← Zpět na Recepty
Co si s sebou vzít do termosky nějakou dobrotu?

Svačina do termosky

Vydejte se ven i v zimě! Ať už si uděláte piknik na zahradě nebo vyšlápnete na túru do lesa, budete potřebovat zahřát a posilnit.

Vanilkový sahleb

Sahleb milují všechny děti. Na zimní procházce krásně zahřeje a na rozdíl od čaje navíc i zasytí a dodá energii.


Do hrnku dám 3 lžíce kukuřičného škrobu, trošku mléka a rozmíchám na hladkou směs bez hrudek. Ohřeju půl litru mléka a před tím, než se začne vařit, přiliju škrobovou směs. Osladím, přidám semínka z vanilkového lusku a zvolna vařím asi 2 až 3 minuty. Sahleb by měl být o trochu řidší než pudink. Stáhnu z ohně a přidám pár kapek růžové vody (koupíte třeba v DM). Podávám posypané sekanými pistáciemi a skořicí nebo kokosem. 

Tip: Sahleb se originálně připravuje ze škrobu z kořene vstavače, horské orchideje, která má povzbuzující účinky. Seženete ho v prodejnách s orientálním zbožím.

Sahlap, sahlab nebo také saloop – z arabské kuchyně se dostal už  v 17. století i do Anglie, kde se pil jako lék při únavě a různých zažívacích potížích. Sahlap, sahlab nebo také saloop – z arabské kuchyně se dostal už  v 17. století i do Anglie, kde se pil jako lék při únavě a různých zažívacích potížích.
Sahlap, sahlab nebo také saloop – z arabské kuchyně se dostal už v 17. století i do Anglie, kde se pil jako lék při únavě a různých zažívacích potížích.
Foto: Kateřina Suchá

„Sahleb je exotický, krásně voňavý a delikátní pudink, vonící po růžích. Pochází z turecké kuchyně a mě ho naučila moje bulharská babička. Díky, babi!“

Anna Černotová, redaktorka

Cizrnačka s rajčaty

Tahle polévka do termosky je plnohodnotné jídlo. Pečená rajčata a česnek vás zahřejí, cizrna zažene hlad a díky vysokému obsahu bílkovin vás i nastartuje, třeba ke zdolání pořádného kopce!


Kilo rajčat rozkrojím na půlky, rozložím na plech, hustě posypu sušeným oreganem a zakápnu olivovým olejem. Přidám paličku česneku (vcelku) a peču 20 až 30 minut na 200 °C. Pečená rajčata lžící vyberu ze slupek a přendám do mixovací nádoby. Přidám vyloupaný pečený česnek a rozmixuju na pyré. V hrnci na olivovém oleji orestuji 1 až 2 na kolečka nakrájené pórky (jen bílou část). Zaliju 3 až 4 šálky kuřecího vývaru, přidám rajčatovo-česnekovou směs, dvě plechovky krájených loupaných rajčat a 2 až 3 hrnky uvařené cizrny (i sterilované). Osolím, případně i dosladím, prohřeju a přeliju do termosek. 

Tip: V zimě, když rajčata nemají tak silnou chuť, přidávám do polévky ještě pár lžic rajčatového protlaku. 

SVAČINOVÉ POLÉVKY Na výlet v chladném počasí jsou super všechny husté polévky, které nahradí hlavní jídlo. Zkuste třeba tu z červené čočky, boršč, slovenskou kapustnicu se zelím a houbami nebo frankfurtskou s párkem. SVAČINOVÉ POLÉVKY Na výlet v chladném počasí jsou super všechny husté polévky, které nahradí hlavní jídlo. Zkuste třeba tu z červené čočky, boršč, slovenskou kapustnicu se zelím a houbami nebo frankfurtskou s párkem.
SVAČINOVÉ POLÉVKY Na výlet v chladném počasí jsou super všechny husté polévky, které nahradí hlavní jídlo. Zkuste třeba tu z červené čočky, boršč, slovenskou kapustnicu se zelím a houbami nebo frankfurtskou s párkem.
Foto: Kateřina Suchá

„Možná jsem romantik, ale myslím, že my lidé bychom si neměli nechat ujít možnost rozdělat oheň. Potřebujeme ten kontakt s živlem.“

Jamie Oliver, šéfkuchař

Slovenské hriatô opravdu zahřeje! Slovenské hriatô opravdu zahřeje!
Slovenské hriatô opravdu zahřeje!
Foto: Kateřina Suchá

Slovenské hriatô 

Potřebujete naštípat hromadu dříví? Sežeňte si pár pomocníků a navařte hriatô – pálenku svařenou s karamelem. 


Do rendlíku dám tři lžíce cukru a zvolna zahřívám, až se rozpustí na karamel. Vliju dvě deci vody – karamel začne prskat a okamžitě ztvrdne, ale po chvíli míchání se zase úplně rozpustí. Pak přidám dvě deci ovocné pálenky a už nevařím, jen prohřeju a přeliju do termosky. Tradičně se hriatô pije s několika kousky čerstvě vyškvařené slaninky, která má po vhození do skleničky zasyčet.

Tip: U našich příbuzných na Oravě dělají hriatô s vodkou. Přidávají jen asi deci až dvě vody na půllitr vodky a ještě šťávu ze dvou pomerančů. Alkohol v téhle verzi není tolik cítit, ale účinky se dostavují, tak opatrně!

SLANINA Máte-li odvahu, nebojte se ani verze se slaninou. My ji zkusili a v kombinaci s karamelovou příchutí je to překvapivě dobré. Ale opravdu jenom zatepla! SLANINA Máte-li odvahu, nebojte se ani verze se slaninou. My ji zkusili a v kombinaci s karamelovou příchutí je to překvapivě dobré. Ale opravdu jenom zatepla!
SLANINA Máte-li odvahu, nebojte se ani verze se slaninou. My ji zkusili a v kombinaci s karamelovou příchutí je to překvapivě dobré. Ale opravdu jenom zatepla!
Foto: Kateřina Suchá

VENKU I V MRAZU

NEEXISTUJE ŠPATNÉ POČASÍ, JEN ŠPATNÉ OBLEČENÍ A VYBAVENÍ.

TEPLO Rozdělejte oheň, pořiďte plynový teplomet a jednorázové hřející polštářky – prodávají se i jako vložky do bot!

POHODLÍ  Ideální jsou tři vrstvy oblečení: savé funkční prádlo z merina, hřejivý flís  a větruodolný svršek.

JÍDLO  Pořádně zahřejí kořeněná jídla jako kari, poctivý vývar s masem, zázvor a kapka něčeho ostřejšího. 

Rubriky:
Štítky:

Další z rubriky

Villa Fitz
Číst článek
08. 03. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Villa Fitz odhodila nánosy času. Za její novou podobou stojí luni architekti

Funkce novorenesanční Rokycanské vily se od roku 1869 mnohokrát proměnila. Nedávno dostala pod vedením architektonického ateliéru luni zcela novou podobu.

Obsah časopisu NPB Interiéry
„V prázdném prostoru můžete klidně kombinovat country styl s industriálem,“ říká o proměně designérka Andrea Beranová
Číst článek
22. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Předsíň pro Hercula

Proč by neměla být předsíň plnohodnotnou místností, když tu trávíme spoustu času? A někteří členové rodiny, třeba pes Hercule, tu rádi vítají každého hosta...

Obsah časopisu NPB Interiéry Proměny
Útulno dotvářejí pečlivě vybrané doplňky, od lustrů a menších lamp přes svícny a klece až po polštářky. Mezi bílými, hnědými a béžovými tóny vynikají zelené rostliny.
Číst článek
15. 02. 2025
Doba čtení 4 min

Mix stylů a pocitů. Jak bydlí Drahoslava Hodžová?

Drahoslava má vlohy vymýšlet interiéry do nejmenšího detailu. Navíc po několika pronájmech věděla, že sama sobě chce vytvořit opravdový domov.

Obsah časopisu NPB Interiéry
Honza Frýdl
Číst článek
11. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 5 min

Hodinový manžel: Pátrá, radí informuje

Náš produkční Honza Frýdl si ví vždycky rady. A na to, co nezvládne sám, má po ruce odborníky! Únorové vydání.

Obsah časopisu NPB Poradna
Granátové jablko ukázalo Adamovi s Evou, co a jak. Tak šup, darujte je tomu, koho tajně milujete! Třeba pochopí a sladká semínka budete už navždycky mlsat spolu.
Číst článek
07. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Rajské pokušení

Květiny a ovoce to řeknou za vás. Vyzkoušejte nové chutě a vůně a užijete si nezapomenutelného Valentýna.

Obsah časopisu NPB Zahrada
Článek vyšel v lednovém čísle časopisu Nové proměny bydlení v roce 2019
Číst článek
04. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Chuť pro všechny smysly

Láska prochází nejen žaludkem, některá jídla dokážou dokonce probouzet vášeň! Připravujte si hostinu z přírodních afrodiziak nejen v únoru, a budete zažívat romantiku valentýnského svátku po celý rok.

Obsah časopisu NPB Recepty
„V pracovně je třeba dobíjet energii, takže květin a doplňků osvěžujících mysl není nikdy dost.“
Číst článek
27. 01. 2025
Doba čtení 5 min

Písmenková pracovna

Štěpánka Němejcová z Plzně má ráda design a nápadité detaily, ale v její pracovně to moc znát nebylo. Změnili jsme barvy, usedlé doplňky vyměnili za vtipné a práce tu jde teď od ruky jedna báseň.

Obsah časopisu NPB Interiéry Proměny
Zimní pohádka
Číst článek
24. 01. 2025
Redakce Pavlína Blahotová
Doba čtení 2 min

Sněhová nadílka

Až napadne sníh a zakryje v zahradě všechny nedokonalosti, postavte iglú, pár sněhuláků a zařiďte si posezení na slunci. Teď konečně tu můžete jen odpočívat!

Obsah časopisu NPB Zahrada
Nová kuchyň z portfolia brněnského studie Le bon
Číst článek
16. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Proč vyměnit kuchyň za novou?

Kdy je ten správný okamžik pro výměnu kuchyně? Při zařizování nového domu nebo bytu je jasné, že novou kuchyň potřebujete. Když už funkční kuchyň máte, může být těžké se rozhodnout, že je na čase ji vyměnit. Ale smysl to má!

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Clanek Designnews 60
Číst článek
11. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Prosím, nezouvat! Jak bydlí Martina Matyášová?

Přejete si ostříhat, nebo jen hledáte odvahu k bydlení po svém? Tak pojďte dál.

Obsah časopisu NPB Interiéry

Nejnovější články

Villa Fitz
Číst článek
08. 03. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Villa Fitz odhodila nánosy času. Za její novou podobou stojí luni architekti

Funkce novorenesanční Rokycanské vily se od roku 1869 mnohokrát proměnila. Nedávno dostala pod vedením architektonického ateliéru luni zcela novou podobu.

Obsah časopisu NPB Interiéry
„V prázdném prostoru můžete klidně kombinovat country styl s industriálem,“ říká o proměně designérka Andrea Beranová
Číst článek
22. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Předsíň pro Hercula

Proč by neměla být předsíň plnohodnotnou místností, když tu trávíme spoustu času? A někteří členové rodiny, třeba pes Hercule, tu rádi vítají každého hosta...

Obsah časopisu NPB Interiéry Proměny
Útulno dotvářejí pečlivě vybrané doplňky, od lustrů a menších lamp přes svícny a klece až po polštářky. Mezi bílými, hnědými a béžovými tóny vynikají zelené rostliny.
Číst článek
15. 02. 2025
Doba čtení 4 min

Mix stylů a pocitů. Jak bydlí Drahoslava Hodžová?

Drahoslava má vlohy vymýšlet interiéry do nejmenšího detailu. Navíc po několika pronájmech věděla, že sama sobě chce vytvořit opravdový domov.

Obsah časopisu NPB Interiéry
Honza Frýdl
Číst článek
11. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 5 min

Hodinový manžel: Pátrá, radí informuje

Náš produkční Honza Frýdl si ví vždycky rady. A na to, co nezvládne sám, má po ruce odborníky! Únorové vydání.

Obsah časopisu NPB Poradna
Granátové jablko ukázalo Adamovi s Evou, co a jak. Tak šup, darujte je tomu, koho tajně milujete! Třeba pochopí a sladká semínka budete už navždycky mlsat spolu.
Číst článek
07. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Rajské pokušení

Květiny a ovoce to řeknou za vás. Vyzkoušejte nové chutě a vůně a užijete si nezapomenutelného Valentýna.

Obsah časopisu NPB Zahrada
Článek vyšel v lednovém čísle časopisu Nové proměny bydlení v roce 2019
Číst článek
04. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Chuť pro všechny smysly

Láska prochází nejen žaludkem, některá jídla dokážou dokonce probouzet vášeň! Připravujte si hostinu z přírodních afrodiziak nejen v únoru, a budete zažívat romantiku valentýnského svátku po celý rok.

Obsah časopisu NPB Recepty
„V pracovně je třeba dobíjet energii, takže květin a doplňků osvěžujících mysl není nikdy dost.“
Číst článek
27. 01. 2025
Doba čtení 5 min

Písmenková pracovna

Štěpánka Němejcová z Plzně má ráda design a nápadité detaily, ale v její pracovně to moc znát nebylo. Změnili jsme barvy, usedlé doplňky vyměnili za vtipné a práce tu jde teď od ruky jedna báseň.

Obsah časopisu NPB Interiéry Proměny
Zimní pohádka
Číst článek
24. 01. 2025
Redakce Pavlína Blahotová
Doba čtení 2 min

Sněhová nadílka

Až napadne sníh a zakryje v zahradě všechny nedokonalosti, postavte iglú, pár sněhuláků a zařiďte si posezení na slunci. Teď konečně tu můžete jen odpočívat!

Obsah časopisu NPB Zahrada
Nová kuchyň z portfolia brněnského studie Le bon
Číst článek
16. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Proč vyměnit kuchyň za novou?

Kdy je ten správný okamžik pro výměnu kuchyně? Při zařizování nového domu nebo bytu je jasné, že novou kuchyň potřebujete. Když už funkční kuchyň máte, může být těžké se rozhodnout, že je na čase ji vyměnit. Ale smysl to má!

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Clanek Designnews 60
Číst článek
11. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Prosím, nezouvat! Jak bydlí Martina Matyášová?

Přejete si ostříhat, nebo jen hledáte odvahu k bydlení po svém? Tak pojďte dál.

Obsah časopisu NPB Interiéry