Lívance z rýžové mouky
Ingredience:
- 2 hrnky rýžové mouky
- 4 lžíce řeckého jogurtu
- 375 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- lžička kypřicího prášku
- olej
Příprava:
V míse smíchejte všechny suroviny, vyšlehejte na hladké těsto a nechte chvilku odstát. Na troše oleje nebo na nepřilnavém lívanečníku smažte dozlatova malé lívance. Jsou přirozeně bezlepkové, krásně křupavé a uvnitř vláčné. Nejlépe chutnají s čerstvým ovocem.
Na lívance
Ovoce můžete doplnit svěžím krémem: balení tvarohu vyšlehejte s cukrem, kelímkem řeckého jogurtu a najemno nastrouhanou kůrou z jednoho citronu.
Špenátový quiche s vejci
Ingredience:
- 7 vajec
- 130 ml smetany
- 50 g parmazánu
- 400 g zmrazeného listového špenátu
- 120 g smetanového sýra (lučina)
- muškátový oříšek
- 150 g hladké
- 150 g celozrnné mouky
- 125 g másla
- 100 ml vlažné vody
Příprava:
Z mouky, másla a vody vypracujte těsto a nechte ho odpočinout. Do mísy rozklepněte tři vejce, přidejte smetanu a strouhaný parmazán, opepřete, přidejte muškátový oříšek a prošlehnete. Těsto vyválejte, přeneste do formy a rozložte na něj rozmrazený, dobře okapaný špenát. Na něj rozdrobte smetanový sýr a zalijte vaječnou směsí. Nakonec na koláč rozklepněte 4 vejce. Pečte na 190 °C, až náplň zezlátne a zpevní.
PROPEČENÍ Pokud se vám někdy taky stává, že náplň už je zlatá, ale těsto zespoda polosyrové, přikryjte povrch alobalem a vraťte koláč do trouby. Vršek se nespálí a spodek se dobře propeče.
Dortová lízátka
Ingredience:
- 150 g polohrubé mouky
- 90 g cukru
- 4 vejce
- 5 lžic teplé vody
- 3 lžíce kakaa
- lžička kypřicího prášku
- 200 g změklého másla
- 250 g tvarohu
- kůra z jednoho citronu
- 2 lžíce cukru
- 200 g bílé čokolády
- barevné zdobení
Příprava:
Vyšlehejte vejce, 90 g cukru a vodu. Postupně vmíchejte mouku, kakao a kypřicí prášek. Těsto vylijte do vymazané formy a pečte na 180 °C dozlatova. Nechte vychladnout. Máslo, tvaroh, citronovou kůru a 2 lžíce cukru vyšlehejte do hutného krému. Do rozdrobeného piškotu pak po částech přidávejte krém a hněťte, až vznikne tvárná, nelepivá hmota. Vytvarujte vajíčka, napíchněte je na papírová brčka a nechte vychladit. Namáčejte v rozpuštěné čokoládě a zdobte.
Výrobu dortových lízátek děti milují. Při jejich zdobení neexistují žádné hranice!
Mrkve v záhonu
Ingredience:
- 150 g polohrubé mouky
- 90 g cukru
- 4 vejce
- 5 lžic teplé vody
- 3 lžíce kakaa
- lžička kypřícího prášku
- 1 l plnotučného mléka
- 2 čokoládové pudinky
- 4 lžíce cukru
- 150 g marcipánu
- oranžové potravinářské barvivo
- čerstvá máta
Příprava:
Upečte stejný piškot jako na dortová lízátka. Vychladlý ho nastrouhejte nahrubo. Uvařte pudink, rozlijte ho do sklenic a posypte piškotem. Marcipán obarvěte naoranžovo a vypracujte z něj mrkvičky, nať udělejte z mátových lístku a zapíchněte je do „záhonu“.
jarní vrstvený salát
Ingredience:
- 170 g mraženého hrášku
- 4–5 vajec natvrdo
- 1/3 menší hlávky červeného zelí
- 2 mrkve
- 1 červená cibule
- 100 g rukoly
- 150 g čedaru
- 200 g anglické slaniny
- 200 ml vaší oblíbené zálivky
Příprava:
Hrášek podlejte troškou vody, osolte a duste pod pokličkou 2–3 minuty, pak nechte zchladnout. Plátky slaniny rozložte na pečicí papír a pečte v troubě na 180 °C dokřupava. Do skleněné mísy potom vrstvěte hrášek, plátky vajec, nakrouhané zelí, mrkev, plátky cibule, rukolu, nastrouhaný čedar a nakonec vše zasypte slaninou nakrájenou na kousky. Každý si nabírá na talíř, dresink servírujte v omáčníku zvlášť.
Zálivka
Salát chutná skvěle s vinaigrette zálivkou i s dresinkem z majonézy. Zkuste francouzský dresink z oleje, žloutků, balzamika, dijonské hořčice, medu a papriky.
trio vaječných pomazánek
Ingredience:
- 12 vajec natvrdo
- 2 pomazánková másla
- 3–4 lžíce majonézy
- 3 jarní cibulky
- 2 hrsti rukoly
- malý stroužek česneku
- malá červená řepa
- křenová pasta
Příprava:
Vařené žloutky utřete s pomazánkovým máslem a majonézou a vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku. Vařené bílky nakrájejte na kostičky a vmíchejte do pomazánky. Osolte a opepřete. Tuto základní pomazánku rozdělte na tři díly. První nechte, jak je, do druhé prolisujte malý stroužek česneku a vmíchejte rukolu, kterou rozmixujte tyčovým mixérem s trochou oleje. Do třetí části přidejte najemno nastrouhanou vařenou červenou řepu a podle chuti křenovou pastu.
Tak a už víte, co uděláte s přebytkem vařených vajec z velikonoční koledy!