← Zpět na Recepty
Jarní pochoutky

Jarní pochoutky

Vybírejte nádobí, které samo vybízí k hravému servírování. Hladké tvary, barevné glazury - na velikonoční tabuli prostě ideální!

Byla by škoda omezit se na jedinou barvu. Nádobí si můžete v ateliéru osobně poskládat do kolekce, nebo si dokonce objednat sadu na míru vaší rodině. 

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

Nejčerstvějšími přírůstky v rodině značky Najs jsou vázy. Designérka Tereza Severýnová o nich vypráví: „Kolekce kameninových váz začala vznikat za dlouhých zimních večerů 2021, v době nekončících lockdownů, psychicky náročných dní, týdnů a měsíců nastalé situace... S vidinou, že zase přijde jaro a bude lépe, jsem si ,naordinovala‘ právě vázy (a lžičky) jako terapii. Chodila jsem do ateliéru po večerech a do noci točila své dosud největší kusy na kruhu. Osobní maximum mám zatím lehce přes 3 kg hlíny.
Moje nejoblíbenější část celého procesu výroby keramiky je obtáčení. Je to proces, při němž se výrobek v ,koženém stavu‘ (částečně usušený) opracovává očkem a dalšími obtáčecími nástroji. Obtáčí se především ze spodní strany, aby vzniklo čisté podední, případně nožka, na níž bude stát. Obtáčení těchto váz byla opravdu nádherná práce.“ Více na najs.cz

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky
Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

VAJÍČKA ZAPEČENÁ VE SLANINOVÉM MUFFINKU
Nadchne vás jednoduchá příprava. Díky formě na muffiny můžete najednou upéct šest vajíček na nedělní snídani nebo lehkou večeři. To se vám do pánve jen těžko vejde.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

VELIKONOČNÍ SPLÉTANÉ BOCHÁNKY
Povrch je fantasticky křupavý a chuť másla ucítíte v každém záhybu. Bochánky jsou velcí konkurenti našich klasických mazanců.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

BÍLÁ POLÉVKA Z KŮZLEČÍHO VÝVARU SE ZASTŘENÝM VAJÍČKEM Jestli máte rádi drůbeží kaldoun, tak si jistě zamilujete i tuto polévku. Když vám z vývaru zbudou kousky masa, klidně je do ní přidejte. Kapka citronové šťávy dodá absolutní grády.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

ZAJÍC Z OŘECHOVÉHO TĚSTA Raději upečte dva, protože sladkou dekoraci se vám nebude chtít obětovat, stejně jako to bývá s beránkem. Jednoho snězte hned, jak vychladne, to ještě voní pečením, ořechy a máslem, prostě neodolatelně.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

VELIKONOČNÍ SPLÉTANÉ BOCHÁNKY

Čas na přípravu: 90 minut + kynutí
Množství: 2 bochánky (8–12 kousků)

TĚSTO: 
1 celé vejce + 2 bílky pokojové teploty
80 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z poloviny pomeranče
30 ml pomerančové šťávy
350 g hladké mouky
1⁄4 lžičky soli
8 g sušeného instantního droždí
špetka strouhaného muškátového oříšku
80 ml teplého mléka 40 g másla

NÁPLŇ:
100 g másla změklého v pokojové teplotě
40 g skořicového cukru
50 g rozinek
50 g sušených brusinek
50 g mandlových plátků opražených nasucho

1. Vejce, bílky, cukr a vanilkový extrakt vyšlehejte do pěny. Přimíchejte pomerančovou kůru a šťávu.
2. Prosátou mouku smíchejte s droždím, solí a muškátovým oříškem. Přidejte do našlehaných vajec spolu s mlékem a lehce promíchejte. Přidejte máslo a vypracujte hladké těsto. Je lepší použít robot s hákem. Více mouky nepřidávejte, aby těsto zůstalo hodně plastické a měkké.
3. Těsto dejte do misky, zabalte do fólie a nechte kynout v pokojové teplotě asi 90 minut.
4. Nakynuté těsto přendejte na vál posypaný moukou a rozdělte na dva díly. Díl rozválejte na tenký velký plát. Potřete máslem, posypte skořicovým cukrem, rozinkami, brusinkami a plátky mandlí.
5. Těsto stočte do dlouhé rolády. Ostrým nožem ji nařízněte a stočte do bochánku. Takto zpracujte i druhou část těsta. Každý bochánek dejte do kulaté formy Ø12 cm. Nebo si ze dvou pečicích papírů vytvořte dva pruhy, každý sepněte do kruhu a do něj bochánek vložte.
6. Troubu předehřejte na 180 °C. Bochánky mezitím nechte ještě krátce nakynout. Pak je vložte do vyhřáté trouby a při 180 °C pečte 40–45 minut. Když vršek začne rychle hnědnout, zakryjte alobalem a dopečte. Nechte 10 minut zchladnout ve formě, následně vyklopte a dejte vychladnout. Při servírování posypte moučkovým cukrem.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

VAJÍČKA ZAPEČENÁ VE SLANINOVÉM MUFFINKU

Čas na přípravu: 25 minut
Množství: 6 kusů

250 g libovější anglické plátkové slaniny
100 g tvrdého sýra (čedar nebo mladá gouda)
6 vajec
olej na vymazání formy
6 plátků bílého toustového chleba
20 g másla
řeřicha na ozdobu
zakysaná smetana na servírování
bylinková sůl

1. Troubu předehřejte na 200 °C.
Formu na muffiny vymažte olejem a vyložte košíčky na muffiny.
2. Košíčky vyložte plátky slaniny tak, aby pokryly celé boky a dno.
Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Do každého košíčku vyloženého slaninou vsypte kopeček sýra a vyklepněte jedno vejce.
3. Naplněnou formu vložte do vyhřáté trouby a vajíčka zapékejte 10–15 minut při 200 °C. Bílek musí být zatuhlý.
4. Plátky toustového chleba potřete máslem. Rozložte na plech a vložte do trouby. Pečte je dozlatova a do křupava.
5. Slaninu se zapečenými vajíčky opatrně špičkou nože uvolněte od boků formy a pomocí košíčků je vyndejte. Papír odstraňte a vajíčka servírujte se špetkou soli posypaná bylinkami. Přidejte křupavé tousty a k nim zakysanou smetanu.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

BÍLÁ POLÉVKA Z KŮZLEČÍHO VÝVARU SE ZASTŘENÝM VAJÍČKEM

Čas na přípravu: 50 minut + vaření a chladnutí vývaru
Množství: 4–6 porcí

500 g kůzlečího krku nebo kostí zbylých z vykostěného masa
6 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
1 cibule
300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
2 lžíce másla
40 g hladké mouky
špetka mletého muškátového oříšku
150 ml 31% smetany
4–6 vajec
150 ml octa 
hladkolistá petrželka na servírování
sůl a mletý černý pepř

1. Kůzlečí krk nebo kosti vložte do hrnce. Pokud použijete tlakový hrnec, přípravu urychlíte. Zalijte asi dvěma litry vody. Přidejte 1⁄2 lžičky soli, celé koření, oloupanou, na poloviny rozkrojenou cibuli a očištěnou zeleninu. Na mírném ohni vařte asi 90 minut, v tlakovém hrnci 50 minut. Vývar sceďte a dejte vychladit.
2. Z másla, mouky a špetky muškátového oříšku připravte v hrnci světlou jíšku. Zalijte ji scezeným chladným vývarem a rozšlehejte metličkou. Za občasného míchání vařte 20 minut.
3. Mezitím uvařte ztracená vejce.
V menším hrnci přiveďte k varu asi litr vody s octem a špetkou soli. Teplotu nastavte na mírný var. Vejce vyklepněte do naběračky a opatrně vložte do vroucí vody. Až se bílek zatáhne, můžete přidat druhé. Vařte 4 minuty, pak vejce opatrně děrovanou lžící přendejte do studené vody. Stejně pokračujte s dalšími vejci.
4. Do povařené polévky přidejte smetanu, podle chuti dosolte a opepřete a nechte přejít varem. Při servírování vložte do polévky ztracené vejce
a posypte petrželkou.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

ZAJÍC Z OŘECHOVÉHO TĚSTA

Čas na přípravu: 30 minut + pečení
Množství: 8–12 kousků

100 g másla změklého v pokojové teplotě
150 g moučkového cukru
3 vejce
150 ml smetany ke šlehání
100 g mletých vlašských ořechů
špetka soli
250 g polohrubé mouky
20 g kukuřičného škrobu (gustin)
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
přepuštěné máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání

1. Formu vymažte přepuštěným máslem a vysypte hrubou moukou. Připravenou formu uložte do lednice. Troubu předehřejte na 160 °C.
2. Změklé máslo utřete s prosátým cukrem do pěny. Postupně zašlehávejte žloutky a dál třete, až bude pěna nadýchaná.
3. Smetanu trochu našlehejte do řídké šlehačky a vmíchejte ji do žloutkové pěny. Pak vmíchejte jemně mleté ořechy. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh a lehce přimíchejte do hmoty. Nakonec do směsi prosejte mouku se škrobem a kypřicím práškem a opatrně smíchejte na lité těsto. Naplňte do připravené formy.
4. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 160 °C asi 50 minut. Po upečení nechte krátce vychladnout ve formě, potom vyklopte na kovovou mřížku
a pocukrujte.

Rubriky:

Další z rubriky

Villa Fitz
Číst článek
08. 03. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Villa Fitz odhodila nánosy času. Za její novou podobou stojí luni architekti

Funkce novorenesanční Rokycanské vily se od roku 1869 mnohokrát proměnila. Nedávno dostala pod vedením architektonického ateliéru luni zcela novou podobu.

Obsah časopisu NPB Interiéry
„V prázdném prostoru můžete klidně kombinovat country styl s industriálem,“ říká o proměně designérka Andrea Beranová
Číst článek
22. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Předsíň pro Hercula

Proč by neměla být předsíň plnohodnotnou místností, když tu trávíme spoustu času? A někteří členové rodiny, třeba pes Hercule, tu rádi vítají každého hosta...

Obsah časopisu NPB Interiéry Proměny
Útulno dotvářejí pečlivě vybrané doplňky, od lustrů a menších lamp přes svícny a klece až po polštářky. Mezi bílými, hnědými a béžovými tóny vynikají zelené rostliny.
Číst článek
15. 02. 2025
Doba čtení 4 min

Mix stylů a pocitů. Jak bydlí Drahoslava Hodžová?

Drahoslava má vlohy vymýšlet interiéry do nejmenšího detailu. Navíc po několika pronájmech věděla, že sama sobě chce vytvořit opravdový domov.

Obsah časopisu NPB Interiéry
Honza Frýdl
Číst článek
11. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 5 min

Hodinový manžel: Pátrá, radí informuje

Náš produkční Honza Frýdl si ví vždycky rady. A na to, co nezvládne sám, má po ruce odborníky! Únorové vydání.

Obsah časopisu NPB Poradna
Granátové jablko ukázalo Adamovi s Evou, co a jak. Tak šup, darujte je tomu, koho tajně milujete! Třeba pochopí a sladká semínka budete už navždycky mlsat spolu.
Číst článek
07. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Rajské pokušení

Květiny a ovoce to řeknou za vás. Vyzkoušejte nové chutě a vůně a užijete si nezapomenutelného Valentýna.

Obsah časopisu NPB Zahrada
Článek vyšel v lednovém čísle časopisu Nové proměny bydlení v roce 2019
Číst článek
04. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Chuť pro všechny smysly

Láska prochází nejen žaludkem, některá jídla dokážou dokonce probouzet vášeň! Připravujte si hostinu z přírodních afrodiziak nejen v únoru, a budete zažívat romantiku valentýnského svátku po celý rok.

Obsah časopisu NPB Recepty
Co si s sebou vzít do termosky nějakou dobrotu?
Číst článek
01. 02. 2025
Doba čtení 2 min

Svačina do termosky

Vydejte se ven i v zimě! Ať už si uděláte piknik na zahradě nebo vyšlápnete na túru do lesa, budete potřebovat zahřát a posilnit.

Obsah časopisu NPB Recepty
„V pracovně je třeba dobíjet energii, takže květin a doplňků osvěžujících mysl není nikdy dost.“
Číst článek
27. 01. 2025
Doba čtení 5 min

Písmenková pracovna

Štěpánka Němejcová z Plzně má ráda design a nápadité detaily, ale v její pracovně to moc znát nebylo. Změnili jsme barvy, usedlé doplňky vyměnili za vtipné a práce tu jde teď od ruky jedna báseň.

Obsah časopisu NPB Interiéry Proměny
Zimní pohádka
Číst článek
24. 01. 2025
Redakce Pavlína Blahotová
Doba čtení 2 min

Sněhová nadílka

Až napadne sníh a zakryje v zahradě všechny nedokonalosti, postavte iglú, pár sněhuláků a zařiďte si posezení na slunci. Teď konečně tu můžete jen odpočívat!

Obsah časopisu NPB Zahrada
Nová kuchyň z portfolia brněnského studie Le bon
Číst článek
16. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Proč vyměnit kuchyň za novou?

Kdy je ten správný okamžik pro výměnu kuchyně? Při zařizování nového domu nebo bytu je jasné, že novou kuchyň potřebujete. Když už funkční kuchyň máte, může být těžké se rozhodnout, že je na čase ji vyměnit. Ale smysl to má!

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

Cover KD1 25
ArtCamp25

Nejnovější články

Villa Fitz
Číst článek
08. 03. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Villa Fitz odhodila nánosy času. Za její novou podobou stojí luni architekti

Funkce novorenesanční Rokycanské vily se od roku 1869 mnohokrát proměnila. Nedávno dostala pod vedením architektonického ateliéru luni zcela novou podobu.

Obsah časopisu NPB Interiéry
„V prázdném prostoru můžete klidně kombinovat country styl s industriálem,“ říká o proměně designérka Andrea Beranová
Číst článek
22. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Předsíň pro Hercula

Proč by neměla být předsíň plnohodnotnou místností, když tu trávíme spoustu času? A někteří členové rodiny, třeba pes Hercule, tu rádi vítají každého hosta...

Obsah časopisu NPB Interiéry Proměny
Útulno dotvářejí pečlivě vybrané doplňky, od lustrů a menších lamp přes svícny a klece až po polštářky. Mezi bílými, hnědými a béžovými tóny vynikají zelené rostliny.
Číst článek
15. 02. 2025
Doba čtení 4 min

Mix stylů a pocitů. Jak bydlí Drahoslava Hodžová?

Drahoslava má vlohy vymýšlet interiéry do nejmenšího detailu. Navíc po několika pronájmech věděla, že sama sobě chce vytvořit opravdový domov.

Obsah časopisu NPB Interiéry
Honza Frýdl
Číst článek
11. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 5 min

Hodinový manžel: Pátrá, radí informuje

Náš produkční Honza Frýdl si ví vždycky rady. A na to, co nezvládne sám, má po ruce odborníky! Únorové vydání.

Obsah časopisu NPB Poradna
Granátové jablko ukázalo Adamovi s Evou, co a jak. Tak šup, darujte je tomu, koho tajně milujete! Třeba pochopí a sladká semínka budete už navždycky mlsat spolu.
Číst článek
07. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Rajské pokušení

Květiny a ovoce to řeknou za vás. Vyzkoušejte nové chutě a vůně a užijete si nezapomenutelného Valentýna.

Obsah časopisu NPB Zahrada
Článek vyšel v lednovém čísle časopisu Nové proměny bydlení v roce 2019
Číst článek
04. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Chuť pro všechny smysly

Láska prochází nejen žaludkem, některá jídla dokážou dokonce probouzet vášeň! Připravujte si hostinu z přírodních afrodiziak nejen v únoru, a budete zažívat romantiku valentýnského svátku po celý rok.

Obsah časopisu NPB Recepty
Co si s sebou vzít do termosky nějakou dobrotu?
Číst článek
01. 02. 2025
Doba čtení 2 min

Svačina do termosky

Vydejte se ven i v zimě! Ať už si uděláte piknik na zahradě nebo vyšlápnete na túru do lesa, budete potřebovat zahřát a posilnit.

Obsah časopisu NPB Recepty
„V pracovně je třeba dobíjet energii, takže květin a doplňků osvěžujících mysl není nikdy dost.“
Číst článek
27. 01. 2025
Doba čtení 5 min

Písmenková pracovna

Štěpánka Němejcová z Plzně má ráda design a nápadité detaily, ale v její pracovně to moc znát nebylo. Změnili jsme barvy, usedlé doplňky vyměnili za vtipné a práce tu jde teď od ruky jedna báseň.

Obsah časopisu NPB Interiéry Proměny
Zimní pohádka
Číst článek
24. 01. 2025
Redakce Pavlína Blahotová
Doba čtení 2 min

Sněhová nadílka

Až napadne sníh a zakryje v zahradě všechny nedokonalosti, postavte iglú, pár sněhuláků a zařiďte si posezení na slunci. Teď konečně tu můžete jen odpočívat!

Obsah časopisu NPB Zahrada
Nová kuchyň z portfolia brněnského studie Le bon
Číst článek
16. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Proč vyměnit kuchyň za novou?

Kdy je ten správný okamžik pro výměnu kuchyně? Při zařizování nového domu nebo bytu je jasné, že novou kuchyň potřebujete. Když už funkční kuchyň máte, může být těžké se rozhodnout, že je na čase ji vyměnit. Ale smysl to má!

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení