PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Helena Dařbujánová

Dala jsem přednost mateřství. Helena Dařbujánová založila vlastní značku, když jí bylo 50 let, dnes věří, že to bylo za odměnu

Původní profesí architektka se designu začala věnovat až ve svých padesáti letech. Její ateliér na Letné slaví dnes už 10 let, jaké byly její začátky a co musela obětovat?

Letos slavíte deset let ve svém ateliéru na Letné. Jaká to byla dekáda? Co ji charakterizovalo?

HELENA: Otevření showroomu v Praze na Letné nebyl žádný můj splněný sen, architekturou jsem žila a žiji stále, ale design nečekaně vtrhl do mého života a otevření showroomu bylo dost nutným pokračováním překvapivého vývoje. Jaká to byla dekáda – zábavná, plná aktivity, radosti, taky zoufalství v době covidu, plná učení se mnoha novým věcem od angličtiny přes tvorbu cen, marketing, obsluhu terminálu i sociálních sítí. Plná spolupráce s různými designéry a výtvarníky – s ilustrátorkami Andreou Tachezy, Evou Horskou, se Zašívárnou a vyšívacími babičkami, s Matyášem Chocholou, se skvělými fotografkami – Bárou Prášilovou, Alžbětou Jungrovou, Bet Orten, Johanou Pošovou, s kterými jsme nafotily moje kolekce… Byla to dekáda plná spousty zajímavých lidí, kteří prošli showroomem a které bych jinak nepotkala, dekáda plná různých veletrhů a výstav od Prachatic přes Milán, Paříž po Hongkong… Jak by mě to před deseti lety napadlo… Zjistila jsem, že design je svět spolupráce, svobody a nezávislosti, prostor bez limitu, kde zodpovídám jen sama sobě. Alespoň tak jsem si to nastavila.

Komoda AUDREY, pocta Audrey Hepburn Komoda AUDREY, pocta Audrey Hepburn
Komoda AUDREY, pocta Audrey Hepburn

V naší Window galerii jsme uspořádali mnoho výstav – hlavně výstavy začínajících designérů, např. Moniky Martykánové v době, kdy o ní ještě nikdo nevěděl, Pauly Benčaťové, Markéty Držmíškové, dnes Hákové, Jany Kábrtové –, protože mladí se musí podporovat, ale také i jejich již slavných kolegů – Janji Prokić, Jiřího Pelcla, Mi-won McGhee, Karin Zadrick a dalších.

Každý rok jsem představila vlastní novou kolekci nebo nový produkt. Letos již popáté budu pořádat v Hradci Králové Hostinu českého designu – pronajmu na pár dní nějaký zajímavý prostor a představím práce mnou vybraných českých designérů, každý rok jiných, už jsme jich v Hradci představili cca stovku. Chci ve městě, kde žiju a kde slovo design je poměrně neznámé, představit lidem, co je design a kolik skvělých designérů v Česku máme. Stihla jsem uspořádat výstavu Česká radost v domě Radost v Praze o propojení designu a výtvarného umění, přehlídku Ona stolistá o propojení designu, výtvarného umění, módy a hudby ve spolupráci s návrhářkou Jitkou Šedovou a společností Petrof.

Křeslo O RADOSTI s vyšívanou peřinkou s příběhem šťastných žen vznášejících se v prostoru radosti. Ilustrace připravila Eva Horská Křeslo O RADOSTI s vyšívanou peřinkou s příběhem šťastných žen vznášejících se v prostoru radosti. Ilustrace připravila Eva Horská
Křeslo O RADOSTI s vyšívanou peřinkou s příběhem šťastných žen vznášejících se v prostoru radosti. Ilustrace připravila Eva Horská

Minulý rok jsem připravila výstavu V kráse ornamentu pro nadační fond Moravská krása, kde jsou vedle sebe k vidění poklady moravského ornamentu v jeho různých podobách a práce současných designérů, kteří podle mého s tématem ornamentu a tradic nějakým způsobem rezonují. Výstava byla vloni představena v Praze a tento měsíc odjíždí na půl roku do USA do Národního českého a slovenského muzea v Iowě, příští rok bude k vidění v NY a potom ve Washingtonu DC. Mám obří radost, že mohu takto světu představit nejen tradiční folklor, ale i práce dvaceti českých designérů, které jsem vybrala, a pomoci tak prezentaci jejich, jejich prací a vlastně i celého Česka.

Těch deset let obohatilo můj život. Zjistila jsem, že mi design dává svobodu, radost, Praha je krásné místo se vzduchem plným energie, svět je malý a NY je hned za rohem.

SUZANNE, kolekce komod na vzpomínky SUZANNE, kolekce komod na vzpomínky
SUZANNE, kolekce komod na vzpomínky

Prostředí designu se relativně rychle proměňuje. Mladí designéři svoji práci nepřetržitě prezentují na sociálních sítích a budují si prestiž i prostřednictvím svých sledujících. Není pro vás podobný trend frustrující, nebo je pro vás podobná forma sebeprezentace přirozená?

HELENA: Záleží na tom, co je pro vás v životě důležité a čím se necháte anebo nenecháte frustrovat. Tím jsem právě sama sobě odpověděla, proč se vaší otázkou nenechám frustrovat. Ze stejných důvodů se nebudu frustrovat ani počtem příspěvků na sociálních sítích vytvořených mladými designéry, ani počtem příspěvků vytvořených mnou, ani tím, kdo je mladý a kdo není.

Přemýšlím, kdy a čím jsem byla frustrovaná. Asi před mnoha lety v autoškole, potom ještě v době, kdy jsem neuměla anglicky, a potom když jsem si uvědomila, že fakt stárnu a už pravděpodobně nikdy nebudu štíhlá, bolí mě nohy, už nikdy nebudu nosit krátké sukně a asi ani podpatky... V tomto srovnání se mi nejeví míra sebeprezentace kohokoliv na sociálních sítích tak zásadní. A zcela vážně si myslím, že každý dělá, co umí, a je to tak v pořádku.

S designérkou Lindou Vránou jsem v podcastu nedávno řešila, že je díky Instagramu pak i složité pro veřejnost poznat, kdo je opravdu kvalitní designér a kdo si na něj jen hraje... Co si o tom myslíte vy?

HELENA: Myslím, že se to netýká jen designu, ale i výtvarného umění, hudby… Problémem podle mě není Instagram, ale určitá nevzdělanost a nezájem u širší veřejnosti, a naopak u lidí, kteří vybírají a rozhodují, hraje roli kalkul, kdy přednost má počet followers před talentem.

Gauč Golden kids Gauč Golden kids
Gauč Golden kids
Foto: Karin Zadric

Vaší doménou je hravý a emocemi prodchnutý nábytek. Podařilo se vám někdy navázat i spolupráci s lokálním výrobcem? Nebo jsou všechny kusy v limitované sérii?

HELENA: Na počátku tomu tak bylo, první produkty vyrobil český výrobce nábytku Polstrin a některé má ještě stále ve své nabídce. Potom ale přišlo setkání s Pavlínou Blahotovou, bývalou šéfredaktorkou časopisu Elle Decoration, která mi při předávání ceny Edida řekla ono památné: Heleno, založte vlastní značku.“

A to jsem udělala. Uvědomila jsem si, že pokud se mám vůbec dál věnovat designu, chci, aby se moje produkty vyráběly v co nejvyšší kvalitě, s co nejlepším detailem, aby každý kus nábytku měl co nejlepší provedení zevnitř, zezadu, zespod… a že si to chci hlídat sama. Obchodně trochu zabijácká strategie, ale upřednostnila jsem detail a co nejlepší kvalitu před tím, kolik vyděláme. Ve světě říkáme, že naše produkty jsou výsledkem práce těch nejšikovnějších českých rukou, máme nasmlouvané podle nás ty nej truhláře, čalouníky, skláře, zámečníky…, které jako architekti ze své praxe známe. Je pro mě velmi důležité, aby to byli nejen skvělí řemeslníci, ale i skvělí lidé, s kterými je radost spolupracovat. Některé produkty, například hrací strojek Mostly Wine nebo gauč Oto(wo)man, jsou vyrobené jen v limitované sérii, většina produktů se ale vyrábí podle objednávek v požadovaném množství.

dámský budoár LOLA dámský budoár LOLA
dámský budoár LOLA

Byla pro vás v minulosti ambice vyrábět produkty ve více kusech vůbec živá? Nebo jste nikdy netoužila po pocitu, že váš rukopis nesou věci denní spotřeby?

HELENA: Já jsem byla hlavně překvapená, že mám vůbec nějaký rukopis a potom že mnou vytvořené produkty někoho oslovují, že rezonují v ženských duších, překvapivě někdy i v mužských. Myslím si, že je dnes už poměrně dost lidí, kteří žijí své životy s mým nábytkem, tady v Česku i v zahraničí.

Kolekce sedátek MORAVSKÁ KRÁSA vznikla ve spolupráci s paní Marií Švirgovou, malérečkou ornamentu z Lanžhota. Kolekce sedátek MORAVSKÁ KRÁSA vznikla ve spolupráci s paní Marií Švirgovou, malérečkou ornamentu z Lanžhota.
Kolekce sedátek MORAVSKÁ KRÁSA vznikla ve spolupráci s paní Marií Švirgovou, malérečkou ornamentu z Lanžhota.
foto: Tomáš Dittrich

Když se dívám na vaše největší úspěchy zhmotněné v oceněních, velmi se vám dařilo v letech 2009–2012 v období založení vlastní značky a realizace prvních produktů. Byla pro vás podobná ocenění důležitá a snažíte se o ně podvědomě stále?

HELENA: V těchto letech byl pro mě design zajímavé, zábavné vybočení z mé profese architektky. Takové prenatální období. Tím, že přišla ona ocenění, začala jsem o designu přemýšlet vážněji a rozhodla se k založení značky. Samozřejmě, každé ocenění je důležité, potvrzuje vám, že to, co děláte, má smysl, že vaše práce zaujala, někdo ji oceňuje... dodá vám energii a chuť pokračovat. Vážím si nesmírně šesti národních cen Edida, nominace na Objev roku Czech Grand Design v době, kdy mi bylo padesát let, a i některých ocenění v zahraničí. Ocenění jsou ale nejen ta ve skleněné podobě, povzbudivá jsou i slovní ocenění vašich klientů. A o ta mi jde nyní hlavně.

Showroom Heleny Dařbujánové najdete ve Veverkově ulici v Praze na Letné Showroom Heleny Dařbujánové najdete ve Veverkově ulici v Praze na Letné
Showroom Heleny Dařbujánové najdete ve Veverkově ulici v Praze na Letné

Vy jste původem architektka, k designu jste se dostala až v pozdějším věku. Bylo v tom rozhodnutí i trochu strachu, že jste o generaci starší než v té době úspěšní designéři? Řešila jste ve své profesi někdy věk?

HELENA: K designu jsem se dostala náhodou, když jsem jako architektka potřebovala do jednoho interiéru malý gauč a navrhla jsem si ho sama, protože se mi žádný nelíbil. Gaučík mi vyrobili v královéhradeckém Polstrinu, a protože se jim líbil, představili ho na přehlídce Designblok, získali za něj ocenění, zařadili ho do své produkce a vyrábějí dodnes. O rok později mě požádali o návrh houpacího křesla. Za to jsme dostali ocenění opět. A potom přišla Pavlína s tím skvělým nápadem, ať založím vlastní značku.

Tedy – nerozhodovala jsem se roky, nesrovnávala jsem se s ostatními designéry a otázka věku v tom nehrála roli už vůbec… Designéry, kteří v té době kralovali v Czech Grand Design – Bára Prášilová, Zuzana Kubíčková, Lukáš Jabůrek, Zorya, Bet Orten, TON, Janja Prokić… –, všechny mám moc ráda, jejich práci obdivuji a sleduji, vlastně mě nikdy nenapadlo, až s vaší otázkou, že jsou o generaci mladší. Kromě TONu, ten si troufám říct, je o pár generací starší.

ONA JE... šatní skříň pro ženy s fotografií Alžběty Jungrové ONA JE... šatní skříň pro ženy s fotografií Alžběty Jungrové
ONA JE... šatní skříň pro ženy s fotografií Alžběty Jungrové

Designérů, kteří pracovali již za minulého režimu a stále se jim daří, není mnoho... Jiří Pelcl, Liběna Rochová nebo Eva Eisler. Proč myslíte, že generace vaše a starší nemá tolik příležitostí?

HELENA: Ono designérů v té době ani moc nebylo. Socialistický stát měl sice v úmyslu kultivovat své občany, přesto návrhy průmyslových výtvarníků, jak se designérům říkalo, zůstávaly spíš v šuplíku, všeho zboží byl nedostatek a lidé byli rádi, když vůbec něco sehnali, podniky nestíhaly vyrábět, a tedy ve výsledku ani nevolaly po inovacích. Druhá věc je, že mluvíme přece jen už o poměrně dávné minulosti, o době před zhruba čtyřiceti lety, a tedy dnes aktivních designérů hodně být ani nemůže. Proto Jiří Pelcl, Liběna Rochová, Eva Eisler. Přidala bych ještě jméno Bóďa Horák. Co se týká mé generace, myslím, že se jí daří, tedy alespoň té části, která nehledí na věk a po revoluci si řekla „skvěle “, našla si své příležitosti a vrhla se do práce.

Na produktových fotografiích se často objevuje Žofie Dařbujánová, dcera Heleny a frontmanka kapely MYDY Na produktových fotografiích se často objevuje Žofie Dařbujánová, dcera Heleny a frontmanka kapely MYDY
Na produktových fotografiích se často objevuje Žofie Dařbujánová, dcera Heleny a frontmanka kapely MYDY

Jste matkou dvou dětí, téma skloubení kariéry a rodičovství rezonuje společností čím dál víc... Cítíte, že jste musela také udělat nějakou oběť, nebo vše bylo v přirozené synergii?

HELENA: Děti mám tři – Žofii zpěvačku, Julii malířku a tatérku, Matyáše sochaře. Jako jedináček jsem odmala věděla, že chci mít velkou rodinu, tři děti a být jim pokud možno dobrou matkou. Také jsem ale vystudovala architekturu a chtěla být i dobrou architektkou. Zároveň jsem však cítila, že obojí dohromady vlastně není, nebo aspoň nebylo možné. V době socialismu bylo i nemyslitelné o těchto pocitech mluvit, nemluvila jsem o nich ani s rodinou. Jednou jsem jela autem a zavolali mi ze stavby – je tu problém, musíte hned přijet. Vzápětí mi volala nemocná dcera – je mi špatně, přijeď. Brečela jsem za volantem, nevěděla, kam jet. Rozhodla jsem se jet za dcerou. A tak jsem dala přednost svému mateřství. Architektura šla stranou, sny o designu jsem pověsila na hřebík zcela. Když potom děti vyrostly a odešly do světa, říkala jsem si, co budu dělat s volným časem… A vtom přišel na svět můj gaučík a do mého života vstoupil design. A já si říkám, že to bylo za odměnu, že jsem se na začátku dobře rozhodla.

Kde se vidí Helena Dařbujánová za deset let?

HELENA: Hlavně zdravá a naživu.

Rubriky:

Další z rubriky

Andrea Krejčí
Číst článek
09. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Děsivý trend, který je třeba vyřešit. Andrea Krejčí se snaží zachránit etablovaný prostor GaP ve Znojmě, kde vystavují špičkoví designéři

Znojmo díky ní ožilo kvalitním designem a uměním. Andrea Krejčí stojí za realizací vyhlášeného prostoru GaP v Kollárově ulici. Ještě než začalo léto se ale od radnice dozvěděla, že jim bude zvýšen nájem. A to výrazně. Dokáží podobné projekty přežít bez podpory města?

Názory & polemika Rozhovory
Vítěz Ceny veřejnosti v soutěži Interiér roku 2023
Číst článek
06. 09. 2024
Michaela Irová
Doba čtení 3 min

I do nájemního bytu se vyplatí investovat. V Česku bude bydlení časem nedostupné, říká dvojice architektů, která bodovala s povedenou rekonstrukcí místa, kde žijí

Byt plný kontrastů, kde mají vedle sebe místo pečlivě vybrané designérské kousky i kredenc po babičce. Modrá barva jako barva spojení a oprýskané omítky, které ožívají pod dotekem slunečních paprsků.

Interiér & architektura Rozhovory
Kolekce CECILIE pro AMA WEAR
Číst článek
02. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Pomáhá ženám cítit se důstojně. Natálie Szegény ve své diplomové práci navrhla oblečení pro ženy po amputaci prsu

Projít si mastektomií je pro každou ženu fatální zkušenost. Pomoct se složitou situací po zákroku, kdy vám chirurg odstraní prs, ale může i módní design. Návrhářka Natálie Szegény ve své diplomové práci řeší, jak podobné oblečení navrhnout vkusně i funkčně.

Design & umění Rozhovory
Martina Fischmeister
Číst článek
28. 08. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 4 min

Noční můra, která se stala skutečností. Ilustrátorka Martina Fischmeister onemocněla vážnou nemocí ucha, kdy i malý zvuk způsobuje bolest, nyní touží svojí prací šířit osvětu

Představte si, že i pouhý zvuk vlastního dechu vám způsobuje bolest. Pro ilustrátorku Martinu Fischmeister se tato noční můra stala skutečností. Hyperakuze ji však nezlomila. Pomalými krůčky se vrací k normálnějšímu životu a energii vkládá do šíření osvěty o této zákeřné diagnóze.

Design & umění Rozhovory
Basketbalistky v Jurkovičově vile
Číst článek
21. 08. 2024
Petra Boháčová
Doba čtení 6 min

Ženy mají tendenci se obětovat. Já se naučila být tvrdá, říká Veronika Velčovská Jiroušková o skloubení role matky a designérky

Veronika Velčovská Jiroušková aktuálně bruslí mezi designem textilu a objekty. Jak vnímá své slavné příjmení, proč si nehraje na superženu a kdy je její práce důležitější než mezinárodní sklářské zakázky jejího manžela Maxima Velčovského?

Rozhovory
KNOT KNOT AV portrét Jan Hromadko 2
Číst článek
14. 08. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 3 min

Nikdo nechce dělat ošklivé suvenýry. Málokdo ale ví, jak na to, říká Anna Vodrážková, zakladatelka Knot Knot Candles, která vytvořila svíčku ve tvaru Masaryka

Busta Masaryka, Národní divadlo, brněnský orloj. Anna Vodrážková pracuje s tématem česko-slovanské vzájemnosti, pod značkou Knot Knot Candles tvoří svíčky i jako vkusné suvenýry. Mohou se podle ní ještě dnes objevit autority, jako byl Masaryk? Jak ji ovlivnily její babičky a jaké miluje vůně?

Design & umění Rozhovory
Viktorie Beldová je další generací, která pokračuje v rodinné firmě. Sama je ale výraznou designérkou na poli designu šperku.
Číst článek
31. 07. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Ageismus je v naší společnosti rozšířen. Rozdělování na mladé a staré nemám ráda, říká šperkařka Viktorie Beldová o generačních sporech

Nestudovala šperk, přesto je s ním výrazně spjatá. Patří do generace, která se mu u nás věnuje už řadu let. Viktorie Beldová, autentická tvůrkyně se silným názorem.

Rozhovory
Hilda kolektiv, zleva: Patricie Weinrichová, Bára Šaroun Šemberová a Adina Chmelová
Číst článek
17. 07. 2024
Nikol Galé
Doba čtení 4 min

Málokdo si uvědomuje, kolik práce je za výrobou jednoho keramického hrnečku, říkají zakladatelky Hilda kolektiv

Hilda kolektiv přejal své jméno od myslitelky a mystičky Hildegardy z Bingenu – světice, jež se už ve středověku projevovala jako ryze renesanční osobnost. Uskupení tvoří Patricie Weinrichová, Adina Chmelová a Bára Šaroun Šemberová. Esence jejich činností tkví v propojování volného a užitého umění.

Rozhovory
FOX Gallery v budově GMU v Hradci Králové
Číst článek
12. 07. 2024
Nikol Galé
Doba čtení 5 min

Chtěla přinést design do Hradce Králové. Je těžké ty projekty udržet, pokud nemáte státní podporu, říká majitelka FOX Gallery

Byli mezi prvními, kdo se v Čechách začali věnovat prodeji kvalitního užitného designu a současného umění. Jana Opatrná se svým týmem vede od roku 2013 design shop FOX Gallery v centru Prahy, v roce 2017 pak otevřela druhou pobočku sídlící v Galerii moderního umění v Hradci Králové.

Rozhovory
Trofeje vyráběné technikou foukání sklářským kolíkem
Číst článek
10. 07. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Sklo je pro mě jako led, říká Yulin Huang, která navrhla trofej pro české olympioniky

Čeští olympionici, kteří v Paříži získají letos medaili, si odvezou domů ještě jedno ocenění. Skleněnou trofej, kterou navrhla designérka Yulin Huang z novoborského Lasvitu. Zeptali jsme se ji nejen na proces navrhování, ale i na to, jak výslednou podobu ovlivnil její původ.

Design & umění Rozhovory
Demeczech.com
Krystal bistro

AKCE A UDÁLOSTI

Výstava mezinárodního projektu DESIGN x HOBBY představí práce studentek a studentů produktového designu z Česka, Slovenska a Polska. Navštivte univerzitní galerii G18 ve Zlíně!

25. září - 29. listopadu
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Moderní a důstojné bydlení pro seniory
Číst článek
13. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Z ruiny vytvořili moderní domov pro seniory. Ginger Architecture přeměnili během dvou let zchátralý Zámek v Tmani v důstojné místo pro staré lidi

Ne každá ruina se musí rozpadnout. Příkladem zdařilé renovace je proměna Zámku v Tmani nedaleko Berouna. Postaralo se o ni studio Ginger Architecture.

Interiér & architektura
Milánský showroom značky Marset
Číst článek
13. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Lampy, které změnily svět. Katalánský výrobce svítidel Marset už desítky let vyrábí produkty s nezaměnitelným designem, k dostání jsou i v Praze

Na pobřeží slunné Barcelony v roce 1976 vznikla značka Marset, která je dnes synonymem pro dokonalá svítidla. Její zakladatel, Paco Marset, možná ani netušil, že za několik dalších let bude osvětlení vzešlé z jeho dílny zdobit domy a byty po celém světě. A v jeho šlépějích půjdou i jeho potomci.

Interiér & architektura
Šéfredaktorka Veronika Pařízková se tentokrát zaměřila na téma menstruační chudoby
Číst článek
11. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Design Mirror. Vložky pro všechny! Menstruační chudoba trápí i Česko, jak může pomoct design?

To, že design umí pomáhat, je známá věc. Produktů, které by ale dokázaly řešit celospolečenské problémy, je stále v českém prostředí pomálu. Topíme se pod záplavou váziček, lampiček a židliček. Co ale opravdu může pomoct obrátit ustálené principy? Třeba menstruační kalíšek!

Názory & polemika
Andrea Krejčí
Číst článek
09. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Děsivý trend, který je třeba vyřešit. Andrea Krejčí se snaží zachránit etablovaný prostor GaP ve Znojmě, kde vystavují špičkoví designéři

Znojmo díky ní ožilo kvalitním designem a uměním. Andrea Krejčí stojí za realizací vyhlášeného prostoru GaP v Kollárově ulici. Ještě než začalo léto se ale od radnice dozvěděla, že jim bude zvýšen nájem. A to výrazně. Dokáží podobné projekty přežít bez podpory města?

Názory & polemika Rozhovory
Vítěz Ceny veřejnosti v soutěži Interiér roku 2023
Číst článek
06. 09. 2024
Michaela Irová
Doba čtení 3 min

I do nájemního bytu se vyplatí investovat. V Česku bude bydlení časem nedostupné, říká dvojice architektů, která bodovala s povedenou rekonstrukcí místa, kde žijí

Byt plný kontrastů, kde mají vedle sebe místo pečlivě vybrané designérské kousky i kredenc po babičce. Modrá barva jako barva spojení a oprýskané omítky, které ožívají pod dotekem slunečních paprsků.

Interiér & architektura Rozhovory
Kolekce CECILIE pro AMA WEAR
Číst článek
02. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Pomáhá ženám cítit se důstojně. Natálie Szegény ve své diplomové práci navrhla oblečení pro ženy po amputaci prsu

Projít si mastektomií je pro každou ženu fatální zkušenost. Pomoct se složitou situací po zákroku, kdy vám chirurg odstraní prs, ale může i módní design. Návrhářka Natálie Szegény ve své diplomové práci řeší, jak podobné oblečení navrhnout vkusně i funkčně.

Design & umění Rozhovory
Druhé pozvání k nám do podcastu přijala designéra Cindy Kutíková
Číst článek
30. 08. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Nechci aby moje oblečení nosil někdo, s jehož názory nesouhlasím, říká Cindy Kutíková talentovaná módní návrhářka i grafická designérka

„Určitě jsem zakázku už odmítla, ale často to není. Lidé, kteří mě oslovují většinou navnímají co dělám a jsme na podobné vlně,“ vypráví designérka Cindy Kutíková, která přirozeně osciluje mezí módou a grafickým designem.

Podcast
Martina Fischmeister
Číst článek
28. 08. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 4 min

Noční můra, která se stala skutečností. Ilustrátorka Martina Fischmeister onemocněla vážnou nemocí ucha, kdy i malý zvuk způsobuje bolest, nyní touží svojí prací šířit osvětu

Představte si, že i pouhý zvuk vlastního dechu vám způsobuje bolest. Pro ilustrátorku Martinu Fischmeister se tato noční můra stala skutečností. Hyperakuze ji však nezlomila. Pomalými krůčky se vrací k normálnějšímu životu a energii vkládá do šíření osvěty o této zákeřné diagnóze.

Design & umění Rozhovory
Ihor Sabadosh a jeho stolní světla Polaris
Číst článek
26. 08. 2024
Kateřina Hubertová
Doba čtení 3 min

Předsudky vůči "východnímu vkusu" tu stále jsou, místní scéna je ale otevřená. Jak vnímají české prostředí designéři, kteří přišli z Ukrajiny?

Tři různé příběhy, různé obory a rozmanitá tvorba, přesto vnímají oslovení designéři ukrajinského původu život a práci v Praze i situaci v rodné zemi v něčem podobně. Zdejší komunita je přijala a také zákazníci se vlastně od těch ukrajinských tolik neliší.

Design & umění
Basketbalistky v Jurkovičově vile
Číst článek
21. 08. 2024
Petra Boháčová
Doba čtení 6 min

Ženy mají tendenci se obětovat. Já se naučila být tvrdá, říká Veronika Velčovská Jiroušková o skloubení role matky a designérky

Veronika Velčovská Jiroušková aktuálně bruslí mezi designem textilu a objekty. Jak vnímá své slavné příjmení, proč si nehraje na superženu a kdy je její práce důležitější než mezinárodní sklářské zakázky jejího manžela Maxima Velčovského?

Rozhovory