PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Ihor Sabadosh a jeho stolní světla Polaris

Předsudky vůči "východnímu vkusu" tu stále jsou, místní scéna je ale otevřená. Jak vnímají české prostředí designéři, kteří přišli z Ukrajiny?

Tři různé příběhy, různé obory a rozmanitá tvorba, přesto vnímají oslovení designéři ukrajinského původu život a práci v Praze i situaci v rodné zemi v něčem podobně. Zdejší komunita je přijala a také zákazníci se vlastně od těch ukrajinských tolik neliší.

O design se totiž zajímá vzdělanější vrstva lidí s určitým přesahem a ti v dnešním globalizovaném světě dokážou rozpoznat kvalitu napříč zeměmi. Na jednom společném trendu mezi ukrajinskými tvůrci se ale přece jen všichni shodnou. V kontextu současné války a dlouhodobě vyhrocených vztahů s Ruskem nepřekvapí, že výrazným tématem, prostupujícím tvorbu ukrajinských designérů, je národní hrdost. S ní souvisí návrat k tradicím, lidovým řemeslům či vzorům, které propojují s modernějším pojetím a důrazem na kvalitu zpracování.

Ihor Sabadosh a jeho stolní světla Polaris Ihor Sabadosh a jeho stolní světla Polaris
Ihor Sabadosh a jeho stolní světla Polaris

Olena Ivanchenko pochází z Kyjeva a po studiu designu v Praze založila spolu se svou matkou značku Pecka, která kombinuje autorskou keramiku s domácími marmeládami. Nábytková designérka Liza Robak do Prahy přišla také za studiem, v současné době kromě návrhů interiérů vyrábí i stříbrné šperky. Už od dětství v Česku žije interiérový designér Ihor Sabadosh, který v posledních letech prorazil se značkou nábytku a doplňků IHOR.

Vkus vzdělanějších mileniálů je napříč zeměmi podobný

Všichni se shodují, že skupina zákazníků se zájmem o design je v jejich rodné zemi a v Česku vlastně dost podobná. Vkus a vnímání estetiky jsou poměrně subjektivní záležitosti a spíše než na zemi původu záleží na preferencích jednotlivce, jeho vzdělání a společenském postavení. „Naše práce oslovuje spíše vzdělanou, městskou klientelu se zájmem o společenské a kulturní dění a tam se ty rozdíly stírají. Žijeme v globalizovaném světě, kde si každý najde to, co mu je blízké,“ poukázal Ihor Sabadosh.

Olena Ivanchenko se svou matkou Olgou a výrobky jejich značky Pecka Olena Ivanchenko se svou matkou Olgou a výrobky jejich značky Pecka
Olena Ivanchenko se svou matkou Olgou a výrobky jejich značky Pecka

„Mám pocit, že tu jsou stále zažité předsudky vůči ‚východnímu vkusu‘, ale pokud si například srovnáte gastro scénu a jejich interiéry ve velkých ukrajinských a českých městech, bude to přinejmenším podobné. Generace mileniálů a mladších mají díky sociálním sítím velmi podobné estetické cítění a vyžadují to i od obchodů a podniků, které navštěvují,“ doplnil s tím, že oproti například skandinávským zemím, které si po generace budovaly estetické cítění, byly Česko i Ukrajina ochuzeny o kontinuální vývoj vkusu. „Dříve socialismus a nyní globalizace setřely rozdíly, tudíž ocenění designu i kvality výroby zůstává na jednotlivci a jeho prioritách,“ myslí si.

Tradice proniká do ukrajinské módy i designu nábytku

Jeden trend ale v tuto chvíli ukrajinské designéry od těch českých odlišuje. Jde o důraz na národní hrdost, historii a otázku identity, což je pochopitelné ve stínu dění posledních let. „Všimla jsem si, že za posledních deset let (od začátku války) se ukrajinští designéři stále více obracejí k historii a snaží se znovu objevit a implementovat tradiční kulturu do moderních designů,“ poukázala Olena Ivanchenko na využití tradičních vzorů a písem, ale také třeba oděvních doplňků, které lidé zapojují do svého šatníku.

Liza Robak a její šperky Liza Robak a její šperky
Liza Robak a její šperky

Kromě zaměření na národní motivy roste v poslední době na Ukrajině také zájem o místní designéry, lokální materiály a výrobu. „Dříve se například říkalo, že pokud chcete levný nábytek, vyberte si ukrajinskou značku, ale pokud chcete kvalitní, zvolíte italský. Dnes však lidé více podporují ukrajinské výrobce a oceňují jejich udržitelný přístup,“ poukázala Liza Robak, podle níž se tak zároveň ukrajinští designéři dostávají na evropskou scénu, kde nabízejí současný a kvalitní design.

Mezi české tvůrce zapadli, pomáhají i společné přehlídky

Vzhledem k tomu, že všichni oslovení žijí v Česku již delší dobu, vnímají českou designérskou komunitu jako své domácí prostředí. „Myslím, že designérská scéna má otevřenou mysl a hodnotí lidi na základě jejich práce a myšlení, ne na základě národnosti, náboženství nebo sexuální orientace,“ je přesvědčený Ihor Sabadosh.

Integrovat se mezi české designéry ale v počátcích nebylo vždy snadné, jak přiznává Liza Robak. „Dlouho jsem se nemohla zapojit do české komunity architektů a designérů, a to hlavně kvůli své stydlivosti a nedostatečné houževnatosti. Ale poté, co jsem nastoupila na UMPRUM, se mi podařilo zapadnout do kolektivu, spřátelit se s lidmi v ateliéru a začala jsem se cítit jistěji. Stalo se pro mě snadnější navazovat kontakty, navštěvovat výstavy, akce, účastnit se soutěží a podobně,“ zavzpomínala.

Interiér optiky Kahotski Eyewear od studia IHOR Interiér optiky Kahotski Eyewear od studia IHOR
Interiér optiky Kahotski Eyewear od studia IHOR

Za důležitou považuje účast na společných přehlídkách pro svou značku Pecka také Olena Ivanchenko. „Kdykoli je to možné, snažím se účastnit akcí a pop-upů spojených s keramikou a setkávat se s dalšími tvůrci,“ uvedla. Ostatně na různých akcích a festivalech prodá také značnou část své keramiky.

Velkým zdrojem zákazníků může být i doporučení, což funguje například u studia IHOR. „Převážná část projektů je na doporučení, některé dokonce sami iniciujeme. Rádi bychom se více realizovali ve výstavnictví a retailových interiérech, kde lze pracovat scénograficky, měnit atmosféru a přenášet návštěvníka do jiného světa. První takovou realizací je Kahotski Eyewear Studio na pražské Letné, kde jsme mohli rozvinout svou představivost,“ přiblížil zakladatel studia.

Tvůrci původem z Ukrajiny se představují…

Olena Ivanchenko pochází z Kyjeva a v Praze žije už téměř deset let, přijela sem za studiem designu a po škole tu pokračovala prací v designové agentuře. K tvorbě keramického nádobí se dostala vlastně náhodou, keramice se nejprve začala věnovat jen pro odreagování od práce na počítači. „V únoru 2022 Rusko znovu napadlo Ukrajinu a moje máma se přestěhovala za mnou do Prahy. Když se trochu aklimatizovala, přemýšlely jsme, co by mohla dělat. A protože už měla zkušenosti s výrobou marmelád a já měla byt plný keramiky, rozhodly jsme se to spojit a započít tento projekt společně,“ vypráví, jak vznikla značka Pecka. Vyrábí talíře a misky, nově také třeba máslenky a talířky na vajíčka, při jejichž prezentaci s domácí marmeládou či povidly hned dostanete chuť na klidnou nedělní snídani.

Olena Ivanchenko s keramikou a marmeládami značky Pecka Olena Ivanchenko s keramikou a marmeládami značky Pecka
Olena Ivanchenko s keramikou a marmeládami značky Pecka

Obdobně dlouho žije v Praze také Liza Robak, která se věnuje designu nábytku a zároveň tvoří vlastní netradiční metodou stříbrné šperky. „Napadlo mě nalévat roztavený vosk do studené vody, následně jej vytahovat jako žvýkačku a formovat přímo na prstě do podoby prstenu,“ popisuje proces své tvorby. Do Prahy ji přilákala geografická blízkost, jazyková příbuznost se slovanskými jazyky, líbilo se jí i samotné město. „Přestěhovala jsem se sem po ukončení střední školy v roce 2014. V té době na Ukrajině probíhal Euromajdan, válka na východě země a anexe Krymu,“ popisuje designérka, jejíž směřování rovněž ovlivnila politická situace v rodné zemi.

Liza Robak se věnuje také designu interiérů, navrhla například tento Home Office Organizer. Liza Robak se věnuje také designu interiérů, navrhla například tento Home Office Organizer.
Liza Robak se věnuje také designu interiérů, navrhla například tento Home Office Organizer.

To produktový designér Ihor Sabadosh se do Česka přestěhoval už jako dítě, nejprve žil v Podkrušnohoří a do Prahy se přistěhoval kvůli studiu architektury. V současné době navrhuje převážně nábytek, svítidla a další doplňky do interiérů, které spolu se Sárou Matysovou prezentuje pod multidisciplinární značkou IHOR. Jejich pohled spojuje fascinace barvami, materiály, technologiemi a řemeslem, důležité jsou pro ně i principy udržitelnosti. „S kyjevskou firmou Re:Quiet, která se zabývá akustickými panely, jsme vyvinuli kolekci akustických dekorativních svítidel. Chystáme se ji představit na letošním Designbloku a současně v Londýně na London Design Festival,“ popsal nejbližší plány Ihor Sabadosh.

Stolní světla Polaris od studia IHOR Stolní světla Polaris od studia IHOR Do galerie
Stolní světla Polaris od studia IHOR
Rubriky:
Štítky:

Další z rubriky

Kolekce CECILIE pro AMA WEAR
Číst článek
02. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Pomáhá ženám cítit se důstojně. Natálie Szegény ve své diplomové práci navrhla oblečení pro ženy po amputaci prsu

Projít si mastektomií je pro každou ženu fatální zkušenost. Pomoct se složitou situací po zákroku, kdy vám chirurg odstraní prs, ale může i módní design. Návrhářka Natálie Szegény ve své diplomové práci řeší, jak podobné oblečení navrhnout vkusně i funkčně.

Design & umění Rozhovory
Martina Fischmeister
Číst článek
28. 08. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 4 min

Noční můra, která se stala skutečností. Ilustrátorka Martina Fischmeister onemocněla vážnou nemocí ucha, kdy i malý zvuk způsobuje bolest, nyní touží svojí prací šířit osvětu

Představte si, že i pouhý zvuk vlastního dechu vám způsobuje bolest. Pro ilustrátorku Martinu Fischmeister se tato noční můra stala skutečností. Hyperakuze ji však nezlomila. Pomalými krůčky se vrací k normálnějšímu životu a energii vkládá do šíření osvěty o této zákeřné diagnóze.

Design & umění Rozhovory
KNOT KNOT AV portrét Jan Hromadko 2
Číst článek
14. 08. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 3 min

Nikdo nechce dělat ošklivé suvenýry. Málokdo ale ví, jak na to, říká Anna Vodrážková, zakladatelka Knot Knot Candles, která vytvořila svíčku ve tvaru Masaryka

Busta Masaryka, Národní divadlo, brněnský orloj. Anna Vodrážková pracuje s tématem česko-slovanské vzájemnosti, pod značkou Knot Knot Candles tvoří svíčky i jako vkusné suvenýry. Mohou se podle ní ještě dnes objevit autority, jako byl Masaryk? Jak ji ovlivnily její babičky a jaké miluje vůně?

Design & umění Rozhovory
Červené cihlové stěny Domu umění zrcadlí architekturu místních hornických kolonií. Díky svému puristickému vzhledu a velkým plochám cihlových stěn je Dům umění výrazný v rámci okolní zástavby. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě, GVUO.
Číst článek
05. 08. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 8 min

Drsná a inspirativní. Ostrava láká na nejlepší architekturu i výstavní scénu v republice

Historie Ostravy je spjata s hornictvím a hutnictvím. Své průmyslové dědictví město dnes úspěšně kombinuje s moderním designem a kulturou, přitahuje tak milovníky umění, architektury a gastronomie. Vydejte se na prohlídku s naším průvodcem.

Design & umění Design guide
Hands Up by Marek Kuźmiński s komentářem od poroty jejíž součástí bylo i studio Büro Famos
Číst článek
02. 08. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 6 min

Vrací sebevědomí dětem s amputovanými končetinami. Marek Kuźmiński navrhl barevnou protézu, která umí změnit život

Inkluzivní design vítězem letošního ročníku Best in Design, soutěže pořádané v rámci Zlin Design Weeku. Produkt má potenciál měnit životy. Jak se designer Marek Kuźmiński ohlíží na proces vytváření?

Design & umění
Vintage design? Propadli jsme kouzlu starého nábytku a bytových doplňků.
Číst článek
29. 07. 2024
Tereza Patzenhauerová
Doba čtení 8 min

Svůdná krása starých věcí. Obliba vintage designu roste, kde narazíte na ten nejlepší?

Nové neznamená nutně lepší. Ztotožnili jsme se s mottem: opravit, přečalounit, znovu použít a hlavně nevyhazovat! Nevíte, kam pro vintage nábytek a bytové doplňky? Představujeme vám projekty, které zachraňují staré věci a vdechují jim nový život.

Interiér & architektura Design & umění Design guide
Prvním hostem našeho podcastu byla designérka a multidisciplinární umělkyně Eliška Monsportová
Číst článek
26. 07. 2024
Veronika Pařízková
Jana Brandtlová
Doba čtení 3 min

Šla udělat instalace Lasvitu v Miláně lépe? Jsou ženy citlivější designérky? Ptáme se Elišky Monsportové, která patří mezi největší talenty své generace

„Nemám pocit, že bych měla něco dokazovat,“ říká v podcastu designérka Eliška Monsportová, která se už v mladém věku stala vyhledávanou sklářkou. Jaké má zkušenosti s lokálními firmami? Jsou ženy sklářky empatičtější? Poslechněte si první díl Designnews podcastu, který řeší věci do hloubky.

Design & umění Podcast
Minka Podhajska a její hračky. Zdroj: UPM
Číst článek
24. 07. 2024
Kateřina Hubertová
Doba čtení 3 min

Hračky, které si podmanily celý svět. Před sto lety vznikaly působivé dřevěné figurky výtvarnice Minky Podhajské

Jednoduché barevné stylizované dřevěné hračky zapsaly do myslí několika generací designérku Minku Podhajskou. Při jejich tvorbě dbala na estetickou úroveň, ale také na didaktické působení, vytvářela i různé stavebnice a hry.

Design & umění
Trofeje vyráběné technikou foukání sklářským kolíkem
Číst článek
10. 07. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Sklo je pro mě jako led, říká Yulin Huang, která navrhla trofej pro české olympioniky

Čeští olympionici, kteří v Paříži získají letos medaili, si odvezou domů ještě jedno ocenění. Skleněnou trofej, kterou navrhla designérka Yulin Huang z novoborského Lasvitu. Zeptali jsme se ji nejen na proces navrhování, ale i na to, jak výslednou podobu ovlivnil její původ.

Design & umění Rozhovory
Kropenka Anny Martinkové se podívá až do Bílého domu.
Číst článek
24. 06. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Fascinace Santinim. Mladá studentka dostala příležitost obdarovat prezidenta USA svou skleněnou kropenkou na svěcenou vodu

Příležitost, která se neodmítá. Mladá studentka Ateliéru skla na pražské UMPRUM Anna Martinková vyrobila dárek pro Joe Bidena, prezidenta Spojených států amerických. Jak k podobnému úspěchu přišla?

Design & umění Rozhovory
Demeczech.com
Krystal bistro

AKCE A UDÁLOSTI

Výstava mezinárodního projektu DESIGN x HOBBY představí práce studentek a studentů produktového designu z Česka, Slovenska a Polska. Navštivte univerzitní galerii G18 ve Zlíně!

25. září - 29. listopadu
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Moderní a důstojné bydlení pro seniory
Číst článek
13. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Z ruiny vytvořili moderní domov pro seniory. Ginger Architecture přeměnili během dvou let zchátralý Zámek v Tmani v důstojné místo pro staré lidi

Ne každá ruina se musí rozpadnout. Příkladem zdařilé renovace je proměna Zámku v Tmani nedaleko Berouna. Postaralo se o ni studio Ginger Architecture.

Interiér & architektura
Milánský showroom značky Marset
Číst článek
13. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Lampy, které změnily svět. Katalánský výrobce svítidel Marset už desítky let vyrábí produkty s nezaměnitelným designem, k dostání jsou i v Praze

Na pobřeží slunné Barcelony v roce 1976 vznikla značka Marset, která je dnes synonymem pro dokonalá svítidla. Její zakladatel, Paco Marset, možná ani netušil, že za několik dalších let bude osvětlení vzešlé z jeho dílny zdobit domy a byty po celém světě. A v jeho šlépějích půjdou i jeho potomci.

Interiér & architektura
Šéfredaktorka Veronika Pařízková se tentokrát zaměřila na téma menstruační chudoby
Číst článek
11. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Design Mirror. Vložky pro všechny! Menstruační chudoba trápí i Česko, jak může pomoct design?

To, že design umí pomáhat, je známá věc. Produktů, které by ale dokázaly řešit celospolečenské problémy, je stále v českém prostředí pomálu. Topíme se pod záplavou váziček, lampiček a židliček. Co ale opravdu může pomoct obrátit ustálené principy? Třeba menstruační kalíšek!

Názory & polemika
Andrea Krejčí
Číst článek
09. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Děsivý trend, který je třeba vyřešit. Andrea Krejčí se snaží zachránit etablovaný prostor GaP ve Znojmě, kde vystavují špičkoví designéři

Znojmo díky ní ožilo kvalitním designem a uměním. Andrea Krejčí stojí za realizací vyhlášeného prostoru GaP v Kollárově ulici. Ještě než začalo léto se ale od radnice dozvěděla, že jim bude zvýšen nájem. A to výrazně. Dokáží podobné projekty přežít bez podpory města?

Názory & polemika Rozhovory
Vítěz Ceny veřejnosti v soutěži Interiér roku 2023
Číst článek
06. 09. 2024
Michaela Irová
Doba čtení 3 min

I do nájemního bytu se vyplatí investovat. V Česku bude bydlení časem nedostupné, říká dvojice architektů, která bodovala s povedenou rekonstrukcí místa, kde žijí

Byt plný kontrastů, kde mají vedle sebe místo pečlivě vybrané designérské kousky i kredenc po babičce. Modrá barva jako barva spojení a oprýskané omítky, které ožívají pod dotekem slunečních paprsků.

Interiér & architektura Rozhovory
Kolekce CECILIE pro AMA WEAR
Číst článek
02. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Pomáhá ženám cítit se důstojně. Natálie Szegény ve své diplomové práci navrhla oblečení pro ženy po amputaci prsu

Projít si mastektomií je pro každou ženu fatální zkušenost. Pomoct se složitou situací po zákroku, kdy vám chirurg odstraní prs, ale může i módní design. Návrhářka Natálie Szegény ve své diplomové práci řeší, jak podobné oblečení navrhnout vkusně i funkčně.

Design & umění Rozhovory
Druhé pozvání k nám do podcastu přijala designéra Cindy Kutíková
Číst článek
30. 08. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Nechci aby moje oblečení nosil někdo, s jehož názory nesouhlasím, říká Cindy Kutíková talentovaná módní návrhářka i grafická designérka

„Určitě jsem zakázku už odmítla, ale často to není. Lidé, kteří mě oslovují většinou navnímají co dělám a jsme na podobné vlně,“ vypráví designérka Cindy Kutíková, která přirozeně osciluje mezí módou a grafickým designem.

Podcast
Martina Fischmeister
Číst článek
28. 08. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 4 min

Noční můra, která se stala skutečností. Ilustrátorka Martina Fischmeister onemocněla vážnou nemocí ucha, kdy i malý zvuk způsobuje bolest, nyní touží svojí prací šířit osvětu

Představte si, že i pouhý zvuk vlastního dechu vám způsobuje bolest. Pro ilustrátorku Martinu Fischmeister se tato noční můra stala skutečností. Hyperakuze ji však nezlomila. Pomalými krůčky se vrací k normálnějšímu životu a energii vkládá do šíření osvěty o této zákeřné diagnóze.

Design & umění Rozhovory
Helena Dařbujánová
Číst článek
23. 08. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Dala jsem přednost mateřství. Helena Dařbujánová založila vlastní značku, když jí bylo 50 let, dnes věří, že to bylo za odměnu

Původní profesí architektka se designu začala věnovat až ve svých padesáti letech. Její ateliér na Letné slaví dnes už 10 let, jaké byly její začátky a co musela obětovat?

Rozhovory
Basketbalistky v Jurkovičově vile
Číst článek
21. 08. 2024
Petra Boháčová
Doba čtení 6 min

Ženy mají tendenci se obětovat. Já se naučila být tvrdá, říká Veronika Velčovská Jiroušková o skloubení role matky a designérky

Veronika Velčovská Jiroušková aktuálně bruslí mezi designem textilu a objekty. Jak vnímá své slavné příjmení, proč si nehraje na superženu a kdy je její práce důležitější než mezinárodní sklářské zakázky jejího manžela Maxima Velčovského?

Rozhovory