PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Jimramov vnitroblok 4

Lokální zázrak na Vysočině. Manželé Štukhejlovi přeměnili zemědělskou usedlost na kouzelný penzion Just Jimramov

Nadšení, elán a taky velká míra tvrdošíjnosti. Bez toho se neobejde nikdo, kdo chce vybudovat místo, které bude na malém městě lákat na současnou architekturu. Manželům Štukhejlovým nechybí nic ze zmíněného. I proto je penzion Just Jimramov, který společně vybudovali, malý lokální zázrak.

Just Jimramov leží v malebném městečku, které proslavilo několik významných rodáků. Narodil se tady autor Broučků Jan Karafiát i bratři Mrštíkové. Historií prodchnuté náměstí se pyšní řadou zachovalých domů a celek je na české poměry úctyhodně kompaktní. Zároveň ale na vás ze stavu řady starých domů dýchne úzkost. Jimramov má obrovský potenciál být výstavním místem Vysočiny, cesta to bude ale dlouhá. Naštěstí právě díky penzionu Just Jimramov není těžké vidět světlo na konci tunelu. Podobná místa jsou pro regionální turistiku jako vzácný lék!

Jimramov vnitroblok Jimramov vnitroblok
Jimramov vnitroblok

Štukhejlovi pořídili dům přímo na náměstí v roce 2021. Původně sloužil jako zemědělská usedlost. A tomu odpovídal i jeho stav. „V maštali stáli koně, v průjezdné stodole zemědělská technika a zadní stodola byla k uskladnění plodin,“ přibližuje Marek Štukhejl situaci. I přesto, že objekt byl v zásadě v „nevábném“ stavu, podařilo se jim dát ho do pořádku relativně rychle. Celková renovace trvala necelé dva roky! A navíc bez stavební firmy svépomocně.

Wellness v maštali 2 Wellness v maštali 2
Wellness v maštali 2
Interiér Jimramov Interiér Jimramov
Interiér Jimramov

„Byl jsem v roli majitele, stavbyvedoucího, architekta – a to umožňuje stavbu zvládnout cenově rozumně, bez výrazných chyb a v dobrém termínu,“ vysvětluje Marek Štukhejl. Třípatrová budova hostí nejen penzion, ale ve dvoře vznikla i restaurace s kouzelnou zahrádkou. Samotné pokoje pak nesou řadu specifických rysů. Například střešní okna, která vyplňují celou délku střechy a dovolují tak poetický pohled na věže protějšího kostela. Ačkoliv Jimramov leží v památkové zóně, podle majitelů to zásadní problémy nepřineslo. „Památkářům patří dík za důvěru,“ lakonicky shrnuje Marek Štukhejl.

Ten do podobně náročného projektu ale nešel bez zkušeností. Podniká ve stavebnictví a tam se problémy často opakují. I proto se nebál, že by náročný projekt renovace zemědělské usedlosti v penzion nezvládl. Nutno ovšem říct, že majitelé dbali od začátku opravdu na řadu detailů. Ať už je to logo penzionu, které vychází ze znaku Jimramova a dominují mu tři okolní kopce – Holý vrch, Padělek a Prosička –, nebo ilustrace od Tomski&Polanski, které krášlí hasicí přístroje, jež se mimo svou nepostradatelnou funkci staly i interiérovým obrazem. Český design a lokální dodavatelé byli přirozenou volbou. „Co bylo možné dochovat, zůstává a tam, kde jsme měli prostor pro nové řešení, využíváme možnosti doby. Nejudržitelnější je fakt, že se jedná o rekonstrukci, a nikoliv novostavbu,“ doplňuje Marek Štukhejl.

Logo se dvorem Just Logo se dvorem Just
Logo se dvorem Just

Majitelé se nebáli razantních zásahů prvky moderního pojetí. Široce jsou zastoupené skleněné plochy. Pro maximální prosvětlení prostoru byly zvoleny falešné komíny jako světlovody. Pracuje se v několika úrovních i s betonem, jehož 3D tisk pomohl zvelebit nádvoří. Využívají se i aktuální principy hospodaření s dešťovou vodou, která se využívá rovněž k udržování zelené stěny v restauraci. Inovativní materiály zde souznějí s těmi původními. Penzion tak vkusně balancuje na hraně památkového objektu a současné architektury.

Penzion svými moderními řešeními dalece překračuje doby minulé. Střešní okna byla vytvořena bez viditelného zásahu zvenčí. Penzion svými moderními řešeními dalece překračuje doby minulé. Střešní okna byla vytvořena bez viditelného zásahu zvenčí.
Penzion svými moderními řešeními dalece překračuje doby minulé. Střešní okna byla vytvořena bez viditelného zásahu zvenčí.
Just Jimramov detail Just Jimramov detail
Just Jimramov detail

Náklady na celkovou přestavbu vyšly majitele na 30 milionů korun. Vysoká částka je vzhledem k velkorysému prostoru pochopitelná. I přesto je jasné, že provozovat podobný penzion s gastronomicky vytříbenou restaurací vyžaduje odvahu. A víru, že to vše má i jiný než ryze podnikatelský smysl. „Chceme projektem vzkřísit pohaslou slávu Jimramova a rozzářit nad ním novou hvězdu,“ netají se Marek Štukhejl svou niternou vizí. Snad se mu ji podaří naplnit. Nejen kvůli Jimramovu, ale i jako příklad pro všechny, kteří touží chránit regionální atmosféru lokální krajiny.

Penzion v kontextu samotného města Jimramov Penzion v kontextu samotného města Jimramov
Penzion v kontextu samotného města Jimramov
Foto: BoysPlayNice
Just Jimramov představuje kvalitní architekturu na maloměstě. Just Jimramov představuje kvalitní architekturu na maloměstě.
Just Jimramov představuje kvalitní architekturu na maloměstě.
Foto: BoysPlayNice
Inovace, které nechávají promlouvat historickou hodnotu. Inovace, které nechávají promlouvat historickou hodnotu.
Inovace, které nechávají promlouvat historickou hodnotu.
Foto: BoysPlayNice
Rubriky:

Další z rubriky

Vítěz Ceny veřejnosti v soutěži Interiér roku 2023
Číst článek
06. 09. 2024
Michaela Irová
Doba čtení 3 min

I do nájemního bytu se vyplatí investovat. V Česku bude bydlení časem nedostupné, říká dvojice architektů, která bodovala s povedenou rekonstrukcí místa, kde žijí

Byt plný kontrastů, kde mají vedle sebe místo pečlivě vybrané designérské kousky i kredenc po babičce. Modrá barva jako barva spojení a oprýskané omítky, které ožívají pod dotekem slunečních paprsků.

Interiér & architektura Rozhovory
Domeček Krumlov
Číst článek
19. 08. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Ideální únik. Vybíráme hotely, které se pyšní působivým interiérem a nezapomenutelnou atmosférou

Vydat se na víkend do hor nebo do krásných českých měst je vždycky dobrý nápad. Složitě vybírat kvalitní a esteticky poutavé ubytování naštěstí už dnes nemusíte. Napříč republikou jich přibývá čím dál víc. V prvním díle našeho výběru vám představujeme naši TOP 3!

Interiér & architektura Design guide
Netradiční jihomoravské stavení blízko Valtic
Číst článek
09. 08. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Vesnická idyla. Manželé na jihu Moravy opravili původní stavení, Barvířka v sobě mísí minimalismus i vřelost regionu

Pálavu si snadno zamiluje každý. Vřelí lidé, původní architektura a příjemně líná atmosféra. A samozřejmě výborné víno. I proto sem každý rok směřují davy turistů. Aby jen levně nepřespávali v zanedbaných penzionech, po tom touží Jiří Rokoský, spolumajitel usedlosti Barvířka.

Interiér & architektura Design guide
DOMECZECH je nízkoenergetický tiny house k celoročnímu užívání
Číst článek
07. 08. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 5 min

Malý, ale komfortní. Modulový domek můžete mít už za tři měsíce, instalace trvá jen několik hodin

Hledáte finančně rozumnou investici do rekreace či startovacího bydlení? Rádi byste rozšířili ubytovací kapacity svého domu a dopřáli hostům soukromí? Kladete důraz na funkčnost a promyšlený design? Možná právě pro vás je tu DOMECZECH!

Interiér & architektura
Vintage design? Propadli jsme kouzlu starého nábytku a bytových doplňků.
Číst článek
29. 07. 2024
Tereza Patzenhauerová
Doba čtení 8 min

Svůdná krása starých věcí. Obliba vintage designu roste, kde narazíte na ten nejlepší?

Nové neznamená nutně lepší. Ztotožnili jsme se s mottem: opravit, přečalounit, znovu použít a hlavně nevyhazovat! Nevíte, kam pro vintage nábytek a bytové doplňky? Představujeme vám projekty, které zachraňují staré věci a vdechují jim nový život.

Interiér & architektura Design & umění Design guide
Tiarchitekti PRINT 01 edit
Číst článek
03. 07. 2024
Michaela Irová
Doba čtení 2 min

Harmonie a důraz na detail. Studio ti architekti mají na svědomí úchvatné interiéry hotelu i bar ve Stavovském divadle

Studio ti architekti má ve svém portfoliu pestrou škálu realizací. Od boutiqového hotelu přes příběhy hledání hodnot a lásky k rekonstrukcím, interiéry plné něžnějších i odvážnějších barev až po blyštivé bary Stavovského divadla. Spojuje je důvěra v poctivé materiály, zájem o řemeslo a harmonie.

Interiér & architektura
Pkučera
Číst článek
28. 06. 2024
Sabina Ježková
Doba čtení 6 min

Budoucnost je v dobrých rukou. Představujeme 5 architektonických studií, která pracují s respektem i empatií

Česká architektura je v dobrých rukou! Představujeme vám pět architektonických ateliérů, které při návrzích uplatňují originální přístup, pravidelně se zapojují do architektonických soutěží a nebojí se spolupráce s veřejností.

Interiér & architektura
Masná 130 byt plný designu
Číst článek
29. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Variace na dokonalost. Manželé zachránili historický dům v Českém Krumlově a vybudovali z něj architektonický skvost

Český Krumlov patří mezi vyhledávané turistické cíle už desítky let. Nese to s sebou výhody i nevýhody. Stejně vás ale pohltí, nehledě na davy turistů. Možná i proto, že zde stále podniká řada osvícených lidí, kteří této jihočeské perle vracejí vkus.

Interiér & architektura
Architekti z hurá studia mají zkušenosti z rekonstrukcí malých bytů
Číst článek
24. 05. 2024
Kateřina Tobišková
Doba čtení 3 min

Celý byt velký jako obývací pokoj? I malé bydlení může mít své kouzlo, dokazují architekti z hurá studia

Uvažujete o vlastnickém bydlení, ale děsí vás přesun do menších prostor? O zařizování výrazně menšího bydlení jsme mluvili s architekty Alexandrou a Jakubem Hoffmannovými (hurá studio) a jejich klientkou Jolanou Hršelovou z projektu 37,5 m2.

Interiér & architektura
Kvartýr byt Zlín - jídelna
Číst článek
09. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Život ve stínu Bati. Mladá architektka Alena Valová si ve Zlíně zrenovovala byt, který vkusně mísí tradici s modernou

Alena Valová je architektka, která tvoří polovinu studia Kvartýr. Léta působila v Praze. Nyní se vrátila na rodnou Moravu, kde vlastními silami renovovala byt. Jak se jí to podařilo? A nese život ve městě, jehož estetiku formoval klan Baťů, i úskalí?

Interiér & architektura
Demeczech.com
LD Seating
Krystal bistro

AKCE A UDÁLOSTI

Ilustrace a komiks z celého světa! Navštivte Holešovickou tržnici a prolistujte si nejkrásnějšími knihami nebo se zúčastněte některého z workshopů.

20.-28.9. 2024
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Vítěz Ceny veřejnosti v soutěži Interiér roku 2023
Číst článek
06. 09. 2024
Michaela Irová
Doba čtení 3 min

I do nájemního bytu se vyplatí investovat. V Česku bude bydlení časem nedostupné, říká dvojice architektů, která bodovala s povedenou rekonstrukcí místa, kde žijí

Byt plný kontrastů, kde mají vedle sebe místo pečlivě vybrané designérské kousky i kredenc po babičce. Modrá barva jako barva spojení a oprýskané omítky, které ožívají pod dotekem slunečních paprsků.

Interiér & architektura Rozhovory
Kolekce CECILIE pro AMA WEAR
Číst článek
02. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Pomáhá ženám cítit se důstojně. Natálie Szegény ve své diplomové práci navrhla oblečení pro ženy po amputaci prsu

Projít si mastektomií je pro každou ženu fatální zkušenost. Pomoct se složitou situací po zákroku, kdy vám chirurg odstraní prs, ale může i módní design. Návrhářka Natálie Szegény ve své diplomové práci řeší, jak podobné oblečení navrhnout vkusně i funkčně.

Design & umění Rozhovory
Druhé pozvání k nám do podcastu přijala designéra Cindy Kutíková
Číst článek
30. 08. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Nechci aby moje oblečení nosil někdo, s jehož názory nesouhlasím, říká Cindy Kutíková talentovaná módní návrhářka i grafická designérka

„Určitě jsem zakázku už odmítla, ale často to není. Lidé, kteří mě oslovují většinou navnímají co dělám a jsme na podobné vlně,“ vypráví designérka Cindy Kutíková, která přirozeně osciluje mezí módou a grafickým designem.

Podcast
Martina Fischmeister
Číst článek
28. 08. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 4 min

Děsivá noční můra. Ilustrátorka Martina Fischmeister onemocněla vážnou nemocí ucha, kdy i malý zvuk způsobuje bolest, nyní touží svojí prací šířit osvětu

Představte si, že i pouhý zvuk vlastního dechu vám způsobuje bolest. Pro ilustrátorku Martinu Fischmeister se tato noční můra stala skutečností. Hyperakuze ji však nezlomila. Pomalými krůčky se vrací k normálnějšímu životu a energii vkládá do šíření osvěty o této zákeřné diagnóze.

Design & umění Rozhovory
Ihor Sabadosh a jeho stolní světla Polaris
Číst článek
26. 08. 2024
Kateřina Hubertová
Doba čtení 3 min

Předsudky vůči "východnímu vkusu" tu stále jsou, místní scéna je ale otevřená. Jak vnímají české prostředí designéři, kteří přišli z Ukrajiny?

Tři různé příběhy, různé obory a rozmanitá tvorba, přesto vnímají oslovení designéři ukrajinského původu život a práci v Praze i situaci v rodné zemi v něčem podobně. Zdejší komunita je přijala a také zákazníci se vlastně od těch ukrajinských tolik neliší.

Design & umění
Helena Dařbujánová
Číst článek
23. 08. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Dala jsem přednost mateřství. Helena Dařbujánová založila vlastní značku, když jí bylo 50 let, dnes věří, že to bylo za odměnu

Původní profesí architektka se designu začala věnovat až ve svých padesáti letech. Její ateliér na Letné slaví dnes už 10 let, jaké byly její začátky a co musela obětovat?

Rozhovory
Basketbalistky v Jurkovičově vile
Číst článek
21. 08. 2024
Petra Boháčová
Doba čtení 6 min

Ženy mají tendenci se obětovat. Já se naučila být tvrdá, říká Veronika Velčovská Jiroušková o skloubení role matky a designérky

Veronika Velčovská Jiroušková aktuálně bruslí mezi designem textilu a objekty. Jak vnímá své slavné příjmení, proč si nehraje na superženu a kdy je její práce důležitější než mezinárodní sklářské zakázky jejího manžela Maxima Velčovského?

Rozhovory
Domeček Krumlov
Číst článek
19. 08. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Ideální únik. Vybíráme hotely, které se pyšní působivým interiérem a nezapomenutelnou atmosférou

Vydat se na víkend do hor nebo do krásných českých měst je vždycky dobrý nápad. Složitě vybírat kvalitní a esteticky poutavé ubytování naštěstí už dnes nemusíte. Napříč republikou jich přibývá čím dál víc. V prvním díle našeho výběru vám představujeme naši TOP 3!

Interiér & architektura Design guide
Jak se na praktiky Brašnářství Tlustý dívají zakladatelé a designéři malých českých značek?
Číst článek
16. 08. 2024
Redakce
Doba čtení 7 min

Raději budu bankrotář, než lhář. Lokální výrobci reagují na kauzu Brašnářství Tlustý, může negativně ovlivnit i jejich fungování?

Tuhle kauzu minulý týden zaznamenal snad úplně každý. Nešťastný marketing Brašnářství Tlustý rezonoval ve všech médiích. Výsledek je jasný, firma ztratila renomé i kredit. Nemůže ale podobné chování negativně v očích zákazníků ovlivnit i jiné české značky?

Názory & polemika
KNOT KNOT AV portrét Jan Hromadko 2
Číst článek
14. 08. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 3 min

Nikdo nechce dělat ošklivé suvenýry. Málokdo ale ví, jak na to, říká Anna Vodrážková, zakladatelka Knot Knot Candles, která vytvořila svíčku ve tvaru Masaryka

Busta Masaryka, Národní divadlo, brněnský orloj. Anna Vodrážková pracuje s tématem česko-slovanské vzájemnosti, pod značkou Knot Knot Candles tvoří svíčky i jako vkusné suvenýry. Mohou se podle ní ještě dnes objevit autority, jako byl Masaryk? Jak ji ovlivnily její babičky a jaké miluje vůně?

Design & umění Rozhovory