← Zpět na Recepty
Chladivé kapky

Chladivé kapky

Jogurtové lahůdky jsou jako osvěžující sprška v horkém dni. Nejlíp chutnají hezky v chládku.

Snadné letní dezerty jsme vám naservírovali na talíře od Kláry a Jakuba Kabátových. Jsou pokropené zlatými třpytkami.

„Pocházíme z rodiny keramiků,“ představuje se manželská dvojice a vypráví dál: „Začali jsme tedy pracovat s tím, co jsme měli doma k dispozici, s hrnčířskou červenicí. Poslední dobou zapojujeme i hlínu světlou, která je na některé typy glazur vhodnější. Cákance jsou pro naše talíře typické. V případě pravého zlata je to dost velkolepé, část preparátu jde i mimo talíř, ale to k nám prostě patří. Jinak toho efektu docílit nejde. Keramika je zdlouhavá záležitost a u talířů to platí dvojnásob. Musí schnout opravdu pomalu a i výpaly mají svá specifika. Nejzábavnější je pro nás proces glazování. Glazur používáme obrovské množství a různě je spolu kombinujeme a mícháme Dělat s tolika barvami není pro slabé povahy," usmívají se. 

Více na Lovetoeat_plates nebo na fleru jako Lovetoeat-plates. 

Chladivé kapky Chladivé kapky
Chladivé kapky

STUDENÁ JOGURTOVÁ POLÉVKA K lehkému letnímu obědu je tekutina z chladivé zeleniny a jogurtu ideální. Usrkávat ji ve stínu stromů s výhledem do zahrady je občerstvující požitek.

Chladivé kapky Chladivé kapky
Chladivé kapky

PARMAZÁNOVÉ LÍVANCE S JOGURTOVÝM SÝREM Jogurtový sýr si samozřejmě můžete třeba ráno mazat na tousty. Ale když chcete někoho překvapit úžasnou snídaní na terase, tohle je to pravé!

Chladivé kapky Chladivé kapky
Chladivé kapky

KULIČKY Z JOGURTOVÉHO SÝRA V BYLINKÁCH Vůně bylinek a olivového oleje se vpije do jemného sýra a v každém soustu ucítíte jižní závan, trochu arabské máty, trochu středomořských oliv.

Chladivé kapky Chladivé kapky
Chladivé kapky

VANILKOVÝ JOGURTOVÝ DEZERT Tři struktury, tři chutě. Křupavé kokosové vločky a oříšky, pak šťavnaté sladké ovoce, nakonec hebký vanilkový jogurt – a jste v sedmém nebi.


Chladivé kapky Chladivé kapky
Chladivé kapky

PARMAZÁNOVÉ LÍVANCE S JOGURTOVÝM SÝREM

Čas na přípravu: 35 minut + vykapání
Množství: 12 lívanců

NA SÝR:
∗ 500 g řeckého jogurtu ∗ ½ lžičky mořské soli ∗ citronová kůra z poloviny citronu v bio kvalitě

NA BYLINKOVÝ OLEJ: 
∗ hrst nasekané petrželky ∗ 100 ml řepkového oleje

NA LÍVANCE:
∗ 70 g parmazánu ∗ 3 vejce ∗ 50 g polohrubé pšeničné mouky ∗ 1 lžička prášku do pečiva ∗ 125 ml mléka ∗ olej na smažení ∗ rukola na servírování ∗ špetka citronové soli ∗ drcený barevný pepř

1. Den předem promíchejte jogurt s mořskou solí a nastrouhanou citronovou kůrou. Síto vyložte gázou a postavte na mísu. Přendejte do něj ochucený jogurt a cípy gázy svažte, aby vznikl balíček. Uložte do chladu na 24 hodin a nechte vykapat. Pak jogurtový sýr vybalte z gázy.
2. Na bylinkový olej smíchejte nasekanou petrželku s olejem ve vysoké nádobě na mixování a pak ponorným mixérem promixujte. Zakryjte fólií a nechte do druhého dne odležet. Pak sceďte přes plátýnko.
3. Připravte těsto na lívance. Nastrouhejte do mísy parmazán. Přidejte k němu vejce, mouku s práškem do pečiva, mléko a promíchejte. Ihned smažte lívance v olejem vymazaném lívanečníku pomalu z obou stran dozlatova. 
4. Na lívance dejte po lžičce jogurtového sýra a pár lístků rukoly.
5. Pokapejte bylinkovým olejem a lehce posypte citronovou solí a drceným barevným pepřem.

KULIČKY Z JOGURTOVÉHO SÝRA
V BYLINKÁCH

Čas na přípravu: 45 minut + vykapání
Množství: 12 kuliček

NA KULIČKY:
 ∗ 1 000 g řeckého jogurtu ∗ sůl ∗ špetka mletého barevného pepře

NA OBALENÍ A MARINOVÁNÍ:
∗ 2 lžíce máty nasekané najemno ∗ velká hrst petržele nasekané najemno ∗ 1 nasekaná chilli paprička ∗ 200 ml olivového oleje

NA KŘEHKÉ TYČINKY:
 300 g listového těsta ∗ 100 g strouhaného sýra ∗ 1 vejce

1. Do mísy vyklopte jogurt. Přidejte 1/2 lžičky soli, mletý barevný pepř a promíchejte. Ochucený jogurt přendejte do sítka vyloženého gázou. Konce gázy spojte třeba gumičkou, aby se vytvořil bochánek. V sítku umístěném na míse ho uložte do chladničky a jogurt nechte 
48 hodin vykapávat. Pak bochánek jogurtového sýra vybalte z gázy.
2. V hlubokém talíři nebo v misce smíchejte nasekanou mátu, petrželku a chilli papričku. Z jogurtového sýra odebírejte lžičkou kousky a v navlhčených dlaních tvořte kuličky. Obalujte je v bylinkové směsi a skládejte do misky. Pak je zalijte olejem a nechte marinovat. 3. Na tyčky rozválejte listové těsto na plát. Nakrájejte ho rádýlkem na proužky. Potřete vajíčkem, posypte sýrem a spirálovitě stočte. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 20 minut, dozlatova a dokřupava. Tyčky servírujte s namarinovanými kuličkami sýra.


STUDENÁ JOGURTOVÁ POLÉVKA

Čas na přípravu: 25 minut + chlazení
Množství: 4 porce

 ∗ 2 zelené papriky ∗ 1 avokádo ∗ 1 svazek jarní cibulky ∗ 2 stroužky česneku ∗ 1 salátová okurka ∗ 250 ml bílého jogurtu ∗ 2 snítky čerstvé máty ∗ 5 lžic extra panenského olivového oleje ∗ 2 lžíce bílého vinného octa ∗ několik kapek tabaska ∗ sůl ∗ mletý černý pepř ∗ 4 plátky sušené šunky ∗ 1 pivní rohlík ∗ 20 g loupaných pistácií

1. Očištěné papriky, avokádo, jarní cibulku, česnek a okurku nakrájejte na drobné kostky. Vše vsypte do mixéru. Přidejte jogurt, mátu a nahrubo rozmixujte. Přilijte olivový olej, vinný ocet, tabasco a rozmixujte dohladka. Směs dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Polévku nechte v ledničce asi 20 minut vychladit.
2. Plátky šunky rozložte na plech. V troubě vyhřáté na 180 °C je pečte asi 10 minut dokřupava. Pak nechte vychladnout a plátky rozlámejte. Rohlík nakrájejte šikmo na tenké plátky. Rozložte je na plech. Pokapejte olejem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte dozlatova.
3. Vychlazenou polévku rozdělte do talířů. Posypte ji rozlámanou pečenou šunkou a nasekanými pistáciemi a servírujte spolu s plátky zlatavých krutonů z pivního rohlíku.


VANILKOVÝ JOGURT S OVOCEM

Čas na přípravu: 25 minut + vykapání
Množství: 4 porce

∗ 1 000 g řeckého jogurtu ∗ 1 vanilkový lusk ∗ 10 g vanilkového cukru ∗ 80 g oříšků ∗ 100 g ovesných vloček ∗ 25 g strouhaného kokosu ∗ 20 g kokosového tuku ∗ 200 g malin ∗ 200 g borůvek ∗ 50 g květového medu

1. Jogurt vyklopte z kelímku do mísy. Vanilkový lusk rozřízněte a dřeň vyškrábněte do jogurtu. Přidejte vanilkový cukr a promíchejte. Sítko položené na míse vyložte gázou nebo plátýnkem a jogurt do něj přendejte. Konce gázy spojte gumičkou a jogurt nechte vykapat uložený v lednici do druhého dne.
2. Oříšky nasekejte. Na pánvi je nasucho lehce opražte. Pak přidejte vločky, kokos a po chvilce restováníi kokosový tuk a společně vše opražte dozlatova. Připravenou granolu nechte vychladnout.
3. Vykapaný vanilkový jogurt vyndejte z gázy a lehce promíchejte. Rozdělte do misek. Pokapejte ho podle chuti tekutým medem, přidejte granolu a čerstvé ovoce.

„Vybalování bílého bochánku sýra z gázy je obřad. Jednou ho absolvujete a propadnete mu stejně jako já.“ 
Zdeňka Skokanová, food stylistka.

Rubriky:

Další z rubriky

Určitě máte někde svůj milovaný strom, kam se chodíte vyplakat nebo dobíjet energii. Nestyďte se k němu přitulit, za listovou clonou z vás spadnou všechny starosti
Číst článek
15. 04. 2025
Doba čtení 3 min

Všude kolem zelená

Listy, listy a zase listy. Ve všech tvarech a podobách vyrážejí ze země i z větví a pořád je na co se dívat. Aprílová barva je zelená!

Obsah časopisu NPB Zahrada
Andrea proměnila místnůstku ve stylu ‚každý pes jiná ves‘ v jednolitý prostor, který působí všemi detaily příjemně a čistě. Konečně tu budu mít veškeré kuchařské pohodlí.
Číst článek
30. 03. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Kuchyň na věčné časy

Vždy, když jsem ulehla na podlahu, abych ze dna skříňky vylovila pekáč, mě napadlo, jestli budu schopná dělat tyhle prostocviky za deset let. Těžko. Jediné řešení – jiná, seniorsky vlídná kuchyň.

Obsah časopisu NPB Interiéry Proměny
ZLATÝ KEŘ V mnoha zahradách je zlatice prvním rozkvetlým keřem roku. Exploze barev vydrží 1–2 týdny a signalizuje nezvratný začátek  sezony vůní, kvetení a sázení.
Číst článek
23. 03. 2025
Doba čtení 3 min

Dny plné radosti

Jarem vonící květy budí ze zimní letargie včely, ale i nás, co jsme celou zimu plánovali.

Obsah časopisu NPB Zahrada
Vendula si všechny své kabelky šije sama.
Číst článek
18. 03. 2025
Lenka Kašparová
Doba čtení 2 min

První kabelku si Vendula Valnohová ušila v sedmnácti. Vlastní značku založila krátce po maturitě

K práci s kůží měla blízko od malička. Tatínek brašnář ji často bral do dílny a Vendula od něj pochytila základy řemesla. Začátky prý ale nebyly jednoduché. Chodila po brigádách a řemeslu se věnovala po večerech. Až postupně se z koníčku stalo zaměstnání na plný úvazek.

Obsah časopisu NPB Dekor & DIY
Villa Fitz
Číst článek
08. 03. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Villa Fitz odhodila nánosy času. Za její novou podobou stojí luni architekti

Funkce novorenesanční Rokycanské vily se od roku 1869 mnohokrát proměnila. Nedávno dostala pod vedením architektonického ateliéru luni zcela novou podobu.

Obsah časopisu NPB Interiéry
„V prázdném prostoru můžete klidně kombinovat country styl s industriálem,“ říká o proměně designérka Andrea Beranová
Číst článek
22. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Předsíň pro Hercula

Proč by neměla být předsíň plnohodnotnou místností, když tu trávíme spoustu času? A někteří členové rodiny, třeba pes Hercule, tu rádi vítají každého hosta...

Obsah časopisu NPB Interiéry Proměny
Útulno dotvářejí pečlivě vybrané doplňky, od lustrů a menších lamp přes svícny a klece až po polštářky. Mezi bílými, hnědými a béžovými tóny vynikají zelené rostliny.
Číst článek
15. 02. 2025
Doba čtení 4 min

Mix stylů a pocitů. Jak bydlí Drahoslava Hodžová?

Drahoslava má vlohy vymýšlet interiéry do nejmenšího detailu. Navíc po několika pronájmech věděla, že sama sobě chce vytvořit opravdový domov.

Obsah časopisu NPB Interiéry
Honza Frýdl
Číst článek
11. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 5 min

Hodinový manžel: Pátrá, radí informuje

Náš produkční Honza Frýdl si ví vždycky rady. A na to, co nezvládne sám, má po ruce odborníky! Únorové vydání.

Obsah časopisu NPB Poradna
Granátové jablko ukázalo Adamovi s Evou, co a jak. Tak šup, darujte je tomu, koho tajně milujete! Třeba pochopí a sladká semínka budete už navždycky mlsat spolu.
Číst článek
07. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Rajské pokušení

Květiny a ovoce to řeknou za vás. Vyzkoušejte nové chutě a vůně a užijete si nezapomenutelného Valentýna.

Obsah časopisu NPB Zahrada
Článek vyšel v lednovém čísle časopisu Nové proměny bydlení v roce 2019
Číst článek
04. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Chuť pro všechny smysly

Láska prochází nejen žaludkem, některá jídla dokážou dokonce probouzet vášeň! Připravujte si hostinu z přírodních afrodiziak nejen v únoru, a budete zažívat romantiku valentýnského svátku po celý rok.

Obsah časopisu NPB Recepty

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

Krasny rok 2025 04 velka
JN interiér
Master of crysta
JN interiér

Nejnovější články

Určitě máte někde svůj milovaný strom, kam se chodíte vyplakat nebo dobíjet energii. Nestyďte se k němu přitulit, za listovou clonou z vás spadnou všechny starosti
Číst článek
15. 04. 2025
Doba čtení 3 min

Všude kolem zelená

Listy, listy a zase listy. Ve všech tvarech a podobách vyrážejí ze země i z větví a pořád je na co se dívat. Aprílová barva je zelená!

Obsah časopisu NPB Zahrada
Andrea proměnila místnůstku ve stylu ‚každý pes jiná ves‘ v jednolitý prostor, který působí všemi detaily příjemně a čistě. Konečně tu budu mít veškeré kuchařské pohodlí.
Číst článek
30. 03. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Kuchyň na věčné časy

Vždy, když jsem ulehla na podlahu, abych ze dna skříňky vylovila pekáč, mě napadlo, jestli budu schopná dělat tyhle prostocviky za deset let. Těžko. Jediné řešení – jiná, seniorsky vlídná kuchyň.

Obsah časopisu NPB Interiéry Proměny
ZLATÝ KEŘ V mnoha zahradách je zlatice prvním rozkvetlým keřem roku. Exploze barev vydrží 1–2 týdny a signalizuje nezvratný začátek  sezony vůní, kvetení a sázení.
Číst článek
23. 03. 2025
Doba čtení 3 min

Dny plné radosti

Jarem vonící květy budí ze zimní letargie včely, ale i nás, co jsme celou zimu plánovali.

Obsah časopisu NPB Zahrada
Vendula si všechny své kabelky šije sama.
Číst článek
18. 03. 2025
Lenka Kašparová
Doba čtení 2 min

První kabelku si Vendula Valnohová ušila v sedmnácti. Vlastní značku založila krátce po maturitě

K práci s kůží měla blízko od malička. Tatínek brašnář ji často bral do dílny a Vendula od něj pochytila základy řemesla. Začátky prý ale nebyly jednoduché. Chodila po brigádách a řemeslu se věnovala po večerech. Až postupně se z koníčku stalo zaměstnání na plný úvazek.

Obsah časopisu NPB Dekor & DIY
Villa Fitz
Číst článek
08. 03. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Villa Fitz odhodila nánosy času. Za její novou podobou stojí luni architekti

Funkce novorenesanční Rokycanské vily se od roku 1869 mnohokrát proměnila. Nedávno dostala pod vedením architektonického ateliéru luni zcela novou podobu.

Obsah časopisu NPB Interiéry
„V prázdném prostoru můžete klidně kombinovat country styl s industriálem,“ říká o proměně designérka Andrea Beranová
Číst článek
22. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Předsíň pro Hercula

Proč by neměla být předsíň plnohodnotnou místností, když tu trávíme spoustu času? A někteří členové rodiny, třeba pes Hercule, tu rádi vítají každého hosta...

Obsah časopisu NPB Interiéry Proměny
Útulno dotvářejí pečlivě vybrané doplňky, od lustrů a menších lamp přes svícny a klece až po polštářky. Mezi bílými, hnědými a béžovými tóny vynikají zelené rostliny.
Číst článek
15. 02. 2025
Doba čtení 4 min

Mix stylů a pocitů. Jak bydlí Drahoslava Hodžová?

Drahoslava má vlohy vymýšlet interiéry do nejmenšího detailu. Navíc po několika pronájmech věděla, že sama sobě chce vytvořit opravdový domov.

Obsah časopisu NPB Interiéry
Honza Frýdl
Číst článek
11. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 5 min

Hodinový manžel: Pátrá, radí informuje

Náš produkční Honza Frýdl si ví vždycky rady. A na to, co nezvládne sám, má po ruce odborníky! Únorové vydání.

Obsah časopisu NPB Poradna
Granátové jablko ukázalo Adamovi s Evou, co a jak. Tak šup, darujte je tomu, koho tajně milujete! Třeba pochopí a sladká semínka budete už navždycky mlsat spolu.
Číst článek
07. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Rajské pokušení

Květiny a ovoce to řeknou za vás. Vyzkoušejte nové chutě a vůně a užijete si nezapomenutelného Valentýna.

Obsah časopisu NPB Zahrada
Článek vyšel v lednovém čísle časopisu Nové proměny bydlení v roce 2019
Číst článek
04. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Chuť pro všechny smysly

Láska prochází nejen žaludkem, některá jídla dokážou dokonce probouzet vášeň! Připravujte si hostinu z přírodních afrodiziak nejen v únoru, a budete zažívat romantiku valentýnského svátku po celý rok.

Obsah časopisu NPB Recepty