Na čem jsme servírovali?
Keramické nádobí značky Made in Japan je kvalitní, originální a ručně vyráběné japonskými mistry. Mimo Japonsko je toto nádobí zřídkakdy k vidění – většinou se s ním setkáte jen v okolí výrobních pecí v místních restauracích a domácnostech. Cílem Mij je nabízet jedinečné výrobky pro každodenní použití, které obohatí váš čas strávený s rodinou.
Český japanofil Tomáš Zahradník se rozhodl dostat unikáty Mij i na naše jídelní tabule. Abyste pochopili, musíte se keramiky dotknout, vzít ji do ruky. Veškeré výrobky, které si v
e-shopu Tozame.cz můžete pořídit, vycházejí z techniky „Mino-Yaki“ tradiční na japonském ostrově Honšú v prefektuře Gifu. V tomto regionu je totiž dostatek hlíny (japonského jílu) – suroviny pro výrobu keramiky, která dala vzniknout staleté poctivé hrnčířské tradici.
Ramen s pastou miso
Čas na přípravu: 40 minut + vaření vývaru
Množství: 4 porce
1 menší cibule
1 kg vepřových žeber
3,5 l vody
1 palice česneku
2 cm čerstvého zázvoru
1 pórek
1 lžíce japonské sojové omáčky
50 ml japonského rýžového vína Mirin
1 plát řasy kombu
NA SERVÍROVÁNÍ:
200 g pšeničných nudlÍ
1/2 lžÍce oleje (sezamový nebo řepkový)
houby shitake
6 listů kadeřávku
4 vejce vařená natvrdo
160 g tofu nasucho restovaný sezam
pasta miso
1. Hrnec na polévku postavte na oheň. Cibuli i se slupkou rozřízněte na poloviny. Řeznou plochou ji dejte do hrnce a opékejte, až zhnědne. Vložte žebra nakrájená na kusy a také je opečte. Pak vlijte studenou vodu. Přidejte rozkrojenou palici česneku, oloupaný zázvor, rozkrojený a pečlivě opláchnutý pórek. Přiveďte k varu, pak teplotu ztlumte, aby voda jen lehce bublala. Z hladiny seberte pěnu a pomalu vařte 3 hodiny.
2. Po uvaření vývar sceďte přes jemné síto do čistého hrnce. Postavte na mírný oheň. Přidejte sójovou omáčku, mirin a řasu a vařte 15 minut.
3. Mezitím uvařte nudle dle návodu na obalu. Na pánvi zahřejte olej. Vložte hlavičky hub
a opékejte do změknutí. Pak na pánvi krátce orestujte na kousky nakrájený kadeřávek.
4. Z povařeného vývaru vyndejte řasu. Do velkých misek rozdělte uvařené nudle, houby, kadeřávek, oloupaná rozpůlená vejce a kostičky tofu. Zalijte horkým vývarem. Posypte sezamem a servírujte s pastou miso na dochucení. Přidat můžete i chilli.
Taštičky plněné pikantním vepřovým
Čas na přípravu: 45 minut
Množství: 4 porce
1 lž.ce oleje
300 g mletého vepřového masa
1 červená chilli paprička
špetka kantonského pepře
1 lžíce japonské sojové omáčky
2 jarní cibulky
12 plátů rýžového papíru nebo pl.tů na wonton taštičky
1 bílek
1 lžička limetové šťávy
2 lžičky sezamu
200 g kimchi na servírování
1. V pánvi zahřejte olej. Rozdrobte do něj mleté maso a restujte ho, až se vydusí šťáva. Chilli papričku nakrájejte nadrobno a přidejte do orestovaného mletého masa. Kantonský pepř podrťte nožem a přidejte do masa. Dochuťte sójovou omáčkou. Zelenou část jarní cibulky nakrájejte na nudličky a vmíchejte do masa. Sundejte z tepla a nechte vychladnout.
2. Plát rýžového papíru položte na vlhkou utěrku. Lehce ho potřete vodou. Do středu dejte vrchovatou lžičku restovaného masa. Přehněte přes něj okraje těsta tak, aby vznikla taštička. Tu přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Takto vytvořte zbylé taštičky.
3. Povrch potřete bílkem rozšlehaným s limetovou šťávou a posypte sezamem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte dozlatova a dokřupava. Servírujte teplé s pikantním kimchi.
Tip: Taštičky můžete také usmažit v oleji. Na těstě se vytvoří bublinky a bude pak ještě křupavější.
Udon nudle s houbami a chilli
Čas na přípravu: 25 minut
Množství: 4 porce
500 g čerstvých udon nudlí(250 g sušených)
400 g hub shitake
2 stroužky česneku
1 červená chilli paprička
1 žlutá chilli paprička
2 jarní cibulky
2 lžíce sezamového oleje
1/4 lžičky koření pěti vůní
1/2lžíce třtinového cukru
200 ml zeleninového vývaru
3 lžíce japonské přírodní sójové omáčky
1 limeta
sůl
1. Nudle vložte do vroucí osolené vody a vařte podle návodu na obalu. Čerstvé se většinou vaří 2 minuty, sušené 8–12 minut. Uvařené nudle sceďte, propláchněte studenou vodou a pak
nechte okapat.
2. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Oloupaný česnek nakrájejte na plátky. Chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte na kolečka. Zelenou část jarních cibulek překrájejte na 3 cm
dlouhé špalíčky. Ty pak nakrájejte na nudličky.
3. Ve velké pánvi zahřejte olej. Vsypte houby, česnek a chilli papričky a restujte 2–3 minuty. Pak posypte kořením a cukrem. Restujte, až cukr začne karamelizovat.
4. Do pánve přidejte uvařené nudle a prudce asi minutu restujte. Přidejte jarní cibulku. Zalijte vývarem a sójovou omáčkou, promíchejte a počkejte, až tekutina obalí nudle a zhoustne. Dochuťte limetovou šťávou a rozdělte do misek.
Tip: Koření pěti vůní můžete nahradit perníkovým kořením a houby shitake třeba hlívou ústřičnou.
Dýně pečená v kari s čočkou
Čas na přípravu: 45 minut + namáčení
Množství: 4 porce
100 g hněd. horsk. čočky
1 cibule
1/2 menší dýně hokaido
100 g červené kari pasty
120 ml horké vody nebo zeleninového vývaru
150 ml smetany 31%
150 ml kokosového mléka
1 lžíce rybí omáčky
20 g jemně mletých mandlí
100 g baby špenátu
hrst čerstvého koriandru
1. Čočku alespoň hodinu před přípravou pokrmu namočte do studené vody.
2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Dýni rozkrojte, vydlabejte semínka a očištěné půlky rozkrájejte na měsíčky.
3. Kari pastu rozmíchejte s horkou vodou, smetanou, kokosovým mlékem a rybí omáčkou. Pak vmíchejte mleté mandle.
4. Dýni rozložte do zapékací mísy nebo pekáče. Čočku slijte a přidejte k dýni. Zalijte kari omáčkou. Zakryjte alobalem nebo poklicí. Vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte
15 minut. Pak odkryjte a pečte dalších 15 minut, až dýně začne lehce hnědnout a čočka bude zcela měkká.
5. Rozdělte do hlubokých talířů nebo misek, přidejte čerstvý omytý baby špenát a koriandr.