Pokud patříte k milovníkům čerstvého pečiva, výběrové kávy a designových prostorů, tyto pražské podniky by jste neměli minout. Každý z nich přináší originální koncept, pečlivě promyšlený interiér a jedinečný přístup k surovinám. Přijměte pozvánku k objevování nových chutí, vůní a osobité estetiky.
Mezi Srnky
Koncept Mezi Srnky nabízí výběrovou kávu, celodenní brunche, dezerty a osvěžující drinky už od roku 2012. Jejich nejnovější podnik Mezi Srnky Americká sídlí v pražských Vinohradech a úzce navazuje na identitu značky, která staví na přirozenosti, jednoduchosti autenticitě. To se odráží také v pojetí prostoru.
Místo na návštěvníky dýchne nenucenou elegancí. Spojení neopracovaných povrchů s precizně zpracovanými detaily dává prostoru osobitost a vizuální hloubku. Celým interiérem se prolíná červenohnědý odstín. Návštěvníky vítá už při vstupu v podobě velké „knihovny“ plné hrníčků, kávy a květin, a dále se objevuje na židlích, v mramorových prvcích teracové podlahy i na stěně v zadní místnosti, která odděluje schodiště od prostoru k sezení.


Stěžejním materiálem je zde teraco, které doplňují mramorové dlaždice ladící s barvami kamínků v jeho struktuře. Významnou roli zde hrají i různé typy omítek – stěny přední části kombinují břizolit s jemnou omítkou ve světlém odstínu, zatímco stropy toalet pokrývá hrubá omítka dodávající industriální šarm. "Surovější charakter prostoru podtrhuje betonová stěrka, která se z podlahy schodiště plynule přelévá až na toalety, čímž propojuje oba prvky do jednotného celku. Nenápadným šperkem interiéru je pak barový ostrůvek z růžového betonu,“ popisuje architektka Markéta Bromová, která stojí za vznikem prostoru.
Stropy zůstaly v hrubé omítce, což dodává industriální charakter. Stejnou surovost reflektuje i schodiště a podesty, kde byl zachován původně plánovaný beton. V přední místnosti je zkombinován břízolit se světle tónovanou omítkou, která prostor opticky rozšiřuje. Zadní část je více intimní, získala tak výrazný kaštanový odstín, jenž propojuje sezení s přilehlým schodištěm vedoucím k toaletám.


Matilda
Pražskou gastronomickou scénu doplnila také Matilda. Jejímu vzniku předcházel sen, inspirací se stala Itálie. "O Matildě jsem přemýšlela roky, než se vůbec zrodila. Čekala jsem na správný okamžik – na chvíli, kdy budu mít dostatek zkušeností a jasnou vizi", říká spolumajitelka podniku Elizabeth Svátkova. Oslovila proto Veroniku Vlčkovou a z nápadu začal stávat skutečný prostor. Obě majitelky si přály místo, který by podpořilo vznik stálé klientely v rezidenční čtvrti Letná, kde se podnik nachází.
Ke spolupráci proto oslovily studio Lenka Míková Architekti a společně se jim podařilo vytvořit prostor s útulnou atmosférou laděný do oranažových odstínů. Minimalistický základ interiéru oživují výrazné barevné akcenty – opakující se v nábytku i v glazurách na zakázku vyráběného nádobí. Výrazným prvkem místnosti je velký oranžový komunitní stůl.


Celý interiér je kombinací tradičních i současných prvků. Barevné židle HAY a svítidla Ferm Living doplňují stoly na míru od truhláře. Dominantou prostoru je bar, obložený travertinem s tenkou nerezovou deskou, nad nímž visí subtilní svítidla, která přirozeně oddělují pracovní zónu od prostoru hostů. Atmosféru dotváří pokojové rostliny od Pokojovek a čerstvé květiny z ateliéru SAD.
Na co se do Matildy těšit? "Naše návštěvníky bychom určitě rádi pozvali na čerstvé těstoviny, které u nás vyrábíme každý den. Doplňujeme je o omáčky, které si taky vaříme od základních surovin sami. Co možná ještě nikdo neví, i v takhle malé restauraci jako je Matilda, zvládáme vyrobit až 21kg rajčatové passaty. Po obědě určitě doporučujeme tiramisu, které je sice servírováno trochu netradičně, ale jeho chuť je inspirována klasickými recepty. Na jaře kterou plánujeme zvelebit zahrádku, která podtrhne celkovou atmosféru podniku," doplňuje Elizabeth.
Café Revoluční
V centru města v nárožním domě na adrese Revoluční a Soukenická sídlí Café Revoluční. Nabídka podniku zahrnuje pestré menu od tradičních vajec Benedikt, přes kokosové lívance z pohankové mouky až po svěží smoothie. A samozřejmě také kávu.
Podnik je dispozičně rozdělena na dva hlavní prostory. Vstupní část s barem je orientovaný do rušnější ulice Revoluční. Najdeme zde několik typů sezení, lavice se stolky, sezení na parapetech oken, u okna u vchodu je potom umístěn vyšší pult s barovými židlemi. Snížený prostor v zadní části je klidnější, nabízí posezení na pohovce a křeslech.


Interiér podniku navrhla dvojice architektek – Petra Šmejkalová a Andrea Šetinová. Vycházely z původní architektury historie této novorenesanční budovy. “ Za první republiky si majitelé nechali přebudovat parter domu ve funkcionalistickém stylu s velkými výkladci, které se zachovaly dodnes a tvoří tak dominantu místa. Prostor s vysokými stropy a obloukovými výkladci jsme pojaly klasicky, chtěly jsme skloubit útulnou kodaňskou kavárnu a styl pařížské kavárny, “ popisuje Andrea Šetinová.


Interiér je laděn do jemných barevných tónů. Nejvýraznějším materiálem se stala keramická mozaika na podlaze v hlavním prostoru odkazující na francouzské kavárny a určuje celou barevnou paletu interiéru. Dalším materiálem sjednocujícím prostor je tvrzený mramor, který tvoří dominantu barové desky a je také použit na části kavárenských stolků v zadní části.
Klasický styl kavárny odlehčují věšáky Ripple od značky Master&Master navržené rakouským designerem Klemens Schillinger. Prostor je dále obohacen o ikonická světla Flowerpot VP1 a židle z kolekce In Between od designéra Sami Kallio nebo vázy Cooee.


Ademi shop & café
Na jedné straně stěna plná kabelek a doplňků z kolekcí značky Ademi, na druhé espresso bar. Místo, kde se moderní český design potkává s výběrovou kávou. To je nový podnik Ademi shop & café.


Působivý prostor v sobě kombinuje tři primární barvy – červenou, žlutou a modrou. Jejich různé odstíny a intenzity se vzájemně prolínají, což symbolizuje neomezené možnosti kombinací.
"V Čechách není úplně běžné skloubit dva provozy v jednom prostoru dohromady, v tomto případě espresso bar a módní showroom. Chtěly jsme vytvořit walk-in skříň, která v zákaznících evokuje pocit, že vstoupili do vlastní skříně plné výrobků od Ademi. Nebo knihovnu, která nabízí prostor pro jednotlivé kolekce, kdy každá má svůj příběh. Nejzřejmějším propojovacím prvkem je pultík obtékající bar, jehož křivka je pro značku typická.“ vysvětluje Kristýna Hodanová ze studia Narro-office, které stojí za tvorbou interiéru.
Prostor je doplněn jednoduchým nerezovým barem, poličky a keramickým mimoformátovým obkladem s blankytně modrou a vanilkově žlutou lakovanou dýhou s lesklými vínovými detaily. Většina prvků v interiéru je vyhotovena na míru a promyšleně zkombinována s typovým vybavením jako je například osvětlení baru Haipot nebo doplňky od výrobce Dyberg Larsen a Tip Tap Stool od Polspotten.
"Při vymýšlení dispozice jsme si stanovily, že chceme vytvořit v rámci možností dostatečně pohodlný prostor pro hosty v běžném provozu nebo i na akce typu představení nové kolekce. Oříšek bylo vměstnat bar do tak malého prostoru, to se ale nakonec podařilo," doplňuje Kristýna
Bread Society
Pokud vás láká vůně a chuť čerstvého pečiva, vydejte se do pražských Košíř, kde vznikla nová francouzská pekárna Bread Society. Majitelkou podniku je Lucie Caïs Steblová, která na pečení přesedlala z původní profese projektové manažerky v architektonickém studiu. Interiér pekárny tak nezapře její původní zaměření, na výsledné podobě se podílel její muž David Caïs se svým studiem Orange Machine.
Koncept interiéru je inspirován industriální budovou bývalé továrny Meopta, ve které je pekárna umístěna a samotným provozem a produkty řemeslné pekárny. "Cílem bylo vizuálně propojit výrobní a odbytovou část, doplnit velkorysý industriální prostor detailem, vtipem a lehkostí, které jsou vlastní pro řemeslnou výrobu prémiového pečiva. Hledali jsme výrobky, které samy o sobě evokují hravou náhodnost přírodního procesu i přírodní vzhled," říká Lucie Caïs.


Celý prostor je propojen výraznou velkoformátovou dlažbou a náhodně uspořádaných dlaždic, která se opakuje i na několika pohledových stěnách a tvoří základní motiv prostupující celým provozem. Druhým výrazným motivem jsou obklady, které tvoří 62 odlišných originálních kusů od galského kohouta přes Marilyn Monroe a stylizovaného robota až po červenou Karkulku s vlkem.
"Keramické obklady propojujeme dřevěnými dubovými obklady a řadou akustických filcových i dřevěných obkladů, které jak ve výrobní, tak v odbytové části dodávají provozu klid a akustickou pohodu. Pro zvýraznění přírodní inspirace a zjemnění detailu jsou ocelové konstrukce v odbytové části v surovém olejovaném povrchu železa s přiznanými sváry," doplňuje majitelka podniku.
Základ nabídky tvoří kvasový chléb, bagety a typické francouzské pečivo jako croissanty, pain au chocolate, choux nebo makronky, ale také danishe s ovocem, skandinávská semla, kardamonový motanec nebo české kynuté buchty a koláče. Sladké pečivo je doplněno také slanými produkty a delikatesy od místních farmářů. Díky tomu podnik připomíná malý koloniál poskytující vše potřebné pro kulinářské zážitky.
V Braed Society se řemeslné pekařství prolíná s promyšleným designem. Pokud zatoužíte po ještě větším vizuálním zážitku, můžete se pokochat vázami Františka Junvirta, jeho studio sídlí hned vedle.

