Dělání svačin je nutné zlo. Zjednodušte si práci třeba zapečenými tousty. U nás v redakci frčí i hranolky z mrkve a řapíkatého celeru s dipem ze zakysané smetany, nivy a česneku.
SENDVIČ S HUMMUSEM
POLENTOVÝ SENDVIČ
S trhaným masem a červenou řepou je ideální svačina na pondělí, protože do ní zlikvidujete zbytky nedělní pečeně. Řepu v časové tísni nemusíte vařit ani péct – víte, jak skvělá je syrová? Na extratenké plátky ji nakrájíte škrabkou na zeleninu.S pečenou paprikou, grilovaným sýrem halloumi a cibulovým čatní neviděl lepek ani z rychlíku! Sýr halloumi rozpečte v troubě pod grilem, je hotovýza pár minut a neroztéká se.
TOUST S PEČENOU PAPRIKOU &
GUACAMOLE
S avokádem a medovohořčičnou majonézou. Pokud si chystáte svačinu už večer, plátky chleba opečtea až pak je potřete majonézou. Zůstanou pěkně křupavé, nenavlhnou a nepromění se přes noc v bláto.
Guacamole je Mexiko na talíři, dotažené k dokonalosti. A když už jste v Mexiku, doplňte ho polentou, pečenou pod grilem v troubě! Před pečením ji můžete potřít marinádou ze sójové omáčky, oleje, česneku a sezamových semínek.
TIP: Půlky paprik nechte pod grilem v troubě péct, dokud slupka nezačne dělat černé puchýřky. Vyndejte, dejte do sáčku a nechte zapařit – po chvilce půjdou oloupat.
HUMMUS & POMERANČ
SENDVIČ S AVOKÁDEM A LOSOSEM
Tahle kombinace vypadá zvláštně, ale v arabských zemích je oblíbená. Zakápněte si hummus čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou, a pochopíte. Nejlepší je s čerstvým chlebem pita. S medovohořčičnou majonézou je osvědčená klasika. Tyhle chutě k sobě prostě pasují a neomrzí! Pro barvu i křupavost můžete přidat ještě tenoučké plátky mrkve (opět vám pomůže škrabka na zeleninu).
ŽITNÝ CHLEBA S POMAZÁNKOU
NAKLÁDANÝ SÝR
S pomazánkou z červené řepy a křenu a s kozím sýrem má jen jedinou nevýhodu – raději si neberte ve stejný den do práce bílou košili. Doporučujemesi přibalit o ubrousek navíc! K cizrnové pomazánce výborně ladí nakládaný balkánský sýr. My jsme ho nakrájeli na kostky, proložili červenou cibulí, plátky česneku, oreganem a chilli papričkami.
Pečivo můžete kombinovat, jak vás napadne. Jeden plátek sendviče zkuste nahradit třeba grilovanou polentou!
MAJONÉZA Z MLÉKA
- 200 ml kvalitního slunečnicového oleje
- 100 ml mléka
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- lžička medu
- Sůl
- Pepř
Všechny ingredience dejte do úzké vysoké nádoby a tyčovým mixérem jednou nebo dvakrát promixujte pomalým tahem zdola nahoru. Za 10 – 15 vteřin máte hotovo!
Tuhle majolku děláme i do sendvičů na cesty a výlety, nejsou v ní syrová vejce, a tak se není třeba bát, že by se mohla zkazit. Do základní majonézy dejte jen jednu lžičku hořčice, med vynechte. Potom můžete vytvářet různé dresinky a nebo klasickou tatarskou omáčku. Místo normálního mléka můžete použít i rostlinné – zkuste třeba sójové, a máte klasickou sojanézu.
GUACAMOLE
- 2 středně velká zralá avokáda
- 1 malá červená cibule
- 6 – 8 cherry rajčat
- 1 malý stroužek česneku
- Limetka
- Čerstvý koriandr
- Sůl
- Chilli
Rajčátka rozkrojte na čtvrtky a cibuli nakrájejte nadrobno. Avokádo nakrájejte na malé kousky nebo rozmačkejte vidličkou, zakápněte limetkou, osolte, opepřete a šetrně promíchejte s rajčaty a cibulí. Potom případně ještě dolaďte solí a šťávou z limetky a posypte nasekaným koriandrem podle chuti. Do guacamole se přidává i najemno nasekaná chilli paprička jalapeños. Pokud máte rádi ostré,tak jí nešetřete. Guacamole vám bude chutnat samotné jako svačina na opečeném toustu i jako lehký oběd s lososema ztraceným vejcem. Můžete ho připravit buď jako krémovou pomazánku tak, že všechny ingredience rozmixujete, nebo jen smíchat nadrobno nakrájené kousky, což je naše oblíbenější varianta. Díky limetkové šťávě vám guacamole nezhnědne.
OBMĚNY:
Receptů na guacamole je tolik, kolik je mexických rodin. Kromě klasiky můžete vyzkoušet třeba to s kukuřicí a zakysanou smetanou nebo dip s černými fazolemi.
HUMMUS
- 250 g sušené cizrny
- 2 – 3 lžíce sezamové pasty tahini (prodává např. dm)
- půl lžičky drceného římského kmínu
- 5 lžic olivového oleje
- 1 – 2 stroužky česneku
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Cizrnu namočte přes noc do vody. Druhý den ji uvařte doměkka a vodu slijte, ale nevylévejte. K cizrně přidejte pastu tahini, drcený římský kmín, prolisovaný česnek (nejdříve jeden stroužek, pak můžete přidat další), olej a asi 100 ml nálevu z vaření. Mixujte a podle potřeby přilévejte další nálev, až vznikne hummus jemné, nadýchané konzistence. Ochutnejte, dosolte a jen jemně dokyselte citronovou šťávou. Cizrna je skvělou surovinou pro vydatné saláty všeho druhu. Můžete ji třeba opražit na oleji a kombinovat s pečenou paprikou, sýrem feta a oříšky nebo dýňovými či slunečnicovými semínky. Do nové roviny ji posunou loupaná konopná semínka.
TIP: Cizrna je kvalitním zdrojem bílkovin a vlákniny, je bezlepková a zasytí na dlouho. V něžnější, nekořeněné verzi mohou hummus i kojenci od 7 měsíců.
POMAZÁNKA Z PEČENÉ ŘEPY
- 2 – 3 středně velké červené řepy
- 2 hrsti najemno strouhaného čerstvého křenu
- 100 g smetanového sýra (Philadelphia, Buko, Fénix)
- Sůl
- Cukr
Rozpalte troubu na 190 °C. Řepu neloupejte, jen omyjte, potřete slupku olejem, zabalte je do alobalu a pečte asi 1,5 hodiny doměkka. Rozbalte, nechte trochu vychladnout, oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na kousky. Rozmixujte tyčovým mixérem na jemnou pomazánku společně s křenem a smetanovým sýrem. Křen přidávejte postupně a průběžně ochutnávejte. Dochuťte solí a trochou cukru. Řepa se peče na vysokou teplotu a dlouho. Osvědčilo se nám, že ji do trouby přidáme, když se peče maso. Každou bulku zabalíme samostatně do alobalu. Když je maso upečené, je dokonalá i červená řepa.