POTŘEBUJETE
Těsto na dvě hvězdy:
- 1 kostka čerstvých kvasnic
- lžička cukru a hl. mouky
- 120 ml polotučného mléka
- 50 g moučkového cukru
- 200 g změklého másla
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce
- kůrka z půlky citronu
- špetka soli a vanilkového prášku
Ořechová náplň:
- 100 ml plnotučného mléka
- 100 g cukru krupice
- špetka vanilkového prášku
- kůra z půlky citronu
- lžička skořice
- hrst hrozinek
- 250 g mletých vlašských a lískových ořechů
- 1 vejce
POSTUP
1. Ve vlažném mléce rozmíchejte kvasnice, zasypte lžičkou cukru a hladké mouky a nechte vzejít. V míse smíchejte zbylé ingredience, přilijte kvásek a vypracujte hladké těsto. Přikryjte fólií a nechte asi 30 minut kynout.
2. V rendlíku smíchejte mléko, cukr a vanilkový prášek a přiveďte k varu. Zbylé ingredience smíchejte včetně zbylého mléka.
3. Vykynuté těsto prohněťte a rozdělte na půlky. Půlku rozdělte na 4 části a každou vyválejte na stejně velké kruhy.
4. Třetinu náplně rozetřete na vyválený plát těsta, přikryjte dalším plátem těsta a pokračujte ve vrstvení. Doprostřed těsta položte skleničku a ostrým nožem nakrojte těsto na 16 dílků (aby vám vzniklo jakoby sluníčko). Poté vždy dva paprsky zarolujte od sebe a konce k sobě přimáčkněte. Zarolujte tak i zbylé paprsky.
5. Ořechovou hvězdu potřete rozkvedlaným vejcem a pečte na 180°C dozlatova, asi 40 minut.
Tip: Místo ořechů můžete použít i mletý mák.