Příběh značky
Keramička Bára Diduchová v roce 2013 založila značku Ema Mamisu. „Keramice se věnuji už od dětství, a ač to bude znít jako velké klišé, tak je to to jediné, co mi jde a co jsem vždycky chtěla dělat.“ Název Ema Mamisu je samozřejmě odvozen z čítankové věty Ema má mísu a je to jen taková hříčka, pseudonym.„V začátcích jsem chtěla tvořit hlavně čajovou keramiku – misky na čaj – a Ema Mamisu zní trochu japonsky, tak mi to přišlo jako vtipné spojení.“ Nakonec se značka vyprofilovala jako výrobce užitkového dekorovaného nádobí pro všední dny, které má lidem přinést trochu radosti a narušit stereotyp jídelních servisů a reklamních hrnků. Bára navrhuje veškeré produkty a dekory, vybírá materiál a glazury. Její kolegové Martin a Petra pomáhají s točením, dekorováním a glazováním. „Používáme porcelánovou kameninu, na limitované kolekce také porcelán. Většinou dekorujeme pod glazuru, dekor se překryje průhlednou glazurou, často několikrát. Pálíme na vysokou teplotu, což dává výrobkům tvrdý hutný střepa zvyšuje se jejich odolnost. Snažíme se vyrábět věci, které lidem budou dobře a dlouho sloužit a zároveň jim budou dělat radost.“ Více na emamamisu.cz.
JAHODOVÉ HRNKY Cukrem zasypané jahody jsou tak úžasně voňavé a sladké! Vykoupané v pomerančové šťávě a zabalené v lehoučkém krému nemají konkurenci. Pokud připravujete hrnky pro dospělé, můžete do jahod přidat pár kapek pomerančového likéru nebo brandy.
JARNÍ ZÁVITKY S MARINOVANÝMI ŘEDKVIČKAMI Rýžový papír tu slouží jen jako lehký obal na svazek křehké čerstvé zeleniny a lístků bylinek. Pikantní omáčka je nezbytná pro doladění chuti a křehké nakyslé ředkvičky bonbonkem pro dokonalost.
MASOVÉ TAŠTIČKY S RAJČATOVÝM DIPEM Nejlepší jsou ještě teplé, když se z horké náplně do pusy vyvalí masová šťáva s kořeněnou chutí. Můžete je upéct v troubě nebo zkusit, jak jsou skvělé usmažené v oleji. A když se vám nebude chtít zadělávat těsto, udělejte je třeba z kupovaného listového.
Na dip Rozmixujte: ∗ 100g sušených rajčat ∗ 2 stroužky česneku ∗ 3 lžíce olivového oleje ∗ 2 lžíce limetové šťávy ∗ 2 lžíce vlažné vody a špetku kajenského pepře
TOMATOVÝ TATARÁK SE SLANÝMI KREKRY Kdy jindy než v máji být občas vegetariánem a tatarák si vychutnat v super svěží verzi ze šťavnatých masitých rajčat. Když je navršíte na sýrové krekry, strčí hravě tu originální variantu do kapsy.
JAHODOVÉ HRNKY
Čas na přípravu: 25 minut
Množství: 4 porce
∗ 300 g jahod ∗ 1 vanilkový lusk ∗ 2 lžíce krupicového cukru ∗ 1 lžička strouhané pomerančové kůry ∗ 100ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy ∗ 250g crème fraîche nebo krémového čerstvého sýra ∗ 50g moučkového cukru ∗ 1 lžička citronové šťávy ½ lžičky nastrouhané citronové kůry ∗ 250ml smetany 40% ∗ granola na posyp
1. Očištěné jahody nakrájejte na plátky. Vyškrábněte do nich semínka z poloviny vanilkového lusku. Posypte je cukrem. Pomeranč pečlivě omyjte kartáčkem. Osušte a nastrouhejte z něj kůru a vymačkejte šťávu. Oboje přidejte do jahod. Promíchejte a nechte rozležet.
2. Na krém dejte do misky crème fraîches moučkovým cukrem a semínky vyškrábnutými z druhé poloviny vanilkového lusku, přidejte citronovou šťávu a kůru a metličkou rozmíchejte.
3. Smetanu vyšlehejte dotuha. Pak ji po částech opatrně vmíchejte do ochuceného krému. Na dno hrnků rozdělte marinované jahody I se šťávou. Několik plátků si schovejte na ozdobu.
4. Na ně navrstvěte pomocí cukrářského sáčku krém. Ozdobte jahodou a posypte podrcenou granolou.
Tip: Na posyp můžete použít jakoukoli kupovanou granolu. Nejlepší bude namíchaná s jahodami sušenými mrazem. Posyp pak bude křupavý a jahodový zároveň.
JARNÍ ZÁVITKY S MARINOVANÝMI ŘEDKVIČKAMI
Čas na přípravu: 50 minut + marinování
Množství: 4 porce
NA MARINOVANÉ ŘEDKVIČKY: ∗ 2 lžíce krystalového cukru ∗ 60ml limetové šťávy ∗ 60ml vinného octa ∗ 400g na kolečka nakrájených ředkviček
NA ZÁVITKY: ∗ 2 mrkve ∗ 1 červená paprika ∗ ½ okurky
∗ 1 jarní cibulka ∗ 1/4 ledového salátu ∗ 12 lístků bazalky ∗ 12 lístků máty ∗12 rýžových papírů ∗ pražený sezam ∗ sladkokyselá chilli omáčka
1. Na nálev rozmíchejte cukr, limetovou šťávu a ocet v nekovové misce. Až se cukr rozpustí, vložte do nálevu na tenké plátky nakrájené ředkvičky. Pečlivě promíchejte, aby se plátky obalily nálevem. Misku zakryjte fólií. Vložte do lednice a nechte hodinu marinovat.
2. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na tenké nudličky. Můžete to udělat speciální škrabkou. Nudličky překrojte, aby byly dlouhé asi 8 cm.
Na stejně dlouhé nudličky nakrájejte také papriku, okurku, zelenou nať jarní cibulky a listy ledového salátu.
3. Na pracovní plochu rozložte navlhčenou utěrku a na ni jeden rýžový papír. Lehce ho navlhčete a počkejte, až změkne. Pak asi 3 cm od kraje naskládejte malý svazeček nudliček od každé zeleniny. Přidejte lístek bazalky a máty.
4. Přehněte přes hromádku okraj papíru a srolujte závitek asi do poloviny. Přečnívající strany papíru přehněte do středu, urovnejte a závitek dorolujte. Takto postupujte do spotřebování všech surovin. Podávejte ihned, posypané sezamem, společně s omáčkou a marinovanými ředkvičkami.
MASOVÉ TAŠTIČKY S RAJČATOVÝM DIPEM
Čas na přípravu: 90 minut
Množství: 25 kusů
∗ 500 g hladké mouky ∗ 1 lžička soli ∗ 60 g ztuženého tuku ∗ 1 vejce ∗1 bílek ∗ 1/2 hrnku vody a 1 lžíce vinného octa ∗ 1 vejce na potření
NA NÁPLŇ: ∗1 lžíce oleje ∗ 1 šalotka ∗1 stroužek česneku ∗ 250g mletého jehněčího masa ∗ 1 lžíce rajčatového protlaku ∗ 200g sterilovaných krájených rajčat ∗ 1 chilli paprička ∗ 100 ml červeného vína ∗ 100 ml vývaru ∗ 1 celá skořice ∗ špetka mletého římského kmínu
∗ 100g sterilovaných červených fazolí
1. Mouku se solí prosejte do mísy a vidličkou do ní zapracujte kousky tuku. Vejce a bílek rozšlehejte v půl hrnku vody a ochuťte octem, postupně vlévejte do směsi a vypracujte hladké těsto.
2. Těsto prohněťte, zabalte do fólie a nechte rozležet, než připravíte náplň.
3. Na náplň zahřejte v pánvi olej a krátce orestujte najemno nakrájenou šalotku s podrceným česnekem. Rozdrobte mleté maso a orestujte. Přidejte protlak, rajčata, jemně nakrájenou chilli papričku a krátce orestujte. Přidejte skořici, mletý koriandr, kmín a sůl. Zalijte vínem a vývarem, duste asi 40 minut. Přimíchejte fazole rozmačkané vidličkou.
4. Odleželé těsto rozválejte a vykrájejte z něj kolečka o průměru 8–10 cm. Okraje potřete rozšlehaným vejcem. Do středu dejte asi lžičku náplně, kolečka přehněte, okraje k sobě přitiskněte vidličkou.
5. Rozložte na dva plechy s pečicím papírem. Povrch potřete zbylým vejcem a pečte v troubě na 200 °C asi 20 minut.
TOMATOVÝ TATARÁK SE SLANÝMI KREKRY
Čas na přípravu: 50 minut
Množství: 4 porce
∗ 6 masitých rajčat ∗ 1 avokádo ∗ 1 šalotka šťáva z 1/2 citronu ∗ 1/2 lžíce balzamikového octa ∗ pár kapek pálivé omáčky tabasco ∗ 3 lžíce extra panenského olivového oleje ∗ 2 lžíce kaparů ∗ hrst listů bazalky ∗ sůl a čerstvě mletý pepř
NA KREKRY A TYČINKY:
∗ 100 g hladké mouky ∗ 1/2 lžičky kypřicího prášku ∗ 100 g másla ∗ 1 žloutek + bílek na potření ∗ 100 g tvrdého sýra nastrouhaného najemno
∗ sezam a slunečnicové semínko
1. Rajčata na špičce nařízněte, krátce spařte ve vroucí vodě. Zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. Přepulte je, vykrojte měkké vnitřky a dužinu nakrájejte na kostičky. Avokádo zbavte pecky, lžicí vydloubněte ze slupkya nakrájejte na kostičky.
2. Kostičky avokáda smíchejte v míse s nakrájenými rajčaty a najemno nakrájenou šalotkou. Ochuťte citronovou šťávou, balzamikovým octem, tabascem, olivovým olejem, solí a pepřem. Přidejte kapary s nasekanou bazalkou, promíchejte a dejte do chladu rozležet.
3. Na krekry prosejte mouku s kypřicím práškem do mísy, přidejte na kousky nakrájené máslo, vejcea nastrouhaný sýr. Zpracujte pevné těsto. Na vále posypaném moukou rozválejte plát silný asi 5 mm.
4. Rádýlkem nakrájejte krekry. Z okrájených zbytků vyválejte tyčinky.
5. Vše rozložte na plechy vyložené pečicím papírem. Povrch krekrů potřete rozšlehaným bílkem a posypte semínky. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 12 minut.