PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Ze zařazení na top seznam se raduje celkem 63 podniků z Brna a 54 podniků z Jihomoravského kraje.

Ráj všech gurmánů. Na Moravě vzniká čím dál víc podniků, které patří mezi gastronomickou elitu, ty nejlepší shrnuje nový průvodce

Na Moravu za dobrým jídlem? To je aktuálně povinnost všech food nadšenců. Kam se vydat poradí Gourmet Brno a Gourmet Jižní Morava, který právě vychází!

Průvodce za skvělým jídlem a designem

Do osmého ročníku vstoupil Gourmet Brno, pošesté se vyhlašoval jeho mladší sourozenec Gourmet Jižní Morava. Díky oběma mohou nyní lidé cestovat za zážitkem a skvělou gastronomií napříč jihomoravským regionem. Zatímco Gourmet Brno 2024 obsahuje 63 podniků výhradně z Brna, Gourmet Jižní Morava 2024 zahrnuje celkem 54 podniků napříč jižní Moravou. Do průvodce se dostaly provozy, které vstoupily do hodnocení na základě návrhů veřejnosti i odborníků a dokázaly se v nejlepším světle prezentovat utajeným hodnotitelům.

Gourmet Brno neustále roste, letos máme oproti loňsku ještě o dva podniky více a přibyly také nové lokality, které se v průvodci zatím neobjevily. Je vidět, že brněnská gastronomie vzkvétá a my jsme rádi, že můžeme být u toho! Díky spolupráci s celým krajem vzniká opravdu silný turistický produkt. Skvělá gastronomie je však pro Brno důležitá nejen z pohledu turismu, ale také výrazně přispívá k lepší kvalitě života jeho obyvatel. Nejedná se pro nás tedy jen o jednorázovou věc. S provozovateli spolupracujeme i při dalších našich aktivitách, znovu budou například součástí vánočních trhů Gourmet Vánoce na nádvoří Staré radnice,” uvedla Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO, tvůrce konceptu Gourmet Brno.

Ke značce Gourmet Brno se po dvou letech připojila značka Gourmet Jižní Morava, která láká na gastronomické výletní cíle po celém Jihomoravském kraji. Od roku 2019 fungují oba projekty vedle sebe. „S tématem gastronomie pracujeme na jižní Moravě dlouhodobě, rozvoj turistického ruchu jde s nově vznikajícími podniky i gastronomickými stálicemi ruku v ruce. Dobré reference od hodnotitelů, kteří přijeli z celé České republiky i ze Slovenska naznačují, že máme na jižní Moravě velmi dobrý potenciál přemýšlet v oblasti gastronomie o konkurenceschopnosti na mezinárodní úrovni,“ naznačila ředitelka Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava Martina Grůzová.

V knihovně každého foodie by nemělo chybět ani jedno vydání V knihovně každého foodie by nemělo chybět ani jedno vydání
V knihovně každého foodie by nemělo chybět ani jedno vydání

Na jižní Moravě se letos mezi hodnotitele přidali i trojnásobní vítězové gastroprovozů z předchozích let. Na průzkum se vydali manželé Válkovi z vinařství Válka v Nosislavi a také Veronika Morávková, která stojí za úspěšnou kavárnou Dvorek Bořetice. „Za tuto příležitost jsme hrozně vděční. Byla to pro nás skvělá zkušenost zkusit si být na druhé straně. Hodně nám to dalo a načerpali jsme i nějakou tu inspiraci a zase nás to nakoplo. Vidíme, jak se úroveň gastronomie na Moravě čím dál víc zvyšuje a také je skvělé, že o tom prostřednictvím Gourmetu dostávají lidé vědět,“ říká vinař Vojtěch Válka. Na základě zařazení mezi hodnotitele se letos Vinařství Válka a Dvorek Bořetice vzdaly svých nominací do průvodce Gourmet Jižní Morava, v seznamu top podniků tedy tentokrát chybí, ačkoliv mezi ně nadále patří.

Praktické grafické rozvržení průvodce usnadňuje orientaci ve výběru té nejlepší hospody Praktické grafické rozvržení průvodce usnadňuje orientaci ve výběru té nejlepší hospody
Praktické grafické rozvržení průvodce usnadňuje orientaci ve výběru té nejlepší hospody

Inspirativní Rudolf Těsnohlídek

Průvodce Gourmet už je etablovaným pomocníkem, který radí, kde si dopřát vynikající jídlo, víno, kávu nebo pivo. Oba průvodci si stejně jako minulý rok ponechávají svébytné vizuální zpracování. Gourmet Brno s sebou letos přináší mírně fantaskní nádech plný tajemna a symboliky. Objevuje se v něm motiv lišky Bystroušky, protože je tomu právě 100 let od prvního uvedení této opery Leoše Janáčka napsané podle pohádky spisovatele Rudolfa Těsnohlídka. A také jde o propojení na další významné jubileum tohoto roku – 100 let od umístění prvního vánočního stromu na náměstí Svobody, který právě Těsnohlídek inicioval.

 „Vizuální koncepce pro Gourmet Brno 2024 je především o pocitu přeneseném do obrazu. Není to ale jen příběh slavné lišky, jsou to Bílovice nad Svitavou, je to les se svou vůní, zvuky a příběhy svých obyvatel, je to místní hájovna s vonící ranní kávou a kurníkem plným slepic. Je to Těsnohlídkův rozsvěcující se odkaz v podobě vánočních stromů na náměstích jako symbol naděje pro potřebné děti, u jehož kořenů leží malá ztracená Liduška. Je to pohádka tištěná do novin, jejíž námět svedl Leoše Janáčka k napsání opery. Je to sto let živé tradice, kterou stojí za to oslavit hostinou. Vítejte v Bystrouščině lese na slavnostní hostině,” vysvětluje fotograf Vladimír KIVA Novotný.

Grafický design brněnskému průvodci připravil fotograf KIVA a grafická designérka Barbara Zemčík. Grafický design brněnskému průvodci připravil fotograf KIVA a grafická designérka Barbara Zemčík.
Grafický design brněnskému průvodci připravil fotograf KIVA a grafická designérka Barbara Zemčík.

Gourmet Jižní Morava se nese v duchu tradic a lidové kultury. Fotograf Roman Franc zachytil typické jihomoravské subkultury, jako jsou muzikanti, hasiči, cyklisti, myslivci i duchovní. „Přemýšlel jsem, čím tu naši Moravu nejlépe přiblížit a napadla mě klasická venkovská uskupení, s nimiž se každý snadno identifikuje. Navíc mám rád, když jsou fotografie jednoduché a dokážou mluvit samy za sebe,“ uvedl ke svému konceptu autor fotografií Roman Franc.

Letošní vydání provádí zábavné fotografie od Romana France Letošní vydání provádí zábavné fotografie od Romana France
Letošní vydání provádí zábavné fotografie od Romana France

Nejlepší z nejlepších

Vybraná gastronomie v podání oceňovaných zástupců brněnské a jihomoravské gastroscény provázela samotné vyhlašování Gourmet 2024 v pátek 18. října. Odborná veřejnost a zapojené podniky byli mezi prvními, kteří odhalili letošní seznam doporučovaných gastronomických cílů.

Nejlepší brněnské podniky zastupují následující kategorie: RESTAURACE A BISTRA, CUKRÁRNY, KAVÁRNY, PIVNICE, BARY, VINÁRNY. Mezi restauracemi a bistry v cenové hladině nad 500 Kč vyhrál Kohout NA VÍNĚ, v cenové hladině pod 500 Kč pak Bratrs bistro, cukrárny opanuje již tři roky po sobě Sorry, pečeme jinak, poprvé mezi kavárnami vyhrála Industra Coffee, vítězem pivnic je jako loni Pivovarský dům Poupě, svou první cenu získal mezi bary Nový Whiskáč a nejlepší vinárnou byla vyhlášena Kaple winebar. Sedmá kategorie S SEBOU zůstala pro svou různorodost bez hodnocení.

Na jižní Moravě byl nejlepší restaurací vyhlášen Kounický dvůr v Dolních Kounicích, nejlépe hodnoceným bistrem se stala Panelka Luleč, nejlepším pivovarem je stejně jako loni Pivovar Lednice, mezi kavárnami zvítězil Lístek.kafé v Rajhradě a mezi vinaři se dostal do popředí Knoll: Na kávu & pohárek z Lednice. Bez rozlišení vítěze pak Gourmet Jižní Morava přináší tipy na malé gastro zastávky. Top tipem pak stejně jako v předchozích letech zůstává Restaurant Essens v Hraničním zámečku v Hlohovci.

Sáhněte po ověřeném průvodci vždycky, když se vydáte směr Brno! Sáhněte po ověřeném průvodci vždycky, když se vydáte směr Brno!
Sáhněte po ověřeném průvodci vždycky, když se vydáte směr Brno!

Průvodce Gourmet Brno 2024 a Gourmet Jižní Morava 2024 si mohou zájemci prolistovat na webových stránkách gourmetbrno.cz a gourmetjiznimorava.cz, nebo jej naleznou v zařazených podnicích či v informačních centrech. Brožury jsou k dispozici zdarma a kromě češtiny jsou dostupné také v angličtině a němčině.

Vyhlašování proběhlo 18. října Vyhlašování proběhlo 18. října
Vyhlašování proběhlo 18. října
Vítězové letošního ročníku Gourmet Brno

Článek vznikl v rámci placené spolupráce.

Rubriky:
Štítky:

Další z rubriky

Tři přístupy k apartmánům s výsledkem tří odlišných nálad a dojmů
Číst článek
18. 10. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Chatařská romantika. Které dřevěné chalupy letos musíte navštívit?

Vydat se na víkend do hor nebo do krásných českých měst je vždycky dobrý nápad. Složitě vybírat kvalitní a esteticky poutavé ubytování naštěstí už dnes nemusíte. Napříč republikou jich přibývá čím dál víc. V druhém dílu našeho výběru vám odhalujeme to nejlepší, kam se letos vypravit!

Design guide
Dvoupatrový prostor Foyer Café, který byl v padesátých letech necitlivě přestavěn na nocležnu a kanceláře, se nyní vrací ke svému secesnímu půvabu podle původních Fantových plánů.
Číst článek
20. 09. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Návrat starých časů. Zdevastované prostory Fantovy budovy v Praze se dočkaly rekonstrukce, která bere dech

Fantova budova na pražském hlavním nádraží patří mezi nejvýznamnější secesní stavby České republiky. Po náročné rekonstrukci se otevřela veřejnosti část obnovených prostorů, jeden ze sálů se proměnil ve stylovou kavárnu. Nechte se unést atmosférou nádherného interiéru.

Interiér & architektura Design guide
Domeček Krumlov
Číst článek
19. 08. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Ideální únik. Vybíráme hotely, které se pyšní působivým interiérem a nezapomenutelnou atmosférou

Vydat se na víkend do hor nebo do krásných českých měst je vždycky dobrý nápad. Složitě vybírat kvalitní a esteticky poutavé ubytování naštěstí už dnes nemusíte. Napříč republikou jich přibývá čím dál víc. V prvním díle našeho výběru vám představujeme naši TOP 3!

Interiér & architektura Design guide
Netradiční jihomoravské stavení blízko Valtic
Číst článek
09. 08. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Vesnická idyla. Manželé na jihu Moravy opravili původní stavení, Barvířka v sobě mísí minimalismus i vřelost regionu

Pálavu si snadno zamiluje každý. Vřelí lidé, původní architektura a příjemně líná atmosféra. A samozřejmě výborné víno. I proto sem každý rok směřují davy turistů. Aby jen levně nepřespávali v zanedbaných penzionech, po tom touží Jiří Rokoský, spolumajitel usedlosti Barvířka.

Interiér & architektura Design guide
Červené cihlové stěny Domu umění zrcadlí architekturu místních hornických kolonií. Díky svému puristickému vzhledu a velkým plochám cihlových stěn je Dům umění výrazný v rámci okolní zástavby. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě, GVUO.
Číst článek
05. 08. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 8 min

Drsná a inspirativní. Ostrava láká na nejlepší architekturu i výstavní scénu v republice

Historie Ostravy je spjata s hornictvím a hutnictvím. Své průmyslové dědictví město dnes úspěšně kombinuje s moderním designem a kulturou, přitahuje tak milovníky umění, architektury a gastronomie. Vydejte se na prohlídku s naším průvodcem.

Design & umění Design guide
Vintage design? Propadli jsme kouzlu starého nábytku a bytových doplňků.
Číst článek
29. 07. 2024
Tereza Patzenhauerová
Doba čtení 8 min

Svůdná krása starých věcí. Obliba vintage designu roste, kde narazíte na ten nejlepší?

Nové neznamená nutně lepší. Ztotožnili jsme se s mottem: opravit, přečalounit, znovu použít a hlavně nevyhazovat! Nevíte, kam pro vintage nábytek a bytové doplňky? Představujeme vám projekty, které zachraňují staré věci a vdechují jim nový život.

Interiér & architektura Design & umění Design guide
Opava koupaliste
Číst článek
19. 07. 2024
Sabina Ježková
Doba čtení 8 min

Chladivé oázy. Kde najdete netradiční koupání ve stínu působivé architektury?

Léto je v plném proudu, horko nemá slitování, a když už ani zmrzlina nezchladí, je čas se přemístit k vodě. Ideálně na takové místo, kde bude nejen čistá voda, ale i zajímavé okolí, které nabízí esteticky působivou architekturu a příjemné prostředí. My naštěstí víme, kam se za těmito místy vydat.

Design guide
Muzeum barokních soch
Číst článek
15. 07. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Láká nejen na loutky. Město Chrudim stojí na okraji zájmu turistů, architektonicky zajímavá místa má ale také

Chrudim na vzestupu. Přestože památek v ní najdeme několik, moderní architektury je poskrovnu. Architekti a designéři, Chrudim vás potřebuje! Vybíráme místa, která stojí za to v druhém největším městě Pardubického kraje (i v jeho okolí) navštívit.

Design guide
Enotéka Znojmo
Číst článek
01. 07. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Vínečko & Design. Znojmo vstalo z popela a stalo se z něj jedno z nejvkusnějších měst v republice

Město toho nabízí mnoho. Od prohlídek historických památek, procházek malebnými uličkami, tajemným podzemím až po úchvatné výhledy do krajiny. Nechybějí ani gastronomické podniky a stylová ubytování. Vydejte se s námi za designovými lahůdkami Znojma.

Design guide
Designblok Cosmos v Oblastní galerii v Liberci!
Číst článek
19. 06. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Spektakulární instalace, která dokáže oslovit i laika. V Liberci je k vidění oceňovaná výstava českého skla Designblok Cosmos

Putovní výstava Designblok Cosmos, kterou v Praze a Miláně spatřilo již přes sto tisíc lidí, míří do regionů. Aktuálně zaparkovala v zahradě Oblastní galerie Liberec. Proč se vyplatí vyrazit na sever nám prozradila Jana Zielinski a Filip Suchomel.

Design guide
Ikea - čokoládový adventní kalendář

AKCE A UDÁLOSTI

Podoby prožívání a definování identity, těla a pohlaví i kulturních tabu. Tato témata představí umělkyně Katarzyna Kozyra v ostravské GVUO. Nenechte si ujít působivý výběr prací z dosavadní kariéry autorky.

Od 25. září 2024 do 5. ledna 2025
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Tři přístupy k apartmánům s výsledkem tří odlišných nálad a dojmů
Číst článek
18. 10. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Chatařská romantika. Které dřevěné chalupy letos musíte navštívit?

Vydat se na víkend do hor nebo do krásných českých měst je vždycky dobrý nápad. Složitě vybírat kvalitní a esteticky poutavé ubytování naštěstí už dnes nemusíte. Napříč republikou jich přibývá čím dál víc. V druhém dílu našeho výběru vám odhalujeme to nejlepší, kam se letos vypravit!

Design guide
Faktor K oživil strážnici již před dvěma lety
Číst článek
16. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Brno světové! Projekt umělecké rezidence TIC vybízí k propojení lokálního prostředí se zahraničními umělci

Městská část Brno-sever se stává místem jedinečné spolupráce mezinárodních umělců a místní komunity. Projekt umělecké Rezidence TIC nabízí zahraničním umělcům příležitost tvořit, reflektovat a interagovat s lokálním prostředím díky pobytu v rezidenčním bytě na adrese Hvězdová 6.

Design & umění
Textilie z produkce Durch duo a respondenti naší ankety
Číst článek
14. 10. 2024
Jana Mattas Horáčková
Doba čtení 4 min

Kam upadá český textil? Podniky krachují, investoři nejsou osvícení, chybí spolupráce s architekty. Ptáme se výrazných textilních designérek, co je nejvíc trápí

Textilní tvorba je tak trochu jako popelka. Za posledních několik desítek let prošla velkými turbulencemi. Oslovili jsme zástupce mladší generace i etablované autory z řad současných návrhářů a zeptali se, v jaké kondici dnes obor je. A co by pomohlo vrátit jeho výrobky do našich běžných interiérů.

Interiér & architektura Design & umění Rozhovory
Jak to mají sklářští designéři se sociálními sítěmi?
Číst článek
11. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Problém jménem algoritmus. Žijeme v bublině a nedostávají se k nám věci, které by nás mohly posunout. Jaká rizika a výhody má instagram pro české designéry?

Bez nich se už neobejdeme, ale soužití s nimi přináší i řadu nepříjemností. Sociální sítě ovlivňují všechny obory a design není výjimkou. Jak s nimi pracují úspěšní lokální designéři?

Názory & polemika
Milan headline
Číst článek
09. 10. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Je to šokující, dechberoucí a znepokojivé. V Dánsku zůstává na polích po letních festivalech tisíce opuštěných stanů, návrhář Milan Flíček přišel s řešením

Milan Flíček odešel do zahraničí, aby zachraňoval použité stany. Ano, je to nadsázka. Mladý návrhář totiž ve své tvorbě poukazuje na mnohem větší problémy, které se netýkají jen fashion světa.

Design & umění Rozhovory
Bohdašín
Číst článek
07. 10. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

S úctou k tradici. Na úpatí Jestřebích hor stojí statek Bohdašín, kterému majitelé vtiskli harmonický genius loci

Je to kraj, kde se narodili velikáni české literatury. Ve zdejších kopcích se procházel Čapek i Škvorecký. Kouzlo má zdejší příroda stále. A nyní navíc přibyl další důvod, proč se vydat na víkend právě sem – nově opravený statek Bohdašín 17.

Interiér & architektura
Budova Dřeváku
Číst článek
04. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Největší bytový dům ze dřeva vyroste v ČR. Dřevák od studia Jakub Cigler Architekti sází na udržitelnost i vysoký standard bydlení

Zpráva o švýcarském mrakodrapu od dánského studia SHL jistě před lety vyrazila všem dech. Bylo to především tím, že se jednalo o dřevěnou stavbu. Nyní se takové dočkáme i my. Skanska uvádí do prodeje bytový dům Dřevák, který se má stát doposud největším bytovým domem ze dřeva v České Republice.

Interiér & architektura
Jitka Hurábová s architektem Miroslavem Krátkým
Číst článek
02. 10. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 3 min

Neměli jsme za úkol tvořit architekturu, ale plátno pro krásné produkty. Byl to zdravý projekt, říká Mirek Krátký ze studia archicraft o rekonstrukci showroomu firmy LD Seating

Dříve kuchyňské studio, dnes prostor plný designového sezení. LD Seating z Boskovic nejsou v pražském Karlíně žádnými nováčky, jejich showroom ale nedávno prošel rekonstrukcí podle návrhu studia archicraft. Jak jednatel Jakub Huráb a architekt Mirek Krátký vzájemnou spolupráci hodnotí?

Interiér & architektura
Firma Janošík překračuje hranice možného s rámy Paranormal
Číst článek
30. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Nic není nemožné. Rodinná firma Janošík vyrábí okna, která váží tunu, ale překvapí svojí subtilností

Rodinná firma Janošík z Valašska se specializuje na výrobu oken. A to ne ledajakých. Dlouhodobě se ji daří posouvat hranice možného. Okna jsou v jejich případě synonymem estetické dokonalosti.

Interiér & architektura
Ondřej Stára a moderátorka podcastu Veronika Pařízková
Číst článek
27. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Byl jsem zahořklej, ceny se u nás dávají za zásluhy. Je česká scéna zprivatizovaná? Ptáme se šperkaře Ondřeje Stáry

„Tvorba je pro mě srdcová záležitost. Nepotřebuji být opěvovaný,“ svěřuje se talentovaný šperkař Ondřej Stára v podcastu Designnews. Jaký je dnes český šperk a jaká je jeho klientela? Jsou pro něj důležité ceny? Poslechněte si nový díl Designnews podcastu, který řeší věci do hloubky.

Design & umění Podcast