PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Designblok Cosmos v Oblastní galerii v Liberci!

Spektakulární instalace, která dokáže oslovit i laika. V Liberci je k vidění oceňovaná výstava českého skla Designblok Cosmos

Putovní výstava Designblok Cosmos, kterou v Praze a Miláně spatřilo již přes sto tisíc lidí, míří do regionů. Aktuálně zaparkovala v zahradě Oblastní galerie Liberec. Proč se vyplatí vyrazit na sever nám prozradila Jana Zielinski a Filip Suchomel.

Filip Suchomel se stal novým ředitelem letos v březnu a pro Oblastní galerii má velké plány. Filip Suchomel se stal novým ředitelem letos v březnu a pro Oblastní galerii má velké plány.
Filip Suchomel se stal novým ředitelem letos v březnu a pro Oblastní galerii má velké plány.
Foto: Honza Mudra

FILIP SUCHOMEL
Historik umění, pedagog a ředitel Oblastní galerie Liberec

Oblastní galerie v Liberci je teprve třetí destinací, kde se Designblok Cosmos objeví. Bylo to v plánu už od počátku vzniku projektu, nebo vás nápad přivést výstavu k vám napadl, až když jste měl možnost jej vidět na vlastní oči?

FILIP: Ač jsem o projektu Designblok Cosmos věděl dlouho před jeho prvním otevřením loni u Míčovny Pražského hradu, byla to teprve samotná návštěva tohoto neobyčejného eventu, která mne přivedla na myšlenku projekt představit i v Liberci. Liberecký kraj je totiž v tomto neobyčejném díle zastoupen aspoň tím, že většina děl vznikla právě tam, a tak bylo logické, že se díla do Liberce aspoň na pár dní zase vrátí, aby se představila tamnímu publiku, navíc v tak spektakulární instalaci, která dokáže oslovit i naprostého uměleckého laika.

Kdybyste si měl odnést domů jeden jediný produkt, který by to byl? Co vás nejvíc chytlo za srdce?

FILIP: Na podobné otázky nerad odpovídám, neboť Cosmos funguje právě jako celek. Je tvořen neobyčejnými díly, která do působivé instalace na neobyčejném místě zkomponoval neobyčejný autor ve spolupráci s naprosto úžasnými zakladateli Designbloku.

Bude v budoucnosti opět šance narazit v OGL na současné české sklo nebo design?

FILIP: Ano, OGL chce i v budoucnu pravidelně prezentovat díla současného českého i světového designu vždy v určitém kontextu s výtvarným uměním. Již v příštím roce představí svoji tvorbu vynikající keramik Roman Šedina, jednáme také se sklářem a vedoucím ateliéru K.O.V. na Umprum Tadeášem Podrackým, jehož svébytnou tvorbu znají lépe v zahraničí než u nás. Navíc se rýsuje možná spolupráce s uměleckými VŠ, jejichž výběrové, kurátorované prezentace by měly ukázat našim návštěvníkům ty nejsoučasnější trendy v českém uměleckém řemesle a designu.

JANA ZIELINSKI
Ředitelka Designbloku, zakladatelka značky Křehký a kurátorka výstavy Designblok Cosmos

Jana Zielinski – ředitelka a zakladatelka festivalu Designblok Jana Zielinski – ředitelka a zakladatelka festivalu Designblok
Jana Zielinski – ředitelka a zakladatelka festivalu Designblok
Foto: Ondřej Holub

Liberec je po Praze a Miláně třetí zastávkou pro Designlok Cosmos výstavu českého skla. Proč jste chtěli, aby byla právě v zahradě Oblastní galerie v Liberci?


JANA: Idea vznikla v hlavě ředitele Oblastní galerie Filipa Suchomela, který výstavu viděl na Designbloku. Nám se nápad moc líbil a realizace se rychle začala posouvat kupředu. Liberec je pro mě místem, kde má sklářská tradice obrovskou historii. Je skvělé, že právě tady můžeme ukázat to nejlepší, co designéři, kteří jsou s Designblokem dlouhodobě spjati Maxim Velčovský, Jiří Pelcl, Jan Plecháč, Lucie Koldová, Dechem a celá řada dalších  se sklem dokážou. Principy tvorby i přístup k technologii jsou v každém jednotlivém díle jiné. Vznikla tak unikátní galerie současného designu, kde ovšem objekty mají jeden společný materiál sklo.

Součástí projektu jsou špičkoví čeští designéři skla. Je ale nějaké jméno, mladý talent, které se už nevešlo a vy byste ho tam ráda viděla?

JANA: Je celá řada designérů, kteří by si zasloužili, aby ve výběru byli, a nejen z mladé generace. Museli jsme vybrat, vybírali jsme napříč generacemi, napříč technikami, napříč výtvarnými narativy. Tvůrců by tam mohlo být klidně dvacet a byla by pořád zachovaná špičková úroveň. Nebylo to ale z kapacitních a finančních důvodů možné.

S Libereckým krajem je sklo spjaté od nepaměti. Vznikl v nějaké z místních skláren některý z vystavených objektů?

JANA: S některými objekty pomáhalo Ajeto, velká tavenice Lukáše Nováka vznikla v Rousínově v huti Spooo Design Radima Sukupa, socha Ronyho Plesla byla vyrobena v Pelechově.

Designblok Cosmos

Ve spektakulární metalické kapsli na šesti kolech přiváží Designblok Cosmos originální skleněná díla z dílny deseti předních českých designérů na pozadí imerzivní audiovizuální show. Vystavené objekty odrážejí svérázný autorský přístup, experimenty s tradiční českou materií, řemeslný um a know-how českých sklářů i různorodé technologie a nejnovější výrobní postupy českých manufaktur. Putovní výstava pražského mezinárodního festivalu Designblok se po pražské premiéře a první zahraniční zastávce v Miláně představí v Liberci. Unikáty reprezentující to nejlepší ze současného českého skla se tak vracejí do regionu, kde jim sklářští mistři dali život. Designblok Cosmos bude k vidění v zahradě Oblastní galerie Liberec od 14. do 23. června v rámci desetidenního festivalu 10 let Galerie v Lázních a slavnostního zahájení letní výstavní sezony.

Vlevo: Astronomic Supercluster by DECHEM / Vpravo: 4AllSpaceDicx od Jakuba Berdycha Karpelise Vlevo: Astronomic Supercluster by DECHEM / Vpravo: 4AllSpaceDicx od Jakuba Berdycha Karpelise
Vlevo: Astronomic Supercluster by DECHEM / Vpravo: 4AllSpaceDicx od Jakuba Berdycha Karpelise
Foto: Václav Jirásek

Na počátku byl Velký třesk

Výstava se poprvé veřejnosti představila v říjnu 2023 u příležitosti 25. Designbloku v Královské zahradě Pražského hradu, kde během dvou týdnů přilákala desetitisíce návštěvníků. Na největší světové přehlídce designu Milano Design Week si v dubnu 2024 Designblok Cosmos odbyl první zahraniční premiéru. V rámci sedmidenní prestižní přehlídky Superdesign Show oslnil na osmdesát tisíc milovníků designu z celého světa. Liberec je třetí zastávkou putovní výstavy, v jejímž rámci se vystavená díla vracejí zpět do regionu, kde jim sklářští mistři dali život.

Výstava Designblok Cosmos bude k vidění v zahradě Oblastní galerie Liberec od 14. do 23. června 2024 v rámci galerijního vstupného. Zapište si do diářů slavnostní zahájení výstavy, které proběhne ve čtvrtek 13. června od 19 hodin. Výstava Designblok Cosmos bude k vidění v zahradě Oblastní galerie Liberec od 14. do 23. června 2024 v rámci galerijního vstupného. Zapište si do diářů slavnostní zahájení výstavy, které proběhne ve čtvrtek 13. června od 19 hodin.
Výstava Designblok Cosmos bude k vidění v zahradě Oblastní galerie Liberec od 14. do 23. června 2024 v rámci galerijního vstupného. Zapište si do diářů slavnostní zahájení výstavy, které proběhne ve čtvrtek 13. června od 19 hodin.

Z Milána do Liberce

„Projekt Designblok Cosmos jakožto reprezentativní výstava českého designu a národní prezentace České republiky na festivalu Milano Design Week byl připravován více než dva roky. Mám radost, že expozici v Miláně navštívili nejen významní designéři, kurátoři a novináři, ale také dalších osmdesát tisíc návštěvníků, kteří nejen prostřednictvím sociálních sítí vyslali zprávu o výjimečnosti a vysoké úrovni českého designu do celého světa. Věříme, že se s řadou z nich setkáme na podzim v Praze v rámci 26. Designbloku. Rovněž mě těší, že si ředitel Oblastní galerie Liberec Filip Suchomel vybral výstavu Designblok Cosmos jako jednu z hlavních výstav festivalu 10 let Galerie v Lázních a letního Grand Openingu. Stalo se přesně to, v co jsme doufali. Designblok Cosmos cestuje, oslovuje profesionály i širokou veřejnost a dělá dobré jméno českému designu, sklářskému řemeslu i festivalu Designblok,“ popsala Jana Zielinski, ředitelka festivalu Designblok a spolukurátorka výstavy Designblok Cosmos.

Partnerem výstavy je sklárna AGC Glass Europe, která dodala do interiéru soustavu bezolovnatých zrcadel Mirox 4Green+ vyrobených ekologickým způsobem na vodní bázi. Partnerem výstavy je sklárna AGC Glass Europe, která dodala do interiéru soustavu bezolovnatých zrcadel Mirox 4Green+ vyrobených ekologickým způsobem na vodní bázi.
Partnerem výstavy je sklárna AGC Glass Europe, která dodala do interiéru soustavu bezolovnatých zrcadel Mirox 4Green+ vyrobených ekologickým způsobem na vodní bázi.
Foto: Václav Jirásek

Koncept mimořádné výstavy vzešel z diskusí mezi týmy Designbloku a Nadace PPF o tom, jak podpořit český design a upozornit na něj ve světě. „Projekt Designblok Cosmos perfektně zapadá do principů a hodnot, které v Nadaci PPF ctíme. Vychází z několikasetleté a světově uznávané tradice českého sklářství a jeho cílem je ukázat světu osobnosti současného českého designu. Díla navíc prezentuje netradiční formou, která je sama o sobě uměleckým počinem. Mám radost, že po premiéře na loňském Designbloku a mimořádně úspěšném výjezdu na ikonický Milano Design Week se teď Cosmos představí domácímu publiku v kraji, který je v naší zemi synonymem sklářství,“ uvedla ke spolupráci Jana Tomas Sedláčková, členka správní rady Nadace PPF.

Lucie Koldová jako návštěvník z jiných galaxií přináší svítidlo Spectra Lucie Koldová jako návštěvník z jiných galaxií přináší svítidlo Spectra
Lucie Koldová jako návštěvník z jiných galaxií přináší svítidlo Spectra
Foto: Václav Jirásek

Co ukrývá Cosmos?

Designblok se již pětadvacet let věnuje rozvoji české designové scény, spolupracuje s renomovanými designéry, podporuje mladé autory, propojuje tvůrce a průmysl, šíří osvětu mezi širokou veřejností a reprezentuje český design v zahraničí. To vše se promítá do jedinečné exteriérové výstavy, kosmické kapsle, která ve formě pojízdné galerie skrývá deset originálních skleněných děl od deseti špičkových českých designérů. Kurátorský výběr ředitelky Designbloku Jany Zielinski a kreativního ředitele Designbloku Jiřího Macka uvádí autory, kteří jsou s festivalem pevně spjati – Jakuba Berdycha Karpelise, studio DECHEM, Lucii Koldovou, Václava Mlynáře, Lukáše Nováka, Jiřího Pelcla, Ronyho Plesla, Tadeáše Podrackého, Maxima Velčovského a Jana Plecháče, který je zároveň autorem inovativního architektonického řešení. Pro výstavu byl na míru upraven návěs nákladního automobilu, který se po zaparkování v požadované lokaci rozloží na výstavní plochu o velikosti 65 m2. Interiér pokrývá 170 zrcadel, exteriér je zahalen do stříbrného reflexního pláště. Na vytvoření audiovizuálních efektů se podílelo studio Lunchmeat. Originální sound design, který výstavou provází, doplnil skladatel Aid Kid. 

Výstavu Designblok Cosmos doprovází obsáhlý katalog s rozhovory s jednotlivými autory a originálními snímky od předního českého fotografa Václava Jiráska. V Liberci ji rovněž doplní brožura s podrobnými informacemi o dílech, komentované prohlídky a setkání s designéry.

Publikace vznikla k 25. narozeninám Designbloku. Oslavuje rovněž putovní výstavu Designblok Cosmos. Publikace vznikla k 25. narozeninám Designbloku. Oslavuje rovněž putovní výstavu Designblok Cosmos.
Publikace vznikla k 25. narozeninám Designbloku. Oslavuje rovněž putovní výstavu Designblok Cosmos.
Rubriky:

Další z rubriky

Dvoupatrový prostor Foyer Café, který byl v padesátých letech necitlivě přestavěn na nocležnu a kanceláře, se nyní vrací ke svému secesnímu půvabu podle původních Fantových plánů.
Číst článek
20. 09. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Návrat starých časů. Zdevastované prostory Fantovy budovy v Praze se dočkaly rekonstrukce, která bere dech

Fantova budova na pražském hlavním nádraží patří mezi nejvýznamnější secesní stavby České republiky. Po náročné rekonstrukci se otevřela veřejnosti část obnovených prostorů, jeden ze sálů se proměnil ve stylovou kavárnu. Nechte se unést atmosférou nádherného interiéru.

Interiér & architektura Design guide
Domeček Krumlov
Číst článek
19. 08. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Ideální únik. Vybíráme hotely, které se pyšní působivým interiérem a nezapomenutelnou atmosférou

Vydat se na víkend do hor nebo do krásných českých měst je vždycky dobrý nápad. Složitě vybírat kvalitní a esteticky poutavé ubytování naštěstí už dnes nemusíte. Napříč republikou jich přibývá čím dál víc. V prvním díle našeho výběru vám představujeme naši TOP 3!

Interiér & architektura Design guide
Netradiční jihomoravské stavení blízko Valtic
Číst článek
09. 08. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Vesnická idyla. Manželé na jihu Moravy opravili původní stavení, Barvířka v sobě mísí minimalismus i vřelost regionu

Pálavu si snadno zamiluje každý. Vřelí lidé, původní architektura a příjemně líná atmosféra. A samozřejmě výborné víno. I proto sem každý rok směřují davy turistů. Aby jen levně nepřespávali v zanedbaných penzionech, po tom touží Jiří Rokoský, spolumajitel usedlosti Barvířka.

Interiér & architektura Design guide
Červené cihlové stěny Domu umění zrcadlí architekturu místních hornických kolonií. Díky svému puristickému vzhledu a velkým plochám cihlových stěn je Dům umění výrazný v rámci okolní zástavby. | Zdroj: Galerie výtvarného umění v Ostravě, GVUO.
Číst článek
05. 08. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 8 min

Drsná a inspirativní. Ostrava láká na nejlepší architekturu i výstavní scénu v republice

Historie Ostravy je spjata s hornictvím a hutnictvím. Své průmyslové dědictví město dnes úspěšně kombinuje s moderním designem a kulturou, přitahuje tak milovníky umění, architektury a gastronomie. Vydejte se na prohlídku s naším průvodcem.

Design & umění Design guide
Vintage design? Propadli jsme kouzlu starého nábytku a bytových doplňků.
Číst článek
29. 07. 2024
Tereza Patzenhauerová
Doba čtení 8 min

Svůdná krása starých věcí. Obliba vintage designu roste, kde narazíte na ten nejlepší?

Nové neznamená nutně lepší. Ztotožnili jsme se s mottem: opravit, přečalounit, znovu použít a hlavně nevyhazovat! Nevíte, kam pro vintage nábytek a bytové doplňky? Představujeme vám projekty, které zachraňují staré věci a vdechují jim nový život.

Interiér & architektura Design & umění Design guide
Opava koupaliste
Číst článek
19. 07. 2024
Sabina Ježková
Doba čtení 8 min

Chladivé oázy. Kde najdete netradiční koupání ve stínu působivé architektury?

Léto je v plném proudu, horko nemá slitování, a když už ani zmrzlina nezchladí, je čas se přemístit k vodě. Ideálně na takové místo, kde bude nejen čistá voda, ale i zajímavé okolí, které nabízí esteticky působivou architekturu a příjemné prostředí. My naštěstí víme, kam se za těmito místy vydat.

Design guide
Muzeum barokních soch
Číst článek
15. 07. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Láká nejen na loutky. Město Chrudim stojí na okraji zájmu turistů, architektonicky zajímavá místa má ale také

Chrudim na vzestupu. Přestože památek v ní najdeme několik, moderní architektury je poskrovnu. Architekti a designéři, Chrudim vás potřebuje! Vybíráme místa, která stojí za to v druhém největším městě Pardubického kraje (i v jeho okolí) navštívit.

Design guide
Enotéka Znojmo
Číst článek
01. 07. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Vínečko & Design. Znojmo vstalo z popela a stalo se z něj jedno z nejvkusnějších měst v republice

Město toho nabízí mnoho. Od prohlídek historických památek, procházek malebnými uličkami, tajemným podzemím až po úchvatné výhledy do krajiny. Nechybějí ani gastronomické podniky a stylová ubytování. Vydejte se s námi za designovými lahůdkami Znojma.

Design guide
Vila 63 je novou pobočkou Café Jen
Číst článek
10. 06. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Espresso tonic, Aperol a design, prosím! Vybíráme dokonalé letní zahrádky, které okouzlí stylem a šarmem

Čeká nás předpověď plná slunečných dní. Kam se skočit ochladit v horkých měsících? Přinášíme seznam zahrádek, kde si ke kávě můžete objednat třeba svěží design s nevšední lokací.

Design guide
Designnews GRAM
Číst článek
05. 06. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Úctyhodná proměna. Lukáš Žďárský otevřel osobité bistro Gram v místě, kde bývala firemní recepce

Lukáš Žďárský je milovník gastronomie a designu. S partou kolegů zvelebuje staré prostory a probouzí k životu nové koncepty. Kreativně, s respektem k historii místa. Nejnovějším přírůstkem v pestrém portfoliu je vinohradský podnik GRAM.

Design guide
Ikea - čokoládový adventní kalendář

AKCE A UDÁLOSTI

Podoby prožívání a definování identity, těla a pohlaví i kulturních tabu. Tato témata představí umělkyně Katarzyna Kozyra v ostravské GVUO. Nenechte si ujít působivý výběr prací z dosavadní kariéry autorky.

Od 25. září 2024 do 5. ledna 2025
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Faktor K oživil strážnici již před dvěma lety
Číst článek
16. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Brno světové! Projekt umělecké rezidence TIC vybízí k propojení lokálního prostředí se zahraničními umělci

Městská část Brno-sever se stává místem jedinečné spolupráce mezinárodních umělců a místní komunity. Projekt umělecké Rezidence TIC nabízí zahraničním umělcům příležitost tvořit, reflektovat a interagovat s lokálním prostředím díky pobytu v rezidenčním bytě na adrese Hvězdová 6.

Design & umění
Textilie z produkce Durch duo a respondenti naší ankety
Číst článek
14. 10. 2024
Jana Mattas Horáčková
Doba čtení 4 min

Kam upadá český textil? Podniky krachují, investoři nejsou osvícení, chybí spolupráce s architekty. Ptáme se výrazných textilních designérek, co je nejvíc trápí

Textilní tvorba je tak trochu jako popelka. Za posledních několik desítek let prošla velkými turbulencemi. Oslovili jsme zástupce mladší generace i etablované autory z řad současných návrhářů a zeptali se, v jaké kondici dnes obor je. A co by pomohlo vrátit jeho výrobky do našich běžných interiérů.

Interiér & architektura Design & umění Rozhovory
Jak to mají sklářští designéři se sociálními sítěmi?
Číst článek
11. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Problém jménem algoritmus. Žijeme v bublině a nedostávají se k nám věci, které by nás mohly posunout. Jaká rizika a výhody má instagram pro české designéry?

Bez nich se už neobejdeme, ale soužití s nimi přináší i řadu nepříjemností. Sociální sítě ovlivňují všechny obory a design není výjimkou. Jak s nimi pracují úspěšní lokální designéři?

Názory & polemika
Milan headline
Číst článek
09. 10. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Je to šokující, dechberoucí a znepokojivé. V Dánsku zůstává na polích po letních festivalech tisíce opuštěných stanů, návrhář Milan Flíček přišel s řešením

Milan Flíček odešel do zahraničí, aby zachraňoval použité stany. Ano, je to nadsázka. Mladý návrhář totiž ve své tvorbě poukazuje na mnohem větší problémy, které se netýkají jen fashion světa.

Design & umění Rozhovory
Bohdašín
Číst článek
07. 10. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

S úctou k tradici. Na úpatí Jestřebích hor stojí statek Bohdašín, kterému majitelé vtiskli harmonický genius loci

Je to kraj, kde se narodili velikáni české literatury. Ve zdejších kopcích se procházel Čapek i Škvorecký. Kouzlo má zdejší příroda stále. A nyní navíc přibyl další důvod, proč se vydat na víkend právě sem – nově opravený statek Bohdašín 17.

Interiér & architektura
Budova Dřeváku
Číst článek
04. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Největší bytový dům ze dřeva vyroste v ČR. Dřevák od studia Jakub Cigler Architekti sází na udržitelnost i vysoký standard bydlení

Zpráva o švýcarském mrakodrapu od dánského studia SHL jistě před lety vyrazila všem dech. Bylo to především tím, že se jednalo o dřevěnou stavbu. Nyní se takové dočkáme i my. Skanska uvádí do prodeje bytový dům Dřevák, který se má stát doposud největším bytovým domem ze dřeva v České Republice.

Interiér & architektura
Jitka Hurábová s architektem Miroslavem Krátkým
Číst článek
02. 10. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 3 min

Neměli jsme za úkol tvořit architekturu, ale plátno pro krásné produkty. Byl to zdravý projekt, říká Mirek Krátký ze studia archicraft o rekonstrukci showroomu firmy LD Seating

Dříve kuchyňské studio, dnes prostor plný designového sezení. LD Seating z Boskovic nejsou v pražském Karlíně žádnými nováčky, jejich showroom ale nedávno prošel rekonstrukcí podle návrhu studia archicraft. Jak jednatel Jakub Huráb a architekt Mirek Krátký vzájemnou spolupráci hodnotí?

Interiér & architektura
Firma Janošík překračuje hranice možného s rámy Paranormal
Číst článek
30. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Nic není nemožné. Rodinná firma Janošík vyrábí okna, která váží tunu, ale překvapí svojí subtilností

Rodinná firma Janošík z Valašska se specializuje na výrobu oken. A to ne ledajakých. Dlouhodobě se ji daří posouvat hranice možného. Okna jsou v jejich případě synonymem estetické dokonalosti.

Interiér & architektura
Ondřej Stára a moderátorka podcastu Veronika Pařízková
Číst článek
27. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Byl jsem zahořklej, ceny se u nás dávají za zásluhy. Je česká scéna zprivatizovaná? Ptáme se šperkaře Ondřeje Stáry

„Tvorba je pro mě srdcová záležitost. Nepotřebuji být opěvovaný,“ svěřuje se talentovaný šperkař Ondřej Stára v podcastu Designnews. Jaký je dnes český šperk a jaká je jeho klientela? Jsou pro něj důležité ceny? Poslechněte si nový díl Designnews podcastu, který řeší věci do hloubky.

Design & umění Podcast
Jak reflektuje majitelka značky Eiri úspěch kolekce, kterou utvářela i AI technologie?
Číst článek
26. 09. 2024
Lenka Kašparová
Jana Brandtlová
Doba čtení 5 min

AI ve službách módy. Na počátku jsme byly šokované a užaslé, říká zakladatelka značky Eiri, která experimentuje s umělou inteligencí

Značka Eiri vytváří pomocí generativních programů dívčí a ženské obličeje k nerozeznání od skutečných. Tyto tváře pak tiskne na oblečení, takže působí, jako by vystupovaly z nekonečna virtuálního prostředí. Jsou na místě obavy nebo nadšení?

Design & umění