Rodiče tří kluků raubířů se svou tvorbou zaměřují převážně na výrobky pro děti. „Jsou
nám velkou inspirací a chceme pro ně to nejlepší. Díky nim uvádíme do praxe spoustu mých nápadů a Mirek jako zkušený truhlář pečlivě vybírá každý kousek dřeva, který pak společně
proměňujeme v naše výrobky,“ vypráví o své rodině a práci Veronika.
PRO SYNA I VNUČKU
Jejich nádobí si může při dobré péči předávat spolu s hezkou vzpomínkou i několik generací. „Dřevěné výrobky vám budou dělat radost mnoho let. Proto chceme, aby naše výrobky nejen
upoutaly dětskou pozornost, ale aby odolávaly každodennímu používání, byly nadčasové a měly smysl. A víte proč? Prostě nás proměnlivý dětský svět baví a děti milujeme!“
VAFLE S BANÁNEM
Jsou nadýchané a nebesky lahodné. Na talířcích ve tvaru obláčků nalákají všechny děti. Želatinové bonbony jsou jedlá dekorace, vločky padající z nebe.
Vafle s banánem
Čas na přípravu: 25 minut
Množství: 4 porce
80 g másla
3 vejce
špetka soli
60 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
150 g zakysané smetany
150 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
2 banány
2 lžičky citronové šťávy
4 lžičky javorového sirupu
200 g vyšlehané smetany ke šlehání
2 lžíce nakrájené bílé čokolády
1. Máslo nakrájené na kousky rozpusťte a nechte zchladnout. Vejce utřete se špetkou soli, moučkovým a vanilkovým cukrem. Vmíchejte zakysanou smetanu. Prosejte mouku a smíchejte ji s kypřicím práškem. Pak ji po částech vmíchejte do vaječné směsi. Nakonec vmíchejte zhruba polovinu másla.
2. Vaflovač zahřejte. Potřete máslem a vlijte do něj část těsta. Vaflovač zavřete a podle návodu pečte vafli dozlatova. Tak postupně zpracujte všechno těsto.
3. Banány oloupejte a nakrájejte na kolečka. Pokapejte je citronovou šťávou a částí javorového sirupu.
4. Na teplé vafle rozdělte kopečky šlehačky a kolečka banánu. Pokapejte zbylým sirupem a posypte kousky bílé čokolády.
GRANOLA S JOGURTEM A KOMPOTEM
Díky bezlepkovým vločkám ji můžete naservírovat i dětem s intolerancí na mouku.
Má netradiční makovou chuť.
Granola s jogurtem a kompotem
Čas na přípravu: 45 minut
Množství: 4 porce
100 g sušených švestek
80 g plátků mandlí
80 g hrubě nakrájených lískových oříšků
50 g máku
300 g bezlepkových ovesných vloček
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce rozpuštěného kokosového tuku
1 jablko
1 hruška
200 ml jablečného džusu
200 g řeckého jogurtu
50 g kokosových lupínků
1. Švestky nakrájejte na menší kousky a dejte stranou. Mandle, oříšky a mák, vločky, cukr a kokosový tuk promíchejte. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut dokřupava. Během pečení granolu dvakrát promíchejte.
Pak vmíchejte nakrájené švestky a nechte vychladnout.
2. Jablko a hrušku nakrájejte i se slupkou. V kastrůlku zalijte džusem a přiveďte k varu. Vypněte a nechte louhovat do vychladnutí.
3. Jogurt rozdělte do misek, přidejte ovoce, navrch posypte granolou a lupínky kokosu.
TORTILLOVÉ ROLÁDKY
Příprava je tak jednoduchá, že vám při ní mohou pomáhat i malí strávníci. Roládky jim pak budou chutnat dvojnásob.
Tortillové roládky
Čas na přípravu: 20 minut + odležení
Množství: 4 porce
1/2 salátové okurky
4 listy ledového salátu
2 tortilly
180 g čerstvého sýra
6 plátků šunky
1 velké rajče sůl mletý černý pepř
1. Okurku omyjte a nakrouhejte škrabkou na plátky. Listy salátu opláchněte, vytřepejte z nich vodu a nakrájejte na silnější nudličky.
2. Tortilly vložte do plastového sáčku a lehce je nahřejte v mikrovlnné troubě, aby změkly a šly lépe stočit. Každou tortillu potřete po celé ploše vrstvou čerstvého sýra a obložte plátky šunky.
3. K jedné straně tortill položte plátky okurky a trochu ledového salátu. Tortilly pevně stočte do válečku. Každý váleček zvlášť zabalte do potravinové fólie a uložte přes noc do chladničky. Zbylou okurku a salát dejte do krabičky, pokapejte vodou a také uložte do chladničky.
4. Druhý den tortilly vybalte, nakrájejte je na 3–4 cm silné špalíčky. Na talířek nebo do krabičky
naservírujte kolečka rajčete, zbylé plátky okurky a listy salátu. Přidejte tortillové roládky.
SLANÉ MUFFINY
Díky cuketě budou měkké a díky sýru chutné. Může z nich být svačina do krabičky nebo oběd hezky naservírovaný pro celou rodinu i s pohádkovou babičkou. A pozor
Slané muffiny
Čas na přípravu: 45 minut
Množství: 4–6 porcí
400 g menší cukety
100 g goudy
60 g šunky
2 vejce
300 ml mléka
300 g polohrubé mouky
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
2 lžíce dýňových semínek
100 g zakysané smetany
1 lžíce drobně nakrájené petrželky
sůl
mletý černý pepř
máslo na vymazání formy hrubá
mouka na vysypání
1. Cuketu omyjte a nastrouhejte na jemném struhadle. Sýr nastrouhejte nahrubo. Šunku
nakrájejte na menší kousky a spolu se sýrem přimíchejte k cuketě.
2. Vejce rozmíchejte v mléce a promíchejte s cuketou. Mouku smíchejte s kypřicím práškem
a za stálého míchání vsypte do směsi s cuketou. Pak vmíchejte nahrubo pokrájená dýňová semínka, špetku soli a pepře.
3. Těsto rozdělte do formiček vymazaných máslem a vysypaných moukou. Muffiny pečte 35 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
4. Po upečení je nechte vychladnout a pak teprve vyndejte z formiček. Podávejte s dipem ze zakysané smetany smíchané s petrželkou.
Dřevínek
„ZAKLÁDÁME SI NA POCTIVÉ RUČNÍ PRÁCI, KAŽDÝ KOUSEK JE ORIGINÁL. DO VÝROBKŮ VKLÁDÁME KUS SVÉHO SRDCE A ČAS. MYSLÍME NA BEZPEČNOST DĚTÍ, PROTO JE SAMOZŘEJMÉ, ŽE POUŽÍVÁME POUZE CERTIFIKOVANÉ OLEJE, BARVY A LEPIDLA URČENÉ
PRO POUŽITÍ NA DĚTSKÉ HRAČKY A VÝROBKY, KTERÉ PŘIJDOU DO KONTAKTU S POTRAVINAMI,“ PŘEDSTAVUJÍ SVOU PRÁCI AUTOŘI.