PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Tiarchitekti PRINT 01 edit

Harmonie a důraz na detail. Studio ti architekti mají na svědomí úchvatné interiéry hotelu i bar ve Stavovském divadle

Studio ti architekti má ve svém portfoliu pestrou škálu realizací. Od boutiqového hotelu přes příběhy hledání hodnot a lásky k rekonstrukcím, interiéry plné něžnějších i odvážnějších barev až po blyštivé bary Stavovského divadla. Spojuje je důvěra v poctivé materiály, zájem o řemeslo a harmonie.

Ateliér sídlící v pražských Holešovicích založil před více než dvanácti lety architekt Martin Machů. Tým, který kolem sebe vytvořil, se skládá z architektů i designérů. Spojuje je pak společné heslo, které uvádí i na svém profilu: „Jsme přirozeně sví, dostatečně zkušení, příjemně neformální a nebojíme se při práci ušpinit.” Pravdivost těchto slov pak ukazují v množství úspěšně realizovaných projektů, které za sebou již studio má. Klientům nabízejí především kvalitu a zodpovědnost, své realizace si vždy hlídají od návrhu až po dokončení. V jejich portfoliu najdete zásahy všech měřítek, jak sami říkají: „Ať už jde o zahradní domek, či výrobní halu, vše si zaslouží pozornost architekta.”

DIALOG PŮVODNÍHO A VLOŽENÉHO

Zabývají se novostavbami i rekonstrukcemi: „Rádi pokračujeme v rozvyprávěném příběhu a navazujeme na řemeslnou kvalitu a materiálovou poctivost.” Příběhy, kdy vás okouzlí charakter existující stavby a investor se spolu s architekty rozhodne vykročit těžší cestou, zachovat kouzlo původní stavby a vdechnout jí nový život. Jedním z těchto příběhů, na kterém se architekti studia ti architekti podíleli, je rekonstrukce domu v Nebušicích. K původní stavbě navržené dle „typového” projektu se majitelé rozhodli přidat moderní přístavbu. Objekt, který byl vystavěn dle dobových standardů, nebyl v ideálním stavu, měl ale historii a charakter. „Dům to není dokonalý, má řadu chyb. A tím je tento dům pravdivý. Věřím, že pravda je projevem krásy,” popsal hlavní hodnoty domu Martin Machů. Stavba prošla několika změnami – polovalbová střecha dostala nové tašky a přibyla střešní okna pro více světla. Vnitřní zateplení umožnilo zachovat fasádu v původním štuku a okenice získaly jemně zelený odstín. K opravným zásahům rekonstrukce se pak přidala kontrastnější přístavba. Dřevem oděný kvádr doplnil prostor chybějící v původní stavbě a díky práci s různými výškovými úrovněmi je plynulým přechodem z objektu do exteriéru. Vizuální propojení s okolní přírodou umožnila velká okna orientovaná do zahrady. Výrazným momentem celé přestavby je schodišťová hala, kde se silně propsaly původní historické vrstvy – kovové secesní zábradlí bylo zrestaurováno a vrátilo se na původní místo též v jemně zeleném odstínu. Původní lité terazzo bylo nahrazeno jeho modernějším provedením – velkoformátovou dlažbou. Celkově je interiér koncipován velmi minimalisticky a funkčně. Menší plochy oken původní stavby vyvažuje kombinace světlých materiálů, jako je dřevo, beton a bíle laděný vestavěný nábytek. Pro kontrast byly přidány menší černé doplňky či například černé radiátory, které mimo svou hlavní praktickou funkci slouží i jako vlastní designový prvek. Projekt, který se nese ve znamení kontrastu původního a vloženého a dal vzniknout kvalitnímu prostoru prostoupenému harmonií a připravenému k zabydlení.


Kontrast původního a vloženého. Kontrast původního a vloženého. Do galerie
Kontrast původního a vloženého.

JEN RŮŽOVÁ TO MŮŽE BÝT!

Ve svém portfoliu mají však i řadu návrhů interiérů, a to nejen bytových, ale i komerčních, malých i velkých, luxusních i skromných. „Rádi zkombinujeme zdánlivě nekombinovatelné, recyklujeme nepoužitelné, zdobíme nevzhledné.” Dalším neopomenutelným projektem z rukou studia je tak Dům s růžovým ostrůvkem. Ti architekti zde byli přizváni k realizaci v pražských Malešicích, kde dostali za úkol navrhnout vznikající novostavbě interiér. Včasné přizvání ke spolupráci na projektu umožnilo provázanější dispoziční řešení navržené do nejmenšího detailu. Zadání bylo jasné – navrhnout interiér pro rodinu se třemi dětmi a pejsky, kde by se cítili jako doma, který by v sobě kombinoval vše potřebné pro praktické fungování, ale zároveň by byl i místem hravosti. V hlavní roli je zde pak již zmiňovaný kuchyňský ostrůvek. Jedná se o betonovou skořepinu s růžovým pigmentem, která je vynášena ocelovou konstrukcí. Zvolená růžová působí v interiéru s lehkostí, nekřičí, ale zároveň mu dodává osobitost a díky zaobleným rohům se pak nemusíte bát ani o pobíhající ratolest. Ostrůvek je navíc zjemněním k přiznanému betonovému stropu, který se architekti rozhodli zachovat a který dodává interiéru industriálnější nádech. Něžnost projektu je docílená i kombinací zvolených materiálů – světlé dřevo, bílá výmalba a světlé obklady –, vzniká tak harmonický prostor, který má všechny předpoklady pro přirozené stárnutí. Menší mobiliář a doplňky v pastelových barvách tento pocit podtrhují a zároveň nabízejí možnost majitelům interiér drobnými zásahy výraznějších kousků obměňovat. Další vrstvou jsou pak instalovaná umělecká díla od současných českých autorů, jako jsou Michaela Červená, David Krňanský či Richard Konvička. Kvality projektu reflektuje i ocenění v soutěži Interiér roku 2022, kde si projekt odnesl vítězství v kategorii Novostavba, ale i cena pro hlavního vítěze napříč kategoriemi. Porota ocenila především harmonii dialogu investora a autora. Akcentovala však také jemnost navržených tvarů, jejich zaoblení, jež podporuje harmonii prostoru a bezpečnost, vycházející vstříc i dětskému světu. Autoři zde tak potvrzují, že návrhy, kde je myšleno i na ty nejmenší, přinášejí nesporné kvality pro každého z nás.

Dominantou je skořepina betonového ostrůvku v růžovém nádechu. Dominantou je skořepina betonového ostrůvku v růžovém nádechu. Do galerie
Dominantou je skořepina betonového ostrůvku v růžovém nádechu.

OBJEVIT SÍLU GENIA LOCI

Na vlastní kůži si pak můžete interiér od studia ti architekti zažít v malém boutique hotelu s bistrem v Českém Krumlově, projektu, který za svou „srdcovku” označil i zakladatel Martin Machů. Monastery Garden Hotel se nachází – jak již název naznačuje – v historickém centru města v těsné blízkosti klášterních zahrad. Právě místní rostliny architekti použili jako hlavní motiv prostupující celou realizaci. Použité jsou jako dekorace na tapetách či obrazech, ale jednotlivá kvítka slouží i jako identifikační názvy pro každý z deseti pokojů. Jsou tak motivem, který sjednocuje, ale zároveň přidává každému z pokojů na jedinečnosti. Součástí hotelu je také bistro se starou hodovní síní, kde si návštěvníci mohou vychutnat dobrou snídani či skleničku pod krásnou historickou klenbou.

Hotel se nachází v domě ze 16. století, stejně jako osud mnohých staveb v turismem zatížených městech však prošel v minulosti velmi necitlivou rekonstrukcí. Když se tedy autoři ke stavbě dostali, nezbylo zde příliš historických vrstev, na které by mohli navázat: „Atmosféru tajemna, imaginace a určité ušmudlanosti jsme museli vybudovat znovu. Snažili jsme se hotel zařídit tak, aby na hosty působil zabydleně, ale přesto čistě, povědomě až samozřejmě, ale přesto neokoukaně a hravě.” Jejich snahou pak bylo navrhnout projekt, který nebude zbytečně historizující ani nepatřičně moderní, ale bude respektovat místního genia loci. Setkáme se zde s odhalenými trámovými stropy, patinovanou omítkou, parketami a dlaždičkami všech vzorů a barev. Najdeme tu skříně i stolky, které jsou hrdými nositeli truhlářské práce, ale i lehké doplňky z kovu. Pocitu domova přispívá i množství perských koberců, polštářů, přehozů i dek. Projektu však nechybí ani moderní vybavení – wi-fi, televize atd. Tajuplnou atmosféru podtrhují i překvapivé momenty, například prostup do koupelny přes jeden z obrazů visících na zdi. Jak říkají sami autoři návrhu, hlavním cílem bylo: „Vytvořit útočiště pro každého, kdo si chce zdravě zalenošit v útulném prostředí a prožít si malebnost Krumlova co nejintenzivněji.” Projekt je tak zhmotněným zážitkem, místem pro nezapomenutelnou návštěvu.

Nahlédnutí do jedné z deseti ložnic boutique hotelu. Nahlédnutí do jedné z deseti ložnic boutique hotelu. Do galerie
Nahlédnutí do jedné z deseti ložnic boutique hotelu.

BLYŠTIVÉ STAVOVSKÉ DIVADLO

Pokud však nemáte zrovna cestu do Krumlova, architektonické zásahy studia můžete obdivovat, i pokud se za kulturou vypravíte do Stavovského divadla. Zde nejprve v roce 2020 navrhli nový bar do Mozartova salonku, o dva roky později pak projektují vstupní foyer. Autoři přidávali jasně čitelnou současnou vrstvu: „Nesnažíme se konkurovat historické zdobnosti krásného prostoru, ale chceme ji podpořit harmonickým kontrastem.” Navázali na stávající materiály s respektem k použitým principům symetrie a jednoduchosti formy. Do salonku navrhli minimalistický bar z mosazi, v půdoryse dvě oblé křivky zaklesnuté do sebe, které se stávají středem místnosti, ale zároveň svou oblostí prostor nerozbíjejí. Křivka je základem i pro druhou realizaci, tentokrát však pracovali s kruhem, který symbolizuje dokonalost v podobě neonového svítidla, jež je umístěné k ústřednímu prvku celého foyer – reprodukovanému oleji na plátně od J. Berglera. Pod plátno je dále instalován prodejní pult, který zvolením reflexního povrchu neubírá pozornost k sobě, ale naopak zrcadlí ostatní interiérové prvky.

Bar z mosazi. Bar z mosazi. Do galerie
Bar z mosazi.

A CO BUDE DÁL?

Nejčerstvějším přírůstkem do portfolia je Mateřská školka a domov s pečovatelskou službou Rezidence U Lesa v Horních Jirčanech. K slavnostnímu přestřižení pásky zde došlo koncem května a brzy tak bude celý projekt uveden do provozu. Jedná se o projekt, který je usazen v zástavbě rodinných a rekreačních domů obce Horní Jirčany a reaguje na okolní kontext: „Rozdrobením na dílčí celky – domečky – i strukturováním fasády jsme dosáhli žádaného drobnějšího měřítka a estetické rozmanitosti.” Síla projektu je rovněž v hlavním konceptu, který důmyslně propojuje školku, místo pro ty nejmenší, s domovem s pečovatelskou službou. Společná zahrada se tak stává místem obohacení a prostorem pro sociální interakci obou věkových skupin. Projektů v procesu je ale spousta, a brzy se proto můžeme těšit třeba na rekonstrukci sklárny ve Svojkově, interiér kavárny brněnského hotelu Slavia či na konverzi kaple v Petrušově.

Architekti ze studia ti architekti mají ve svém portfoliu pestrou škálu realizací. Projekty jsou vždy odrazem hledání společné cesty architektů a klienta, to jim dodává různorodost a originalitu. Spojuje je důvěra v poctivé materiály a zájem o řemeslo, jednoduchost, která však není banální, ale naopak v sobě ukrývá značnou dávku důvtipu, a v neposlední řadě harmonie řešení.

(zdroj fotografií: https://www.tiarchitekti.cz/

Rubriky:

Další z rubriky

Textilie z produkce Durch duo a respondenti naší ankety
Číst článek
14. 10. 2024
Jana Mattas Horáčková
Doba čtení 4 min

Kam upadá český textil? Podniky krachují, investoři nejsou osvícení, chybí spolupráce s architekty. Ptáme se výrazných textilních designérek, co je nejvíc trápí

Textilní tvorba je tak trochu jako popelka. Za posledních několik desítek let prošla velkými turbulencemi. Oslovili jsme zástupce mladší generace i etablované autory z řad současných návrhářů a zeptali se, v jaké kondici dnes obor je. A co by pomohlo vrátit jeho výrobky do našich běžných interiérů.

Interiér & architektura Design & umění Rozhovory
Bohdašín
Číst článek
07. 10. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

S úctou k tradici. Na úpatí Jestřebích hor stojí statek Bohdašín, kterému majitelé vtiskli harmonický genius loci

Je to kraj, kde se narodili velikáni české literatury. Ve zdejších kopcích se procházel Čapek i Škvorecký. Kouzlo má zdejší příroda stále. A nyní navíc přibyl další důvod, proč se vydat na víkend právě sem – nově opravený statek Bohdašín 17.

Interiér & architektura
Budova Dřeváku
Číst článek
04. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Největší bytový dům ze dřeva vyroste v ČR. Dřevák od studia Jakub Cigler Architekti sází na udržitelnost i vysoký standard bydlení

Zpráva o švýcarském mrakodrapu od dánského studia SHL jistě před lety vyrazila všem dech. Bylo to především tím, že se jednalo o dřevěnou stavbu. Nyní se takové dočkáme i my. Skanska uvádí do prodeje bytový dům Dřevák, který se má stát doposud největším bytovým domem ze dřeva v České Republice.

Interiér & architektura
Jitka Hurábová s architektem Miroslavem Krátkým
Číst článek
02. 10. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 3 min

Neměli jsme za úkol tvořit architekturu, ale plátno pro krásné produkty. Byl to zdravý projekt, říká Mirek Krátký ze studia archicraft o rekonstrukci showroomu firmy LD Seating

Dříve kuchyňské studio, dnes prostor plný designového sezení. LD Seating z Boskovic nejsou v pražském Karlíně žádnými nováčky, jejich showroom ale nedávno prošel rekonstrukcí podle návrhu studia archicraft. Jak jednatel Jakub Huráb a architekt Mirek Krátký vzájemnou spolupráci hodnotí?

Interiér & architektura
Firma Janošík překračuje hranice možného s rámy Paranormal
Číst článek
30. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Nic není nemožné. Rodinná firma Janošík vyrábí okna, která váží tunu, ale překvapí svojí subtilností

Rodinná firma Janošík z Valašska se specializuje na výrobu oken. A to ne ledajakých. Dlouhodobě se ji daří posouvat hranice možného. Okna jsou v jejich případě synonymem estetické dokonalosti.

Interiér & architektura
Pavel a Zuzana statečně čelili katastrofě a nebáli se plně zapojit do procesu
Číst článek
24. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Společně to zvládneme, i když to nebude jednoduché, říká Zuzana Kollárovitsová, spolumajitelka firmy Todus, jejíž výrobní haly v Opavě fatálně poškodila povodeň

Katastrofální povodně dramaticky zasáhla i do fungování rodinné firmy Todus. Ta v Opavě už několik let vyrábí prémiový venkovní nábytek, který sklízí obdiv i v zahraničí. O aktuální situaci jsme hovořili se Zuzanou Kollárovitsovou, která značku vede společně s manželem Pavlem.

Interiér & architektura Rozhovory
Dvoupatrový prostor Foyer Café, který byl v padesátých letech necitlivě přestavěn na nocležnu a kanceláře, se nyní vrací ke svému secesnímu půvabu podle původních Fantových plánů.
Číst článek
20. 09. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Návrat starých časů. Zdevastované prostory Fantovy budovy v Praze se dočkaly rekonstrukce, která bere dech

Fantova budova na pražském hlavním nádraží patří mezi nejvýznamnější secesní stavby České republiky. Po náročné rekonstrukci se otevřela veřejnosti část obnovených prostorů, jeden ze sálů se proměnil ve stylovou kavárnu. Nechte se unést atmosférou nádherného interiéru.

Interiér & architektura Design guide
Moderní a důstojné bydlení pro seniory
Číst článek
13. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Z ruiny vytvořili moderní domov pro seniory. Ginger Architecture přeměnili během dvou let zchátralý Zámek v Tmani v důstojné místo pro staré lidi

Ne každá ruina se musí rozpadnout. Příkladem zdařilé renovace je proměna Zámku v Tmani nedaleko Berouna. Postaralo se o ni studio Ginger Architecture.

Interiér & architektura
Milánský showroom značky Marset
Číst článek
13. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Lampy, které změnily svět. Katalánský výrobce svítidel Marset už desítky let vyrábí produkty s nezaměnitelným designem, k dostání jsou i v Praze

Na pobřeží slunné Barcelony v roce 1976 vznikla značka Marset, která je dnes synonymem pro dokonalá svítidla. Její zakladatel, Paco Marset, možná ani netušil, že za několik dalších let bude osvětlení vzešlé z jeho dílny zdobit domy a byty po celém světě. A v jeho šlépějích půjdou i jeho potomci.

Interiér & architektura
Vítěz Ceny veřejnosti v soutěži Interiér roku 2023
Číst článek
06. 09. 2024
Michaela Irová
Doba čtení 3 min

I do nájemního bytu se vyplatí investovat. V Česku bude bydlení časem nedostupné, říká dvojice architektů, která bodovala s povedenou rekonstrukcí místa, kde žijí

Byt plný kontrastů, kde mají vedle sebe místo pečlivě vybrané designérské kousky i kredenc po babičce. Modrá barva jako barva spojení a oprýskané omítky, které ožívají pod dotekem slunečních paprsků.

Interiér & architektura Rozhovory
Ikea - čokoládový adventní kalendář

AKCE A UDÁLOSTI

Podoby prožívání a definování identity, těla a pohlaví i kulturních tabu. Tato témata představí umělkyně Katarzyna Kozyra v ostravské GVUO. Nenechte si ujít působivý výběr prací z dosavadní kariéry autorky.

Od 25. září 2024 do 5. ledna 2025
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Faktor K oživil strážnici již před dvěma lety
Číst článek
16. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Brno světové! Projekt umělecké rezidence TIC vybízí k propojení lokálního prostředí se zahraničními umělci

Městská část Brno-sever se stává místem jedinečné spolupráce mezinárodních umělců a místní komunity. Projekt umělecké Rezidence TIC nabízí zahraničním umělcům příležitost tvořit, reflektovat a interagovat s lokálním prostředím díky pobytu v rezidenčním bytě na adrese Hvězdová 6.

Design & umění
Textilie z produkce Durch duo a respondenti naší ankety
Číst článek
14. 10. 2024
Jana Mattas Horáčková
Doba čtení 4 min

Kam upadá český textil? Podniky krachují, investoři nejsou osvícení, chybí spolupráce s architekty. Ptáme se výrazných textilních designérek, co je nejvíc trápí

Textilní tvorba je tak trochu jako popelka. Za posledních několik desítek let prošla velkými turbulencemi. Oslovili jsme zástupce mladší generace i etablované autory z řad současných návrhářů a zeptali se, v jaké kondici dnes obor je. A co by pomohlo vrátit jeho výrobky do našich běžných interiérů.

Interiér & architektura Design & umění Rozhovory
Jak to mají sklářští designéři se sociálními sítěmi?
Číst článek
11. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Problém jménem algoritmus. Žijeme v bublině a nedostávají se k nám věci, které by nás mohly posunout. Jaká rizika a výhody má instagram pro české designéry?

Bez nich se už neobejdeme, ale soužití s nimi přináší i řadu nepříjemností. Sociální sítě ovlivňují všechny obory a design není výjimkou. Jak s nimi pracují úspěšní lokální designéři?

Názory & polemika
Milan headline
Číst článek
09. 10. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Je to šokující, dechberoucí a znepokojivé. V Dánsku zůstává na polích po letních festivalech tisíce opuštěných stanů, návrhář Milan Flíček přišel s řešením

Milan Flíček odešel do zahraničí, aby zachraňoval použité stany. Ano, je to nadsázka. Mladý návrhář totiž ve své tvorbě poukazuje na mnohem větší problémy, které se netýkají jen fashion světa.

Design & umění Rozhovory
Bohdašín
Číst článek
07. 10. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

S úctou k tradici. Na úpatí Jestřebích hor stojí statek Bohdašín, kterému majitelé vtiskli harmonický genius loci

Je to kraj, kde se narodili velikáni české literatury. Ve zdejších kopcích se procházel Čapek i Škvorecký. Kouzlo má zdejší příroda stále. A nyní navíc přibyl další důvod, proč se vydat na víkend právě sem – nově opravený statek Bohdašín 17.

Interiér & architektura
Budova Dřeváku
Číst článek
04. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Největší bytový dům ze dřeva vyroste v ČR. Dřevák od studia Jakub Cigler Architekti sází na udržitelnost i vysoký standard bydlení

Zpráva o švýcarském mrakodrapu od dánského studia SHL jistě před lety vyrazila všem dech. Bylo to především tím, že se jednalo o dřevěnou stavbu. Nyní se takové dočkáme i my. Skanska uvádí do prodeje bytový dům Dřevák, který se má stát doposud největším bytovým domem ze dřeva v České Republice.

Interiér & architektura
Jitka Hurábová s architektem Miroslavem Krátkým
Číst článek
02. 10. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 3 min

Neměli jsme za úkol tvořit architekturu, ale plátno pro krásné produkty. Byl to zdravý projekt, říká Mirek Krátký ze studia archicraft o rekonstrukci showroomu firmy LD Seating

Dříve kuchyňské studio, dnes prostor plný designového sezení. LD Seating z Boskovic nejsou v pražském Karlíně žádnými nováčky, jejich showroom ale nedávno prošel rekonstrukcí podle návrhu studia archicraft. Jak jednatel Jakub Huráb a architekt Mirek Krátký vzájemnou spolupráci hodnotí?

Interiér & architektura
Firma Janošík překračuje hranice možného s rámy Paranormal
Číst článek
30. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Nic není nemožné. Rodinná firma Janošík vyrábí okna, která váží tunu, ale překvapí svojí subtilností

Rodinná firma Janošík z Valašska se specializuje na výrobu oken. A to ne ledajakých. Dlouhodobě se ji daří posouvat hranice možného. Okna jsou v jejich případě synonymem estetické dokonalosti.

Interiér & architektura
Ondřej Stára a moderátorka podcastu Veronika Pařízková
Číst článek
27. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Byl jsem zahořklej, ceny se u nás dávají za zásluhy. Je česká scéna zprivatizovaná? Ptáme se šperkaře Ondřeje Stáry

„Tvorba je pro mě srdcová záležitost. Nepotřebuji být opěvovaný,“ svěřuje se talentovaný šperkař Ondřej Stára v podcastu Designnews. Jaký je dnes český šperk a jaká je jeho klientela? Jsou pro něj důležité ceny? Poslechněte si nový díl Designnews podcastu, který řeší věci do hloubky.

Design & umění Podcast
Jak reflektuje majitelka značky Eiri úspěch kolekce, kterou utvářela i AI technologie?
Číst článek
26. 09. 2024
Lenka Kašparová
Jana Brandtlová
Doba čtení 5 min

AI ve službách módy. Na počátku jsme byly šokované a užaslé, říká zakladatelka značky Eiri, která experimentuje s umělou inteligencí

Značka Eiri vytváří pomocí generativních programů dívčí a ženské obličeje k nerozeznání od skutečných. Tyto tváře pak tiskne na oblečení, takže působí, jako by vystupovaly z nekonečna virtuálního prostředí. Jsou na místě obavy nebo nadšení?

Design & umění