Snadné letní dezerty jsme vám naservírovali na talíře od Kláry a Jakuba Kabátových. Jsou pokropené zlatými třpytkami.
„Pocházíme z rodiny keramiků,“ představuje se manželská dvojice a vypráví dál: „Začali jsme tedy pracovat s tím, co jsme měli doma k dispozici, s hrnčířskou červenicí. Poslední dobou zapojujeme i hlínu světlou, která je na některé typy glazur vhodnější. Cákance jsou pro naše talíře typické. V případě pravého zlata je to dost velkolepé, část preparátu jde i mimo talíř, ale to k nám prostě patří. Jinak toho efektu docílit nejde. Keramika je zdlouhavá záležitost a u talířů to platí dvojnásob. Musí schnout opravdu pomalu a i výpaly mají svá specifika. Nejzábavnější je pro nás proces glazování. Glazur používáme obrovské množství a různě je spolu kombinujeme a mícháme Dělat s tolika barvami není pro slabé povahy," usmívají se.
Více na Lovetoeat_plates nebo na fleru jako Lovetoeat-plates.
STUDENÁ JOGURTOVÁ POLÉVKA K lehkému letnímu obědu je tekutina z chladivé zeleniny a jogurtu ideální. Usrkávat ji ve stínu stromů s výhledem do zahrady je občerstvující požitek.
PARMAZÁNOVÉ LÍVANCE S JOGURTOVÝM SÝREM Jogurtový sýr si samozřejmě můžete třeba ráno mazat na tousty. Ale když chcete někoho překvapit úžasnou snídaní na terase, tohle je to pravé!
KULIČKY Z JOGURTOVÉHO SÝRA V BYLINKÁCH Vůně bylinek a olivového oleje se vpije do jemného sýra a v každém soustu ucítíte jižní závan, trochu arabské máty, trochu středomořských oliv.
VANILKOVÝ JOGURTOVÝ DEZERT Tři struktury, tři chutě. Křupavé kokosové vločky a oříšky, pak šťavnaté sladké ovoce, nakonec hebký vanilkový jogurt – a jste v sedmém nebi.
PARMAZÁNOVÉ LÍVANCE S JOGURTOVÝM SÝREM
Čas na přípravu: 35 minut + vykapání
Množství: 12 lívanců
NA SÝR:
∗ 500 g řeckého jogurtu ∗ ½ lžičky mořské soli ∗ citronová kůra z poloviny citronu v bio kvalitě
NA BYLINKOVÝ OLEJ:
∗ hrst nasekané petrželky ∗ 100 ml řepkového oleje
NA LÍVANCE:
∗ 70 g parmazánu ∗ 3 vejce ∗ 50 g polohrubé pšeničné mouky ∗ 1 lžička prášku do pečiva ∗ 125 ml mléka ∗ olej na smažení ∗ rukola na servírování ∗ špetka citronové soli ∗ drcený barevný pepř
1. Den předem promíchejte jogurt s mořskou solí a nastrouhanou citronovou kůrou. Síto vyložte gázou a postavte na mísu. Přendejte do něj ochucený jogurt a cípy gázy svažte, aby vznikl balíček. Uložte do chladu na 24 hodin a nechte vykapat. Pak jogurtový sýr vybalte z gázy.
2. Na bylinkový olej smíchejte nasekanou petrželku s olejem ve vysoké nádobě na mixování a pak ponorným mixérem promixujte. Zakryjte fólií a nechte do druhého dne odležet. Pak sceďte přes plátýnko.
3. Připravte těsto na lívance. Nastrouhejte do mísy parmazán. Přidejte k němu vejce, mouku s práškem do pečiva, mléko a promíchejte. Ihned smažte lívance v olejem vymazaném lívanečníku pomalu z obou stran dozlatova.
4. Na lívance dejte po lžičce jogurtového sýra a pár lístků rukoly.
5. Pokapejte bylinkovým olejem a lehce posypte citronovou solí a drceným barevným pepřem.
KULIČKY Z JOGURTOVÉHO SÝRA
V BYLINKÁCH
Čas na přípravu: 45 minut + vykapání
Množství: 12 kuliček
NA KULIČKY:
∗ 1 000 g řeckého jogurtu ∗ sůl ∗ špetka mletého barevného pepře
NA OBALENÍ A MARINOVÁNÍ:
∗ 2 lžíce máty nasekané najemno ∗ velká hrst petržele nasekané najemno ∗ 1 nasekaná chilli paprička ∗ 200 ml olivového oleje
NA KŘEHKÉ TYČINKY:
∗ 300 g listového těsta ∗ 100 g strouhaného sýra ∗ 1 vejce
1. Do mísy vyklopte jogurt. Přidejte 1/2 lžičky soli, mletý barevný pepř a promíchejte. Ochucený jogurt přendejte do sítka vyloženého gázou. Konce gázy spojte třeba gumičkou, aby se vytvořil bochánek. V sítku umístěném na míse ho uložte do chladničky a jogurt nechte
48 hodin vykapávat. Pak bochánek jogurtového sýra vybalte z gázy.
2. V hlubokém talíři nebo v misce smíchejte nasekanou mátu, petrželku a chilli papričku. Z jogurtového sýra odebírejte lžičkou kousky a v navlhčených dlaních tvořte kuličky. Obalujte je v bylinkové směsi a skládejte do misky. Pak je zalijte olejem a nechte marinovat. 3. Na tyčky rozválejte listové těsto na plát. Nakrájejte ho rádýlkem na proužky. Potřete vajíčkem, posypte sýrem a spirálovitě stočte. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 20 minut, dozlatova a dokřupava. Tyčky servírujte s namarinovanými kuličkami sýra.
STUDENÁ JOGURTOVÁ POLÉVKA
Čas na přípravu: 25 minut + chlazení
Množství: 4 porce
∗ 2 zelené papriky ∗ 1 avokádo ∗ 1 svazek jarní cibulky ∗ 2 stroužky česneku ∗ 1 salátová okurka ∗ 250 ml bílého jogurtu ∗ 2 snítky čerstvé máty ∗ 5 lžic extra panenského olivového oleje ∗ 2 lžíce bílého vinného octa ∗ několik kapek tabaska ∗ sůl ∗ mletý černý pepř ∗ 4 plátky sušené šunky ∗ 1 pivní rohlík ∗ 20 g loupaných pistácií
1. Očištěné papriky, avokádo, jarní cibulku, česnek a okurku nakrájejte na drobné kostky. Vše vsypte do mixéru. Přidejte jogurt, mátu a nahrubo rozmixujte. Přilijte olivový olej, vinný ocet, tabasco a rozmixujte dohladka. Směs dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Polévku nechte v ledničce asi 20 minut vychladit.
2. Plátky šunky rozložte na plech. V troubě vyhřáté na 180 °C je pečte asi 10 minut dokřupava. Pak nechte vychladnout a plátky rozlámejte. Rohlík nakrájejte šikmo na tenké plátky. Rozložte je na plech. Pokapejte olejem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte dozlatova.
3. Vychlazenou polévku rozdělte do talířů. Posypte ji rozlámanou pečenou šunkou a nasekanými pistáciemi a servírujte spolu s plátky zlatavých krutonů z pivního rohlíku.
VANILKOVÝ JOGURT S OVOCEM
Čas na přípravu: 25 minut + vykapání
Množství: 4 porce
∗ 1 000 g řeckého jogurtu ∗ 1 vanilkový lusk ∗ 10 g vanilkového cukru ∗ 80 g oříšků ∗ 100 g ovesných vloček ∗ 25 g strouhaného kokosu ∗ 20 g kokosového tuku ∗ 200 g malin ∗ 200 g borůvek ∗ 50 g květového medu
1. Jogurt vyklopte z kelímku do mísy. Vanilkový lusk rozřízněte a dřeň vyškrábněte do jogurtu. Přidejte vanilkový cukr a promíchejte. Sítko položené na míse vyložte gázou nebo plátýnkem a jogurt do něj přendejte. Konce gázy spojte gumičkou a jogurt nechte vykapat uložený v lednici do druhého dne.
2. Oříšky nasekejte. Na pánvi je nasucho lehce opražte. Pak přidejte vločky, kokos a po chvilce restováníi kokosový tuk a společně vše opražte dozlatova. Připravenou granolu nechte vychladnout.
3. Vykapaný vanilkový jogurt vyndejte z gázy a lehce promíchejte. Rozdělte do misek. Pokapejte ho podle chuti tekutým medem, přidejte granolu a čerstvé ovoce.
„Vybalování bílého bochánku sýra z gázy je obřad. Jednou ho absolvujete a propadnete mu stejně jako já.“
Zdeňka Skokanová, food stylistka.