PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Kvartýr byt Zlín - jídelna

Život ve stínu Bati. Mladá architektka Alena Valová si ve Zlíně zrenovovala byt, který vkusně mísí tradici s modernou

Alena Valová je architektka, která tvoří polovinu studia Kvartýr. Léta působila v Praze. Nyní se vrátila na rodnou Moravu, kde vlastními silami renovovala byt. Jak se jí to podařilo? A nese život ve městě, jehož estetiku formoval klan Baťů, i úskalí?

Svůj nový byt ve Zlíně sis rekonstruovala sama. Co tě k tomu vedlo? Neměla jsi důvěru v kolegy, nebo tvoje představa byla tak jasná, že by ji nikdo jiný nenaplnil?

ALENA: V kolegy důvěru určitě mám. Chtěla jsem si ale dokázat, že tuto schizofrenní hru na architekta a klienta zvládnu. Za pomoci schopných členů mé rodiny jsem si mohla osahat i samotnou realizaci, což byla další nemalá přidaná hodnota.

Se svým kolegou máš studio Kvartýr, které už funguje víc než pět let... Ty jsi ale ve Zlíně a on v Praze. Jaké to má výhody a nevýhody?

ALENA: Myslím, že je to už více než šest let. Výhodu vidím v tom, že jako studio získáváme větší pole působnosti a můžeme se více věnovat i klientům na Moravě. Nevýhodou pak je logicky vzdálenost. I když jsme stále v kontaktu, osobním konzultacím se nic nevyrovná. Na druhou stranu, on-line komunikace nás nutí využít vymezený čas na maximum a často to naši práci zefektivní.

Kvartýr byt Zlín - kuchyně Kvartýr byt Zlín - kuchyně
Kvartýr byt Zlín - kuchyně

Je pro mladého architekta volba života v menším městě spíš pragmatická (zajímaví klienti, méně konkurence), nebo nezbytná (nižší životní náklady)?

ALENA: Nemůžu to úplně generalizovat, ale osobně jsem se k zajímavějším zakázkám dostala v Praze. V hlavním městě je sice velká konkurence, je však úměrná pracovním příležitostem. Z mého pohledu je přiměřená konkurence v pořádku, protože přináší daným věcem kvalitu. To jde ruku v ruce s možností většího výběru dodavatelů, kterých je ve větším městě přirozeně více. Ekonomická stránka malého města je určitě předností.

Kvartýr byt Zlín - jídelna Kvartýr byt Zlín - jídelna
Kvartýr byt Zlín - jídelna

Bylo pro tebe rozhodování těžké? Setkalo se s pochopením u tvých známých a kolegů z Prahy?

ALENA: Ke změně mě přivedla životní situace. Když jsem před čtyřmi lety procházela nelehkým obdobím, naskytla se mi příležitost vycestovat na rok a půl na Nový Zéland. Velký vliv tohoto pobytu a stylu života mě po návratu zavedl zpět na rodnou Moravu. Prahu ale stále ráda navštěvuji kvůli práci i přátelům. Od svého kolegy jsem dostala velkou podporu, i když to pro něho asi nebylo úplně jednoduché.

Velká okna vpouštějí světlo do celého bytu. To je ta správná kombinace! Velká okna vpouštějí světlo do celého bytu. To je ta správná kombinace!
Velká okna vpouštějí světlo do celého bytu. To je ta správná kombinace!

Kvartýr patří spíš mezi menší ateliéry. Jak bys zhodnotila vaši dosavadní zkušenost? Co tě mile překvapuje, a co je naopak největší stres?

ALENA: Mile mě potěší každá kladná odezva klientů na naše realizace i po delší době jejich užívání. V těchto momentech si říkám, že má moje práce smysl. Největší stres je pro mě time management a určování si priorit, což není úplně moje silná stránka. Být na volné noze zabírá hodně času a spoustu hodin neplacené práce. To se bohužel někdy odráží v osobním životě.

Kdo patří mezi vaše klienty?

ALENA: Často nás oslovují lidé na doporučení nebo na základě referencí a článků, které někde viděli nebo četli. Jde jak o soukromé osoby, tak i o společnosti. Převážně se zaměřujeme na obytné a občanské budovy. Někdy máme možnost podílet se rovněž na městských zakázkách. Příkladem je návrh smuteční síně ve Veselí nad Moravou nebo studie lezecké stěny pro zlínský klub horských sportů. Část klientů tvoří také rodina, známí a známí známých.

Během covidu se obecně lidi hodně soustředili na podobu svých domů a bytů. Cítili jste, že jsou to pro vás zlaté časy? A jak se projevila nynější inflace a obecně světová krize? Dopadá na vás v konkrétních věcech?

ALENA: Zlatými časy bych to asi nenazvala, ale zakázky zaměřené na interiéry bytů určitě převládaly nad ostatními. Současná situace je určitě náročná a přináší do našich realizací řadu kompromisů. Výjimkou není ani přehodnocování některých realizací klientem. Častěji se také setkáváme s fázováním realizací na etapy.

Když se vrátíme k tvému novému bytu ve Zlíně, je patrné, že jsi toužila po prostorném, světlém bytě, kde zdatně mixuješ moderní prvky se staršími doplňky. Zavazoval tě k tomu duch funkcionalistického Zlína? Myslíš, že bydlení třeba v Gočárově a Kotěrově Hradci Králové by i tvůj byt esteticky pozměnilo?

ALENA: Ano i ne. Funkcionalismus a minimalismus jsou směry, které jsou blízké mému uvažování a postoji v životě. Určitě bych reagovala na nejbližší kontext a aktuální situaci. V případě návrhu interiéru v baťovském domku nebo v bytě v činžovním domě by vypadal interiér zase jinak. Přestože by se také jednalo o prostory v rámci Zlína. Základní principy – světlé barvy, otevřený prostor a kombinace starých věcí s novými – bych ale uplatnila nejspíš i jinde. Na finální podobu interiéru by měla vliv spousta dalších aspektů, jako je stáří budovy, stávající materiály, celková dispozice bytu atd.

Z jaké části bytu máš největší radost?

ALENA: Asi ze zelené lité podlahy. (Přestože jsem si vždycky přála parkety. :-)) Materiál se skvěle udržuje a díky absenci členění podlaha podtrhuje otevřenou dispozici bytu. A ta zelená je prostě boží. :-)

Je ten byt tvůj splněný sen?

ALENA: Je to určitě jeden ze snů, který jsem si chtěla splnit. Jsem vděčná za tuto zkušenost i za to, že můžu žít v prostoru, který je podle mých představ.

Alena v bytě ctila zásady minimalismu a funkcionalismu Alena v bytě ctila zásady minimalismu a funkcionalismu
Alena v bytě ctila zásady minimalismu a funkcionalismu
Rubriky:

Další z rubriky

Textilie z produkce Durch duo a respondenti naší ankety
Číst článek
14. 10. 2024
Jana Mattas Horáčková
Doba čtení 4 min

Kam upadá český textil? Podniky krachují, investoři nejsou osvícení, chybí spolupráce s architekty. Ptáme se výrazných textilních designérek, co je nejvíc trápí

Textilní tvorba je tak trochu jako popelka. Za posledních několik desítek let prošla velkými turbulencemi. Oslovili jsme zástupce mladší generace i etablované autory z řad současných návrhářů a zeptali se, v jaké kondici dnes obor je. A co by pomohlo vrátit jeho výrobky do našich běžných interiérů.

Interiér & architektura Design & umění Rozhovory
Bohdašín
Číst článek
07. 10. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

S úctou k tradici. Na úpatí Jestřebích hor stojí statek Bohdašín, kterému majitelé vtiskli harmonický genius loci

Je to kraj, kde se narodili velikáni české literatury. Ve zdejších kopcích se procházel Čapek i Škvorecký. Kouzlo má zdejší příroda stále. A nyní navíc přibyl další důvod, proč se vydat na víkend právě sem – nově opravený statek Bohdašín 17.

Interiér & architektura
Budova Dřeváku
Číst článek
04. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Největší bytový dům ze dřeva vyroste v ČR. Dřevák od studia Jakub Cigler Architekti sází na udržitelnost i vysoký standard bydlení

Zpráva o švýcarském mrakodrapu od dánského studia SHL jistě před lety vyrazila všem dech. Bylo to především tím, že se jednalo o dřevěnou stavbu. Nyní se takové dočkáme i my. Skanska uvádí do prodeje bytový dům Dřevák, který se má stát doposud největším bytovým domem ze dřeva v České Republice.

Interiér & architektura
Jitka Hurábová s architektem Miroslavem Krátkým
Číst článek
02. 10. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 3 min

Neměli jsme za úkol tvořit architekturu, ale plátno pro krásné produkty. Byl to zdravý projekt, říká Mirek Krátký ze studia archicraft o rekonstrukci showroomu firmy LD Seating

Dříve kuchyňské studio, dnes prostor plný designového sezení. LD Seating z Boskovic nejsou v pražském Karlíně žádnými nováčky, jejich showroom ale nedávno prošel rekonstrukcí podle návrhu studia archicraft. Jak jednatel Jakub Huráb a architekt Mirek Krátký vzájemnou spolupráci hodnotí?

Interiér & architektura
Firma Janošík překračuje hranice možného s rámy Paranormal
Číst článek
30. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Nic není nemožné. Rodinná firma Janošík vyrábí okna, která váží tunu, ale překvapí svojí subtilností

Rodinná firma Janošík z Valašska se specializuje na výrobu oken. A to ne ledajakých. Dlouhodobě se ji daří posouvat hranice možného. Okna jsou v jejich případě synonymem estetické dokonalosti.

Interiér & architektura
Pavel a Zuzana statečně čelili katastrofě a nebáli se plně zapojit do procesu
Číst článek
24. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Společně to zvládneme, i když to nebude jednoduché, říká Zuzana Kollárovitsová, spolumajitelka firmy Todus, jejíž výrobní haly v Opavě fatálně poškodila povodeň

Katastrofální povodně dramaticky zasáhla i do fungování rodinné firmy Todus. Ta v Opavě už několik let vyrábí prémiový venkovní nábytek, který sklízí obdiv i v zahraničí. O aktuální situaci jsme hovořili se Zuzanou Kollárovitsovou, která značku vede společně s manželem Pavlem.

Interiér & architektura Rozhovory
Dvoupatrový prostor Foyer Café, který byl v padesátých letech necitlivě přestavěn na nocležnu a kanceláře, se nyní vrací ke svému secesnímu půvabu podle původních Fantových plánů.
Číst článek
20. 09. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Návrat starých časů. Zdevastované prostory Fantovy budovy v Praze se dočkaly rekonstrukce, která bere dech

Fantova budova na pražském hlavním nádraží patří mezi nejvýznamnější secesní stavby České republiky. Po náročné rekonstrukci se otevřela veřejnosti část obnovených prostorů, jeden ze sálů se proměnil ve stylovou kavárnu. Nechte se unést atmosférou nádherného interiéru.

Interiér & architektura Design guide
Moderní a důstojné bydlení pro seniory
Číst článek
13. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Z ruiny vytvořili moderní domov pro seniory. Ginger Architecture přeměnili během dvou let zchátralý Zámek v Tmani v důstojné místo pro staré lidi

Ne každá ruina se musí rozpadnout. Příkladem zdařilé renovace je proměna Zámku v Tmani nedaleko Berouna. Postaralo se o ni studio Ginger Architecture.

Interiér & architektura
Milánský showroom značky Marset
Číst článek
13. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Lampy, které změnily svět. Katalánský výrobce svítidel Marset už desítky let vyrábí produkty s nezaměnitelným designem, k dostání jsou i v Praze

Na pobřeží slunné Barcelony v roce 1976 vznikla značka Marset, která je dnes synonymem pro dokonalá svítidla. Její zakladatel, Paco Marset, možná ani netušil, že za několik dalších let bude osvětlení vzešlé z jeho dílny zdobit domy a byty po celém světě. A v jeho šlépějích půjdou i jeho potomci.

Interiér & architektura
Vítěz Ceny veřejnosti v soutěži Interiér roku 2023
Číst článek
06. 09. 2024
Michaela Irová
Doba čtení 3 min

I do nájemního bytu se vyplatí investovat. V Česku bude bydlení časem nedostupné, říká dvojice architektů, která bodovala s povedenou rekonstrukcí místa, kde žijí

Byt plný kontrastů, kde mají vedle sebe místo pečlivě vybrané designérské kousky i kredenc po babičce. Modrá barva jako barva spojení a oprýskané omítky, které ožívají pod dotekem slunečních paprsků.

Interiér & architektura Rozhovory
Ikea - čokoládový adventní kalendář

AKCE A UDÁLOSTI

Podoby prožívání a definování identity, těla a pohlaví i kulturních tabu. Tato témata představí umělkyně Katarzyna Kozyra v ostravské GVUO. Nenechte si ujít působivý výběr prací z dosavadní kariéry autorky.

Od 25. září 2024 do 5. ledna 2025
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Faktor K oživil strážnici již před dvěma lety
Číst článek
16. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Brno světové! Projekt umělecké rezidence TIC vybízí k propojení lokálního prostředí se zahraničními umělci

Městská část Brno-sever se stává místem jedinečné spolupráce mezinárodních umělců a místní komunity. Projekt umělecké Rezidence TIC nabízí zahraničním umělcům příležitost tvořit, reflektovat a interagovat s lokálním prostředím díky pobytu v rezidenčním bytě na adrese Hvězdová 6.

Design & umění
Textilie z produkce Durch duo a respondenti naší ankety
Číst článek
14. 10. 2024
Jana Mattas Horáčková
Doba čtení 4 min

Kam upadá český textil? Podniky krachují, investoři nejsou osvícení, chybí spolupráce s architekty. Ptáme se výrazných textilních designérek, co je nejvíc trápí

Textilní tvorba je tak trochu jako popelka. Za posledních několik desítek let prošla velkými turbulencemi. Oslovili jsme zástupce mladší generace i etablované autory z řad současných návrhářů a zeptali se, v jaké kondici dnes obor je. A co by pomohlo vrátit jeho výrobky do našich běžných interiérů.

Interiér & architektura Design & umění Rozhovory
Jak to mají sklářští designéři se sociálními sítěmi?
Číst článek
11. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Problém jménem algoritmus. Žijeme v bublině a nedostávají se k nám věci, které by nás mohly posunout. Jaká rizika a výhody má instagram pro české designéry?

Bez nich se už neobejdeme, ale soužití s nimi přináší i řadu nepříjemností. Sociální sítě ovlivňují všechny obory a design není výjimkou. Jak s nimi pracují úspěšní lokální designéři?

Názory & polemika
Milan headline
Číst článek
09. 10. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Je to šokující, dechberoucí a znepokojivé. V Dánsku zůstává na polích po letních festivalech tisíce opuštěných stanů, návrhář Milan Flíček přišel s řešením

Milan Flíček odešel do zahraničí, aby zachraňoval použité stany. Ano, je to nadsázka. Mladý návrhář totiž ve své tvorbě poukazuje na mnohem větší problémy, které se netýkají jen fashion světa.

Design & umění Rozhovory
Bohdašín
Číst článek
07. 10. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

S úctou k tradici. Na úpatí Jestřebích hor stojí statek Bohdašín, kterému majitelé vtiskli harmonický genius loci

Je to kraj, kde se narodili velikáni české literatury. Ve zdejších kopcích se procházel Čapek i Škvorecký. Kouzlo má zdejší příroda stále. A nyní navíc přibyl další důvod, proč se vydat na víkend právě sem – nově opravený statek Bohdašín 17.

Interiér & architektura
Budova Dřeváku
Číst článek
04. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Největší bytový dům ze dřeva vyroste v ČR. Dřevák od studia Jakub Cigler Architekti sází na udržitelnost i vysoký standard bydlení

Zpráva o švýcarském mrakodrapu od dánského studia SHL jistě před lety vyrazila všem dech. Bylo to především tím, že se jednalo o dřevěnou stavbu. Nyní se takové dočkáme i my. Skanska uvádí do prodeje bytový dům Dřevák, který se má stát doposud největším bytovým domem ze dřeva v České Republice.

Interiér & architektura
Jitka Hurábová s architektem Miroslavem Krátkým
Číst článek
02. 10. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 3 min

Neměli jsme za úkol tvořit architekturu, ale plátno pro krásné produkty. Byl to zdravý projekt, říká Mirek Krátký ze studia archicraft o rekonstrukci showroomu firmy LD Seating

Dříve kuchyňské studio, dnes prostor plný designového sezení. LD Seating z Boskovic nejsou v pražském Karlíně žádnými nováčky, jejich showroom ale nedávno prošel rekonstrukcí podle návrhu studia archicraft. Jak jednatel Jakub Huráb a architekt Mirek Krátký vzájemnou spolupráci hodnotí?

Interiér & architektura
Firma Janošík překračuje hranice možného s rámy Paranormal
Číst článek
30. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Nic není nemožné. Rodinná firma Janošík vyrábí okna, která váží tunu, ale překvapí svojí subtilností

Rodinná firma Janošík z Valašska se specializuje na výrobu oken. A to ne ledajakých. Dlouhodobě se ji daří posouvat hranice možného. Okna jsou v jejich případě synonymem estetické dokonalosti.

Interiér & architektura
Ondřej Stára a moderátorka podcastu Veronika Pařízková
Číst článek
27. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Byl jsem zahořklej, ceny se u nás dávají za zásluhy. Je česká scéna zprivatizovaná? Ptáme se šperkaře Ondřeje Stáry

„Tvorba je pro mě srdcová záležitost. Nepotřebuji být opěvovaný,“ svěřuje se talentovaný šperkař Ondřej Stára v podcastu Designnews. Jaký je dnes český šperk a jaká je jeho klientela? Jsou pro něj důležité ceny? Poslechněte si nový díl Designnews podcastu, který řeší věci do hloubky.

Design & umění Podcast
Jak reflektuje majitelka značky Eiri úspěch kolekce, kterou utvářela i AI technologie?
Číst článek
26. 09. 2024
Lenka Kašparová
Jana Brandtlová
Doba čtení 5 min

AI ve službách módy. Na počátku jsme byly šokované a užaslé, říká zakladatelka značky Eiri, která experimentuje s umělou inteligencí

Značka Eiri vytváří pomocí generativních programů dívčí a ženské obličeje k nerozeznání od skutečných. Tyto tváře pak tiskne na oblečení, takže působí, jako by vystupovaly z nekonečna virtuálního prostředí. Jsou na místě obavy nebo nadšení?

Design & umění