Nádobí Míša odlévá do sádrových forem, aby mohla regulovat tloušťku střepu. „Hledám tvar, obraz, který mě zaujme, překvapí, který v jistou chvíli vidím a chci zaznamenat, objevit i pro druhé. Vytvářím nádobí zdobené dekorem, jako jsou tečky, čárky, kytky, barevné plochy, obrázky zvířat, rostlin, charakteristické svou rozmanitostí. Důležitou částí práce je pro mě ale propojení náhody, vzniklého tvaru, skvrny. Můžu ji dokreslit, objevit něco ukrytého, ale zároveň nechat volnou interpretaci divákovi, který si svým vlastním díváním něco najde nebo nenajde a tak rozehraje svou představivost.
„VYRÁBÍM TAKÉ ŠPERKY. NÁUŠNICE, PRSTÝNKY, KORÁLE, NÁRAMKY. ŠKÁLA JE OBROVSKÁ – OD MATNÝCH KOUSKŮ, BÍLÝCH, BAREVNÝCH, AŽ PO OPRAVDU HODNĚ LESKLÉ, VELKÉ A VÝRAZNÉ. RÁDA JE SAMA NOSÍM, TAKŽE SE SNAŽÍM JE DĚLAT CO NEJLEHČÍ A NEJPŘÍJEMNĚJŠÍ.“
DÝŇOVÉ ŠPAGETY
Špagety z dobře upečené špagetové dýně jsou parádně křupavé, prostě na skus. Chutnají ve vegetariánské verzi se sýrem, ale můžete k nim připravit i hovězí ragú.
DÝŇOVÉ ŠPAGETY
Čas na přípravu: 40 minut
Množství: 4 porce
2 menší špagetové dýně
3 lžíce extra panenského olivového oleje
hrst vlašských ořechů
hrst listové petržele
20 g parmazánu
120 g gorgonzoly (nebo jiného sýra s modrou či zelenou plísní)
sůl a pepř
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dýně rozřízněte na poloviny. Vydlabejte semena. Očištěné dýně pak potřete olejem. Položte řezy dolů na plech vyložený pečicím papírem. V troubě vyhřáté na 200 °C je pečte asi 30 minut, až budou na pomačkání téměř měkké.
2. Mezitím na pánvi opečte nasucho ořechy a překrájejte je.
3. Listovou petržel nakrájejte a parmazán nastrouhejte.
4. Z pečené dýně vidličkou vydlabejte dužinu, sama se rozdělí na tenké špagety. Rozdělte je na talíře. Lehce osolte a opepřete. Na každou porci přidejte kus gorgonzoly. Posypte petrželí, parmazánem a ořechy a ještě trochu pokapejte olejem.
Tip: Pokud budete mít po ruce šalvěj, určitě vyzkoušejte verzi s listy šalvěje opečenými dokřupava na másle.
PEČENÁ DÝNĚ S CIZRNOU A QUINOOU
Mramorová dýně, kterou jsme na tohle báječné jídlo použili, má šedozelenou slupku a sytě oranžovou, neskutečně chutnou dužinu. Nejedlou slupku po upečení můžete odstranit nebo jako my nechat zahrát v atraktivním vzhledu jídla.
PEČENÁ DÝNĚ S CIZRNOU A QUINOOU
Čas na přípravu: 45 minut + namáčení
Množství: 4 porce
150 g suché cizrny
4 lžíce panenského olivového oleje
1/4 lžicky sody
100 g quinoy
1 mramorová dýně
8 stroužků česneku
1 větší červená cibule
1/2 lžíce bílého vinného octa
1 lžicka hnědého cukru
velká hrst listové petržele
120 g sýra feta
citron
sůl a pepř
1. Den předem namočte cizrnu do studené vody. Druhý den vodu slijte a cizrnu nechte okapat. V hrnci zahřejte lžíci oleje. Vsypte cizrnu a lehce ji opečte. Pak přidejte sodu. Zalijte větším množstvím vody a vařte doměkka.
2. Quinou v sítu propláchněte horkou vodou. Pak ji v menším kastrolu zalijte vodou a vařte doměkka.
3. Dýni nakrájejte na měsíčky. Osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte neoloupané stroužky česneku. Vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte 15 minut. Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky. Přidejte ji k dýni a společně pečte dalších 10 minut, až bude dýně měkká.
4. Uvařenou cizrnu slijte. Quinou sceďte a promíchejte s cizrnou. Zbylý olivový olej rozmíchejte s vinným octem a cukrem. Dresinkem ochuťte cizrnu s quinoou a promíchejte ji s nadrobno nakrájenou listovou petrželí a rozdrobeným sýrem feta. Servírujte s pečenou dýní, cibulí a česnekem. Dochuťte citronovou štávou.
DÝŇOVÉ PÁJE
Stačí si jen trochu pohrát s provázkem – a tyhle slané koláčky ve tvaru minidýní jsou na světě. Můžete je třeba připravit na podzimní party. Pro děti jen místo pikantního choriza dejte radši kousek šunky nebo sýra.
DÝŇOVÉ PÁJE
Čas na přípravu: 40 minut + pečení dýně
Množství: 12–16 kousků
2 (2x280 g) chlazená těsta na pizzu
150 g salámu chorizo
1 vejce
větvičky rozmarýnu a bobkového listu
pikantní omáčka na servírování
DÝŇOVÁ NÁPLŇ:
1 malá dýně hokkaido
2 lžíce rostlinného oleje
1 cibule
1 lžicka hnědého cukru
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni potřete olejem. Položte na plech, zakryjte alobalem a pečte doměkka. Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi zahřejte asi lžíci oleje. Vsypte nakrájenou cibuli. Osolte a na mírném ohni restujte doměkka. Pak ji lehce posypte cukrem a nechte
zkaramelizovat.
2. Pečenou dýni zbavte slupky a semen. Dužinu rozmačkejte vidličkou a promíchejte s karamelizovanou cibulí. Podle chuti osolte a nechte vychladnout.
3. Z chlazeného těsta na pizzu vykrájejte kolečka. Velikost zvolte podle toho, jak velké chcete dýně mít, nebo udělejte kolečka stejně velká jako chorizo. Na každý kus těsta položte plátek choriza a lžicku dýňové náplně. Těsto pečlivě uzavřete. Kuličky omotejte provázkem tak, aby vzniklo žebrování jako na dýni, a položte spojem dolů na plech vyložený papírem. Povrch těsta potřete rozšlehaným vajíčkem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15–20 minut dozlatova.
4. Nechte vychladnout. Odmotejte provázky a do středu zapíchejte větvičky rozmarýnu nebo bobkového listu.
DÝŇOVÉ COOKIES S DÝŇOVÝM CAPPUCCINEM
Jsou jemné a vydrží dlouho jako čerstvě upečené. Díky voňavému koření chutnají trochu jako perníčky a díky čokoládě zase jako malé dortíky. A to cappuccino, to je vážně úlet, co už dlouho frčí na podzim v kavárnách.
DÝŇOVÉ COOKIES S DÝŇOVÝM CAPPUCCINEM
Čas na přípravu: 55 minut
Množství: asi 24 kousků
COOKIES:
110 g másla
130 g třtinového cukru
1 vejce
125 g dýňového pyré
150 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžicka perníkového koření
150 g tmavé čokolády
50 g mini marshmallownu
CAPPUCCINO:
4 lžičky dýňového pyré
1 lžička perníkového koření
2 lžičky hnědého cukru
4 espresa
plnotučné mléko
nasekaná čokoláda
1. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlé, nadýchané pěny. Přidejte vejce a šlehejte další 3–4 minuty. Do hotové směsi vmíchejte dýňové pyré a postupně zapracujte prosátou mouku promíchanou se sodou a perníkovým kořením. Nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu.
2. Na dva plechy vyložené pečicím papírem tvořte z těsta lžičkou menší hrudky. Na povrch rozdělte marshmallowny a trochu je do těsta vmáčkněte. Naplněné plechy vložte do trouby vyhřáté na 170 °C program horký vzduch a pečte asi 15 minut. Hotové sušenky nechte zchladnout na mřížce.
3. Na cappuccino dejte do každého hrnku na dno trochu ohřátého dýňového pyré a posypte ho špetkou perníkového koření a cukrem. Opatrně zalijte espresem. Mléko ohřejte a vyšlehejte do husté pěny. Rozdělte ji do hrnku s kávou a posypte kořením a čokoládou.
Tip: Na pyré kousky dýně vařte nad párou asi 30 minut. Po vychladnutí je rozmixujte v robotu.