu a příjemnou atmosférou. My se ale tentokrát vydáme navštívit její další pobočku do objektu Organica, moderní budovy postavené na ploše bývalého brownfieldu. 

Stavba harmonicky zapadá do okolního prostředí a zároveň vynikla svým moderním designem. Unikátní místo je příznačné svými parabolickými rameny symetricky obtočenými kolem osy, které vytvářejí organickou kompozici. Odtud název Organica. Podobu budovy navrhlo studio Schindler Seko architekti, které je podepsané například u projektu konverze Zengerovy transformační stanice na muzeum Kunsthalle Praha.

Minimalistický prostor vytváří klidné a uvolněné prostředí. | Zdroj: Cokafe Minimalistický prostor vytváří klidné a uvolněné prostředí. | Zdroj: Cokafe
Minimalistický prostor vytváří klidné a uvolněné prostředí. | Zdroj: Cokafe

CØKAFE plynně navazuje na architekturu budovy. Díky velkým proskleným plochám je interiér kavárny prosvětlený a návštěvníkům zároveň umožňuje pohled do okolí. 

Prostor uvnitř je světlý, vzdušný a dominují zde přírodní materiály. Stěny ze surového betonu doplňují dřevěné obklady, které dodávají prostoru teplý a přívětivý nádech. K harmonickému prostředí přispívají jednoduché židle a stoly z masivního dřeva. Za návrhem projektu kavárny stojí architektonické studio Ark.

HogoFogo Bistro

Zajít si na brunch a pomyslně se vrátit do minulosti? Potom nemůžeme vynechat HogoFogo Bistro. Podnik sídlí v jedné nejstarších budov v centru města postavené v roce 1893 dle projektu architekta Bohumila Židlického. Exteriér budovy si zachovává původní architektonické prvky, které odrážejí industriální minulost. Půvabná zahrada a posezení pod listnatými stromy poskytuje stín a nabízí únik od rušného života.

Vstup do bistra vede po několika kamenných schodech, které dávají tušit stáří domu charakteristického svými červenými cihlami. Schody ústí na verandu s arkádovým vstupem, kde každý oblouk a římsa podtrhují elegantní styl místa. Díky velkým oknům dovnitř proudí přirozené světlo, díky čemuž vzniká hřejivá atmosféra. Světlý a vzdušný interiér a jemné textury stěn tvoří harmonické pozadí pro ležérně stojící nábytek. 

Grossmannova vila

K prohlídce láká také nedávno zpřístupněna Grossmanova vila. Rozsáhlá rekonstrukce po sto letech navrátila rezidenci staronový vzhled tehdejšího období. Byly dochované původní dřevěné prvky a vestavěný mobiliář. Výrazným prvkem interiéru jsou barevné vitráže, které dokreslují specifickou atmosféru budovy.

Přes veškeré stavební zásahy si dům zachoval celou řadu původních prvků a od r. 1992 je kulturní památkou. | Zdroj: Vila Grossmann Přes veškeré stavební zásahy si dům zachoval celou řadu původních prvků a od r. 1992 je kulturní památkou. | Zdroj: Vila Grossmann
Přes veškeré stavební zásahy si dům zachoval celou řadu původních prvků a od r. 1992 je kulturní památkou. | Zdroj: Vila Grossmann

Rodinnou vilu s reprezentativním sídlem stavební kanceláře si nechal postavit v letech 1922-1924 známý ostravský stavitel a architekt František Grossmann. Tradičně pojatá stavba ve stylu dekorativismu od počátku přitahovala pozornost svým přepychovým provedením. Dům byl obklopen zahradou s exotickými dřevinami, sochařskou výzdobou, altánem, bazénem i kašnou. 

Během komentovaných prohlídek je možné poznat příběh o historii místa a prohlédnout si okouzlující prostory vily a přilehlé zahrady.

Interiér vily po rozsáhlé rekonstrukci nabízí možnost nahlédnout do minulosti. | Zdroj: Vila Grossmann Interiér vily po rozsáhlé rekonstrukci nabízí možnost nahlédnout do minulosti. | Zdroj: Vila Grossmann
Interiér vily po rozsáhlé rekonstrukci nabízí možnost nahlédnout do minulosti. | Zdroj: Vila Grossmann

ESPRESSO BAR BULVÁR

Na závěr se vrátíme do Galerie výtvarného umění v Ostravě. Možná si budeme chtít znovu prohlédnout jednu z výstav. Nebo máme chuť na kávu? Všechno je možné. 

V budově GVUO se ukrývá ESPRESSO BAR BULVÁR, malý a útulný podnik ideální pro relaxaci pro odpočinek. Můžeme si tak vychutnat šálek nápoje nebo domácí dezert v bezprostřední blízkosti uměleckých objektů. Dokonalý zážitek je umocněn zahradou, která je součástí místa. Brzy bude mít kavárna nového provozovatele, o důvod víc vyzkoušet ji na podzim v novém hávu. 

Kavárna se nachází přímo v galerii GVUO. | Zdroj: ESPRESSO BAR BULVAR Kavárna se nachází přímo v galerii GVUO. | Zdroj: ESPRESSO BAR BULVAR Do galerie
Kavárna se nachází přímo v galerii GVUO. | Zdroj: ESPRESSO BAR BULVAR

Ostravské sochy

Při procházce ulicemi města můžeme pozorovat spoustu zajímavých objektů. O vytvoření uceleného seznamu se snaží projekt Ostravské sochy. Jejich interaktivní mapa zaznamenává sochy, reliéfy, fontány, umělecky ztvárněné památníky a pamětní desky, mozaiky, sgrafita, vitráže, dekorativní stěny a další díla. 

Prostranství před Domem umění zdobí plastika Lukáše Rittsteina Úsvit, která symbolizuje Ostravu jako město průmyslové, ale i uměnímilovné. Objevíte další?

Plastika Lukáše Rittsteina Úsvit. | Zdroj: Ostravské sochy Plastika Lukáše Rittsteina Úsvit. | Zdroj: Ostravské sochy
Plastika Lukáše Rittsteina Úsvit. | Zdroj: Ostravské sochy
Rubriky:

Další z rubriky

Kolekce CECILIE pro AMA WEAR
Číst článek
02. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Pomáhá ženám cítit se důstojně. Natálie Szegény ve své diplomové práci navrhla oblečení pro ženy po amputaci prsu

Projít si mastektomií je pro každou ženu fatální zkušenost. Pomoct se složitou situací po zákroku, kdy vám chirurg odstraní prs, ale může i módní design. Návrhářka Natálie Szegény ve své diplomové práci řeší, jak podobné oblečení navrhnout vkusně i funkčně.

Design & umění Rozhovory
Martina Fischmeister
Číst článek
28. 08. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 4 min

Noční můra, která se stala skutečností. Ilustrátorka Martina Fischmeister onemocněla vážnou nemocí ucha, kdy i malý zvuk způsobuje bolest, nyní touží svojí prací šířit osvětu

Představte si, že i pouhý zvuk vlastního dechu vám způsobuje bolest. Pro ilustrátorku Martinu Fischmeister se tato noční můra stala skutečností. Hyperakuze ji však nezlomila. Pomalými krůčky se vrací k normálnějšímu životu a energii vkládá do šíření osvěty o této zákeřné diagnóze.

Design & umění Rozhovory
Ihor Sabadosh a jeho stolní světla Polaris
Číst článek
26. 08. 2024
Kateřina Hubertová
Doba čtení 3 min

Předsudky vůči "východnímu vkusu" tu stále jsou, místní scéna je ale otevřená. Jak vnímají české prostředí designéři, kteří přišli z Ukrajiny?

Tři různé příběhy, různé obory a rozmanitá tvorba, přesto vnímají oslovení designéři ukrajinského původu život a práci v Praze i situaci v rodné zemi v něčem podobně. Zdejší komunita je přijala a také zákazníci se vlastně od těch ukrajinských tolik neliší.

Design & umění
KNOT KNOT AV portrét Jan Hromadko 2
Číst článek
14. 08. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 3 min

Nikdo nechce dělat ošklivé suvenýry. Málokdo ale ví, jak na to, říká Anna Vodrážková, zakladatelka Knot Knot Candles, která vytvořila svíčku ve tvaru Masaryka

Busta Masaryka, Národní divadlo, brněnský orloj. Anna Vodrážková pracuje s tématem česko-slovanské vzájemnosti, pod značkou Knot Knot Candles tvoří svíčky i jako vkusné suvenýry. Mohou se podle ní ještě dnes objevit autority, jako byl Masaryk? Jak ji ovlivnily její babičky a jaké miluje vůně?

Design & umění Rozhovory
Hands Up by Marek Kuźmiński s komentářem od poroty jejíž součástí bylo i studio Büro Famos
Číst článek
02. 08. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 6 min

Vrací sebevědomí dětem s amputovanými končetinami. Marek Kuźmiński navrhl barevnou protézu, která umí změnit život

Inkluzivní design vítězem letošního ročníku Best in Design, soutěže pořádané v rámci Zlin Design Weeku. Produkt má potenciál měnit životy. Jak se designer Marek Kuźmiński ohlíží na proces vytváření?

Design & umění
Vintage design? Propadli jsme kouzlu starého nábytku a bytových doplňků.
Číst článek
29. 07. 2024
Tereza Patzenhauerová
Doba čtení 8 min

Svůdná krása starých věcí. Obliba vintage designu roste, kde narazíte na ten nejlepší?

Nové neznamená nutně lepší. Ztotožnili jsme se s mottem: opravit, přečalounit, znovu použít a hlavně nevyhazovat! Nevíte, kam pro vintage nábytek a bytové doplňky? Představujeme vám projekty, které zachraňují staré věci a vdechují jim nový život.

Interiér & architektura Design & umění Design guide
Prvním hostem našeho podcastu byla designérka a multidisciplinární umělkyně Eliška Monsportová
Číst článek
26. 07. 2024
Veronika Pařízková
Jana Brandtlová
Doba čtení 3 min

Šla udělat instalace Lasvitu v Miláně lépe? Jsou ženy citlivější designérky? Ptáme se Elišky Monsportové, která patří mezi největší talenty své generace

„Nemám pocit, že bych měla něco dokazovat,“ říká v podcastu designérka Eliška Monsportová, která se už v mladém věku stala vyhledávanou sklářkou. Jaké má zkušenosti s lokálními firmami? Jsou ženy sklářky empatičtější? Poslechněte si první díl Designnews podcastu, který řeší věci do hloubky.

Design & umění Podcast
Minka Podhajska a její hračky. Zdroj: UPM
Číst článek
24. 07. 2024
Kateřina Hubertová
Doba čtení 3 min

Hračky, které si podmanily celý svět. Před sto lety vznikaly působivé dřevěné figurky výtvarnice Minky Podhajské

Jednoduché barevné stylizované dřevěné hračky zapsaly do myslí několika generací designérku Minku Podhajskou. Při jejich tvorbě dbala na estetickou úroveň, ale také na didaktické působení, vytvářela i různé stavebnice a hry.

Design & umění
Trofeje vyráběné technikou foukání sklářským kolíkem
Číst článek
10. 07. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Sklo je pro mě jako led, říká Yulin Huang, která navrhla trofej pro české olympioniky

Čeští olympionici, kteří v Paříži získají letos medaili, si odvezou domů ještě jedno ocenění. Skleněnou trofej, kterou navrhla designérka Yulin Huang z novoborského Lasvitu. Zeptali jsme se ji nejen na proces navrhování, ale i na to, jak výslednou podobu ovlivnil její původ.

Design & umění Rozhovory
Kropenka Anny Martinkové se podívá až do Bílého domu.
Číst článek
24. 06. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Fascinace Santinim. Mladá studentka dostala příležitost obdarovat prezidenta USA svou skleněnou kropenkou na svěcenou vodu

Příležitost, která se neodmítá. Mladá studentka Ateliéru skla na pražské UMPRUM Anna Martinková vyrobila dárek pro Joe Bidena, prezidenta Spojených států amerických. Jak k podobnému úspěchu přišla?

Design & umění Rozhovory
Demeczech.com
Krystal bistro

AKCE A UDÁLOSTI

Výstava mezinárodního projektu DESIGN x HOBBY představí práce studentek a studentů produktového designu z Česka, Slovenska a Polska. Navštivte univerzitní galerii G18 ve Zlíně!

25. září - 29. listopadu
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Moderní a důstojné bydlení pro seniory
Číst článek
13. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Z ruiny vytvořili moderní domov pro seniory. Ginger Architecture přeměnili během dvou let zchátralý Zámek v Tmani v důstojné místo pro staré lidi

Ne každá ruina se musí rozpadnout. Příkladem zdařilé renovace je proměna Zámku v Tmani nedaleko Berouna. Postaralo se o ni studio Ginger Architecture.

Interiér & architektura
Milánský showroom značky Marset
Číst článek
13. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Lampy, které změnily svět. Katalánský výrobce svítidel Marset už desítky let vyrábí produkty s nezaměnitelným designem, k dostání jsou i v Praze

Na pobřeží slunné Barcelony v roce 1976 vznikla značka Marset, která je dnes synonymem pro dokonalá svítidla. Její zakladatel, Paco Marset, možná ani netušil, že za několik dalších let bude osvětlení vzešlé z jeho dílny zdobit domy a byty po celém světě. A v jeho šlépějích půjdou i jeho potomci.

Interiér & architektura
Šéfredaktorka Veronika Pařízková se tentokrát zaměřila na téma menstruační chudoby
Číst článek
11. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Design Mirror. Vložky pro všechny! Menstruační chudoba trápí i Česko, jak může pomoct design?

To, že design umí pomáhat, je známá věc. Produktů, které by ale dokázaly řešit celospolečenské problémy, je stále v českém prostředí pomálu. Topíme se pod záplavou váziček, lampiček a židliček. Co ale opravdu může pomoct obrátit ustálené principy? Třeba menstruační kalíšek!

Názory & polemika
Andrea Krejčí
Číst článek
09. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Děsivý trend, který je třeba vyřešit. Andrea Krejčí se snaží zachránit etablovaný prostor GaP ve Znojmě, kde vystavují špičkoví designéři

Znojmo díky ní ožilo kvalitním designem a uměním. Andrea Krejčí stojí za realizací vyhlášeného prostoru GaP v Kollárově ulici. Ještě než začalo léto se ale od radnice dozvěděla, že jim bude zvýšen nájem. A to výrazně. Dokáží podobné projekty přežít bez podpory města?

Názory & polemika Rozhovory
Vítěz Ceny veřejnosti v soutěži Interiér roku 2023
Číst článek
06. 09. 2024
Michaela Irová
Doba čtení 3 min

I do nájemního bytu se vyplatí investovat. V Česku bude bydlení časem nedostupné, říká dvojice architektů, která bodovala s povedenou rekonstrukcí místa, kde žijí

Byt plný kontrastů, kde mají vedle sebe místo pečlivě vybrané designérské kousky i kredenc po babičce. Modrá barva jako barva spojení a oprýskané omítky, které ožívají pod dotekem slunečních paprsků.

Interiér & architektura Rozhovory
Kolekce CECILIE pro AMA WEAR
Číst článek
02. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Pomáhá ženám cítit se důstojně. Natálie Szegény ve své diplomové práci navrhla oblečení pro ženy po amputaci prsu

Projít si mastektomií je pro každou ženu fatální zkušenost. Pomoct se složitou situací po zákroku, kdy vám chirurg odstraní prs, ale může i módní design. Návrhářka Natálie Szegény ve své diplomové práci řeší, jak podobné oblečení navrhnout vkusně i funkčně.

Design & umění Rozhovory
Druhé pozvání k nám do podcastu přijala designéra Cindy Kutíková
Číst článek
30. 08. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Nechci aby moje oblečení nosil někdo, s jehož názory nesouhlasím, říká Cindy Kutíková talentovaná módní návrhářka i grafická designérka

„Určitě jsem zakázku už odmítla, ale často to není. Lidé, kteří mě oslovují většinou navnímají co dělám a jsme na podobné vlně,“ vypráví designérka Cindy Kutíková, která přirozeně osciluje mezí módou a grafickým designem.

Podcast
Martina Fischmeister
Číst článek
28. 08. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 4 min

Noční můra, která se stala skutečností. Ilustrátorka Martina Fischmeister onemocněla vážnou nemocí ucha, kdy i malý zvuk způsobuje bolest, nyní touží svojí prací šířit osvětu

Představte si, že i pouhý zvuk vlastního dechu vám způsobuje bolest. Pro ilustrátorku Martinu Fischmeister se tato noční můra stala skutečností. Hyperakuze ji však nezlomila. Pomalými krůčky se vrací k normálnějšímu životu a energii vkládá do šíření osvěty o této zákeřné diagnóze.

Design & umění Rozhovory
Ihor Sabadosh a jeho stolní světla Polaris
Číst článek
26. 08. 2024
Kateřina Hubertová
Doba čtení 3 min

Předsudky vůči "východnímu vkusu" tu stále jsou, místní scéna je ale otevřená. Jak vnímají české prostředí designéři, kteří přišli z Ukrajiny?

Tři různé příběhy, různé obory a rozmanitá tvorba, přesto vnímají oslovení designéři ukrajinského původu život a práci v Praze i situaci v rodné zemi v něčem podobně. Zdejší komunita je přijala a také zákazníci se vlastně od těch ukrajinských tolik neliší.

Design & umění
Helena Dařbujánová
Číst článek
23. 08. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Dala jsem přednost mateřství. Helena Dařbujánová založila vlastní značku, když jí bylo 50 let, dnes věří, že to bylo za odměnu

Původní profesí architektka se designu začala věnovat až ve svých padesáti letech. Její ateliér na Letné slaví dnes už 10 let, jaké byly její začátky a co musela obětovat?

Rozhovory