PŘEDPLAŤTE SI NÁŠ ČASOPIS ↗
Interiér Bistra Karel

Otevřely místo, kam chce jít na brunch každý. Bistro Karel přineslo do pražské Troje stylovou gastronomii

Karolína Pomahač má ráda výzvy a změn se nebojí. Na Vinohradech provozovala úspěšný podnik Slow cafe, který po pěti letech uzavřela, aby mohla pokračovat jinde. V pražské Troji spolu s Elen Chvojkovou založila Bistro Karel.

Ačkoliv Karolína vystudovala zahradní architekturu, kolem gastronomie se pohybuje od svých studentských let. „Od osmnácti let jsem pracovala na vinici v botanické zahradě, kde jsem si zamilovala víno. Později jsem působila v podniku Na břehu Rhôny, tam jsem se potkala s mým budoucím manželem,“ svěřuje se Karolína. V tu dobu byla zažehnuta také malá jiskra podnikatelská. „Byli jsme dobrý tým, sedli jsme si pracovně, vnímali jsme věci stejně. Manžel byl sice trochu zdrženlivý, ale já jsem ho přesvědčila, že se nám to podaří.“ A opravdu se tak stalo. V roce 2017 vzniklo Slow cafe.

Karolíně bylo v té době teprve 26 let a začátky byly složité. Na místě dříve fungovala ne příliš oblíbená kavárna. „Navazovat na něco, s čím mají lidé špatnou zkušenost, není jednoduché. Podnik se nám ale podařilo rozjet a lidé se postupně vraceli zpátky. Pak přišel covid,“ vysvětluje. Jako většina gastronomických míst fungovali přes výdejní okénko, Slow cafe ale navíc zachraňovaly květiny.

Už mě to nenaplňovalo. Chtěla jsem pokračovat ve stejné aktivitě, ale na jiném místě

„S manželem jsme byli v Barceloně, kde nás uchvátila kavárna, která byla zároveň prodejnou kytek a pokojovek. Mě tehdy napadlo něco takového zkusit i u nás. A tak jsme začali prodávat květiny. To bylo ještě před boomem pokojovek, který přišel s covidem. Nám ale právě tohle v náročném období hodně pomohlo. Proměnili jsme se doslova v květinářství,“ vzpomíná Karolína. Slow cafe se jim podařilo udržet a získat si mnoho dalších příznivců.

V té době se Karolíně narodil syn a ona se odhodlala k nečekanému kroku – úspěšný podnik po pěti letech uzavřít a začít budovat jiný. „Už mě to nenaplňovalo. Chtěla jsem pokračovat ve stejné aktivitě, ale na jiném místě. Dojíždět z našeho bydliště v Troji na Vinohrady bylo náročné. V té době jsem náhodou objevila nádherné místo přímo u zámecké zahrady,“ zasní se Karolína při vzpomínce na to, když domek u zámku Troja poprvé uviděla. Neváhala ani na chvíli a přihlásila se do výběrového řízení. Nejdřív bylo nutné připravit projekt, pro který oslovila Anny Architects.

Čerstvě vysazená zahrada Čerstvě vysazená zahrada
Čerstvě vysazená zahrada

Některé věci nebylo možné ovlivnit, a tak jsme je důstojně přizvaly do hry

„Pro nás to byla rychlá akce, jelikož šlo o to, nejdříve celý prostor vůbec vysoutěžit. Měly jsme měsíc na to, se sladit a nahodit na papír prvotní koncept a ideu, s čímž jsme Karolíně trošku pomohly, jelikož samy rády cestujeme po světě a navštěvujeme podobný typ podniků a míst,“ říká architektka Anna. Jednou z hlavních výzev byla jedlá divoká zahrada.

Následně byl vymyšlen koncept koloniálu, který společně rozvíjeli. „V Troji obecně chybělo místo, kde byste si mohli koupit zboží, na které jsme zvyklé v jiných částech Prahy na každém kroku – zrnka kávy, farmářské produkty, pečivo, vína a další produkty,“ doplňuje Anna.

Výběrové řízení Karolína Pomahač vyhrála. Spojila se s obchodní partnerkou Elenou Chvojkovou, původní profesí filmovou produkční, a společně začaly promýšlet podnikatelský záměr, vize a s architektkami podobu interiéru omezeného kulturní památkou, do které objekt spadá. „Například podlahu bychom volily zřejmě jinou, ale musely jsme se přizpůsobit. Dlažba vychází z barvy zámku a my jsme na ni navázaly celkovou grafickou identitou. Některé věci nebylo možné ovlivnit, a tak jsme je důstojně přizvaly do hry,“ vysvětluje Elena důvody podoby místa.

Interiér Bistra Karel Interiér Bistra Karel
Interiér Bistra Karel

Prostor se vyznačuje kombinací starého s novým. Najdeme zde osvětlení HAY, stoly, bar s koloniálem a kovovými konstrukcemi navržené architektkami a vyrobené truhlářem a zámečníkem na míru, některý nábytek naopak pochází ještě ze starého provozu Cafe slow, kterým majitelky interiér samy doplnily. Nechybí zde stopy českého designu, keramika Koller, Daniel Machill, židle a talíře pocházejí z antiku. Celý prostor doplňují květiny.

Navzdory své poloze mimo samotný zámek si tento malebný domek zachoval svůj historický ráz a atmosféru. Původní podlahy a barvy vytvářejí základ, na kterém stojí podoba interiéru. Rustikální design je doplněný o unikátní prvky českého designu, dodává prostoru autentičnost a šarm. Interiér je navržený s důrazem na flexibilitu a možnost proměňovat jeho podobu. Neutrálně jemná paleta barev a materiálů umožňuje prostor uzpůsobovat v rámci doplňků a dané sezony.

Architektky přišly s návrhem stolů, které lze k sobě libovolně spojovat, a místo tak přetvářet, co se týče kapacity a počtu míst k sezení. Vzniká tím prostor pro pořádání různých speciálních akcí, večeří, svateb a oslav. Místo je k takovým akcím přímo předurčené, ačkoliv se tomu majitelky trochu brání. „Soukromé akce jsme měly a máme. Přichází tolik požadavků na svatby, že bychom je mohly organizovat tři do týdne. Ale nejsme schopné to naplnit a z tohoto důvodu potom zavírat. To není náš záměr. Chceme mít především hezké bistro pro lidi. Aby si mohli přijít dát večer večeři a skleničku. A neřešit při tom, jestli máme otevřeno,“ vysvětluje Elena.

Snažíme se zužitkovat surovinu od lístečku po kořeny

Propojení se zámkem vytváří především zážitky pro návštěvníky. Mohou si prohlédnout výstavy, procházet se zámeckými zahradami poskytujícími nezapomenutelný pohled na okolní krajinu, uvnitř bistra se občerstvit. „Naše kuchyně je jednoduchá, zároveň rafinovaná a vychází především z lokálních surovin. Nabídka čerstvé zeleniny z místní farmy ovlivňuje celé menu. Mají v nabídce mangold? Náš kreativní šéfkuchař Nikolas Muranský vymyslí jídlo z něj. Snažíme se také zužitkovat surovinu od lístečku po kořeny,“ říká Karolína.

Místní kuchyně se vyznačuje sezónní nabídkou a lokálními surovinami Místní kuchyně se vyznačuje sezónní nabídkou a lokálními surovinami
Místní kuchyně se vyznačuje sezónní nabídkou a lokálními surovinami

V sezoně rádi zavařují ovoce a zeleninu, mají zálibu ve fermentování, výrobě sirupů a bylinkových olejů. „V našem malém koloniálu je možné si koupit suroviny, ze kterých vaříme, farmářské výrobky nebo naše vlastní výtvory,“ ukazuje Karolína na pult v rohu místnosti a na skleněné lahve plné zavařenin. V budoucnu chtějí pěstovat také vlastní zeleninu. „Asi toho nebude tolik, aby nám to v kuchyni stačilo. Ale sedět tady, jíst a vidět, že za oknem dozrávají rajčata, je nádherná představa. Proto jsem nadšená, že k objektu patří i zahrada.“

Obě ženy si pochvalují spolupráci s Galerií hlavního města Prahy spravující trojský zámek. Byly už přizvány k několika akcím, zajištění občerstvení na akci Art Book Fair nebo Oslavy Svaté Lucie, na akci spolupořádanou se Signal Festivalem. „Momentálně vymýšlíme pikniky, které by mohly zajímavě oživit zahrady. A také jsme mluvily o letním kině, o adventu i náznaku vánočních trhů. Nápadů máme hodně,“ mluví o plánech Karolína.

Součástí místa je zahrada s posezením Součástí místa je zahrada s posezením
Součástí místa je zahrada s posezením

Radost jim dělá spokojenost zákazníků a také možnost skloubit své mateřství s prací, která je naplňuje. Až neuvěřitelně znějí některé jejich osobní zkušenosti z doby před otevřením, s kterými se svěřuje Elena: „Často jsme narážely na překvapení, že jsme dvě mámy, které si chtějí otevřít gastro podnik. Stávaly se nám takové bizarnosti, že si někdo vyžádal na další schůzku i naše manžely.“

A proč pojmenovaly své bistro právě Karel? Může to působit, že navzdory jejich ženskému tandemu, ale je to jinak. „Název vychází ze spojení našich dvou jmen. Ale občas si hrajeme a říkáme, že to je majitel nebo náš zahradník,“ smějí se obě ženy.

Bistro Karel Bistro Karel
Bistro Karel
Rubriky:

Další z rubriky

Mezi Srnky
Číst článek
12. 03. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 6 min

Dokonalá symbióza designu a kávy. Mapujeme, které nové podniky vsadily na sofistikovaný interiér a působivé menu

Lahodná káva, řemeslné pečivo a prostory s příběhem. Pět nových míst na pražské gastronomické scéně ukazuje, jak důležitá je symbióza chuti, estetiky a atmosféry. Vstoupit dovnitř znamená ochutnat a zažít.

Interiér & architektura Design guide
Apartmány Florián se nachází v nádherné přírodě v okolí Kvildy
Číst článek
17. 02. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Horská architektura, která neškodí. Nově postavené apartmány Florián ukazují, že stavět v přírodě lze s ohleduplností a vkusem

Fenomén horských apartmánů zasáhl i české hory. Některé projekty jsou povedené a postavené s ohledem k okolní přírodě, jiné na všechny požadavky spíš rezignují. Nově postavený apartmánový dům Florián je prvním příkladem. Kvildě rozhodně neškodí.

Interiér & architektura Design guide
Modré salonky zámku Křinec po rekonstrukci.
Číst článek
27. 01. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 6 min

Rekonstrukce s modrou krví. Hrady a zámky napříč republikou se těší z citlivých renovací, které stojí za návštěvu?

Historické zámky jsou svědky minulých epoch, zachycují krásu starobylých stavebních stylů a vyprávějí příběhy někdejších majitelů. Díky rekonstrukcím se jejich atmosféra znovu oživuje a návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost nahlédnout do historie a objevovat kouzlo těchto míst.

Interiér & architektura Design guide
S hotelem je samozřejmě spojené i wellness a velkorysý bazén
Číst článek
24. 01. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Ve jménu eklekticismu. Na jihu Rakouska stojí hotel Falkensteiner, který jde příkladem, jak přistoupit k renovaci nevyhovujících starých budov

Doba je rychlá a nároky na relaxaci se bryskně mění. Co ale s objekty, které před lety dobře sloužily jako hotely, ale dnes už jsou démodé? Recept našla společnost Falkensteiner, která místo stavby zbrusu nových budov rekonstruuje ty staré. A výsledek stojí za pozornost!

Design guide
Proces výroby etiket vína je o konceptu, příbězích, kreativitě a o vínu samotném.
Číst článek
30. 12. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 5 min

Ve víně je design. Mělnicko se pyšní lokálními vinaři, kteří vědí, že promyšlené etikety jsou nedílnou součástí úspěchu

Tradice pěstování vinné révy je s našimi zeměmi spjatá po staletí. Výborné viniční tratě, nenajdete jen na jižní Moravě, ale i na Mělnicku. Zdejší vinaři umí navíc nejen vyrobit okouzlující chutě, ale nerezignují ani na stylové a vkusné etikety. Kdo nás zaujal nejvíc?

Design guide
NAHAKU
Číst článek
16. 12. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 5 min

Umělecké ostrůvky první pomoci. Jak přežít nápor vánoční estetiky vědí v Brně, letos během trhů narazí návštěvníci na nevšední instalace v celém městě

Pokud jste ještě nezažili adventní Brno, letošek je tím správným okamžikem. Atmosféru města, které už roky ukazuje, jak dělat vánoční trhy vkusně a smysluplně, letos podtrhuje série uměleckých instalací od předních českých umělců. Objevte Brno, jak ho neznáte!

Design & umění Design guide
Autentická zimní fotka na koupališti v Brně Zábrdovicích.
Číst článek
29. 11. 2024
Nikol Galé
Doba čtení 5 min

Žádná holá fakta a nudný průvodce. V Brně pořádají Autentické prohlídky pro milovníky lokálních příběhů i bizarností

„Chceme ukázat město z různých úhlů pohledu, optikou běžných lidí a s citem pro lokální témata,“ říká ředitelka TIC Brno.

Rozhovory Design guide
Rukopisy, archiválie, výtvarná díla i knihy doplněné o díla současných audiovizuálních umělců – stálá expozice Muzea literatury umístěná v deseti sálech reprezentuje českou literaturu od národního obrození až do roku 1989.
Číst článek
27. 11. 2024
Ondřej Balada
Doba čtení 3 min

Propojení odbornosti a kreativity na výbornou. Nedávno otevřené Muzeum Literatury dokázalo obstát, výsledkem je ambiciózní a moderní prostor, který nenudí

Požadavky na muzejní instituce se v průběhu času mění a v jistém smyslu i zpřísňují. Jako návštěvníci se obvykle chceme něco dozvědět, ale zároveň nechceme být zahlcení informacemi. Chceme kulturní zážitek a obohacení, ale současně se u toho i bavit.

Názory & polemika Design guide
Vesnický ráz se nezapře ani v interiéru.
Číst článek
13. 11. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Vrátili se z Ameriky a zachránili zchátralý statek. Původní západočeská usedlost Darmyšl se díky péči manželů Ivanových proměnila ve výstavní bydlení

Podobné místo byste v Česku hledali stěží. Má atmosféru Toskánska, moderní vybavení hodné Švýcarska a eklekticky vybavený interiér, jak to umí ve Francii. Statek Darmyšl přitom najdete ve vesničce kousek od kláštera v Kladrubech.

Interiér & architektura Design guide
Ze zařazení na top seznam se raduje celkem 63 podniků z Brna a 54 podniků z Jihomoravského kraje.
Číst článek
18. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Ráj všech gurmánů. Na Moravě vzniká čím dál víc podniků, které patří mezi gastronomickou elitu, ty nejlepší shrnuje nový průvodce

Na Moravu za dobrým jídlem? To je aktuálně povinnost všech food nadšenců. Kam se vydat poradí Gourmet Brno a Gourmet Jižní Morava, který právě vychází!

Design guide
Cover KD1 25
ZDW

AKCE A UDÁLOSTI

Veletrh FOR INTERIOR & DESIGN nabízí rozmanitý program během KONFERENCE MATERIÁL + TREND 2025. S barevnými trendy v interiéru pro příští rok vystoupí Gudy Herder.

3. dubna 2025
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky

Nejnovější články

Karolína Kučerová s moderátorkou Veronikou Pařízkovou
Číst článek
31. 03. 2025
Veronika Pařízková Redakce
Doba čtení 2 min

Vždy jsem byla trochu šprt, neřeším stejné věci jako spolužáci, vysvětluje Karolína Kučerová, která začala studovat design až ve 26 letech. Co musela obětovat? A cítí tlak, jak tvořit?

„Nemyslím, že dnes člověk prorazí jen díky instagramu. Najdete tam řadu lidí, co mají sledující, ale chybí jim talent “ hodnotí vliv sociálních sítí Karolína Kučerová, která navrhuje sklo i keramiku. Chce ho někdy smazat? Prodává se lépe sklo nebo keramika? A proč roste obliba hrníčků bez oušek?

Design & umění Podcast
Jakub Berdych Karpelis
Číst článek
28. 03. 2025
Kateřina Hubertová
Doba čtení 3 min

Schopnost myslet netradičně a ironie s humorem. Analyzujeme, proč je Jakub Berdych Karpelis zásadní osobností zdejší scény

Na pomezí designu a umění, vždy ale s humorem se pohybuje sochař a designér Jakub Berdych Karpelis. Nebojí se experimentovat s materiály a postupy jejich zpracování. Nebrání se ani nadsázce, ironii, netradičním tématům a kombinacím. Snad díky tomu se dnes řadí mezi české designérské hvězdy.

Design & umění Názory & polemika
Zuzana Bošková
Číst článek
26. 03. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Přála jsem si, aby z lidí opadl strach z bílých plášťů. Zuzana Bošková navrhla interiér soukromé kliniky a dokázala, že i nemocniční prostředí může být přívětivé a útulné

Zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované. I proto na příklady kvalitního interiéru narazíme v zásadě jen u soukromých investorů. Ptáme se proto Zuzany Boškové, která vymyslela řešení pro polikliniku Health+, co bylo na práci v specifickém prostředí nejtěžší a jak vnímá stav lokálních nemocnic.

Interiér & architektura Rozhovory
Tým designérů z firmy Lasvit
Číst článek
24. 03. 2025
Markéta Blažková
Doba čtení 4 min

Jistý příjem nebo svoboda? Zjišťujeme, zda dnešní designéři preferují práci na OSVČ nebo pracovní smlouvy

Být zaměstnán jako designér se může zdát v České republice jako nadlidský úkol. Je tomu ale vážně tak? Mnoho firem upřednostňuje dlouhodobý pracovní poměr spíš než externí spolupráci. Jak firmy reagují, když přijde řeč na flexibilitu, mateřskou dovolenou a adekvátní ohodnocení?

Názory & polemika
Markéta Kalivodová, Lucie Vasilová a Lenka Záhorková- designérky studia Nalejto, Eliška Lhotská, Salvátor Soška a Lucie Kutálková
Číst článek
21. 03. 2025
Redakce
Doba čtení 6 min

Sleva je dobrý sluha, ale zlý pán. Ptáme se, jak přistupují lokální designéři a značky k slevovým akcím a zvýhodněným prodejům svého zboží. Vyplatí se?

Cenotvorba je v případě designéru citlivá věc. Cena materiálů, lidská práce, často lokální zdroje a navíc náklady spojené s prodeji. I proto se ke slevovým akcím lokální scéna často neuchyluje. Zeptali jsme se přesto známých tvůrců, jaký mají ke slevám vztah a zda je potřebují.

Názory & polemika
Zsófia Keresztes se svým dílem
Číst článek
19. 03. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

I na takovém prvku, jako je dutý kmen, závisí fungování lesa. Maďarská sochařka Zsófia Keresztes na výstavě v liberecké Oblastní galerii otevírá téma transformace světa

Letošní výstavní sezónu liberecké galerie zahajuje umělkyně maďarského původu Zsófia Keresztes, která má na svém kontě už několik mezinárodních výtvarných úspěchů. Její výstava s názvem Trembling Empire odkazuje na svět, který v současné době prochází velkou transformací.

Akce a události Design & umění
Anton Jablonskij a knihovna OKAP
Číst článek
14. 03. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Nechci navrhovat „exkluzivní“ věci. Anton Jablonskij zaujal svou knihovnou Okap, která je snadno vyrobitelná i působivá. Jaké jsou profesní vize nadaného studenta z UMPRUM?

Aktuálně Anton Jablonskij studuje v ateliéru Design nábytku a interiéru na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Proč ho neláká spolupráce s Ikeou a jak vnímá své pedagogy?

Design & umění
Mezi Srnky
Číst článek
12. 03. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 6 min

Dokonalá symbióza designu a kávy. Mapujeme, které nové podniky vsadily na sofistikovaný interiér a působivé menu

Lahodná káva, řemeslné pečivo a prostory s příběhem. Pět nových míst na pražské gastronomické scéně ukazuje, jak důležitá je symbióza chuti, estetiky a atmosféry. Vstoupit dovnitř znamená ochutnat a zažít.

Interiér & architektura Design guide
Designnws
Číst článek
10. 03. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Najít životní rovnováhu díky hlíně. Keramické dílny vznikají napříč republikou, jak fungují a pro koho jsou určené?

Po oblibě keramických dílen a praktických kurzech vznikají také místa, která umožňují keramikům tvořit o samotě. Bývají zde k dispozici všechny potřebné materiály a nástroje, stačí se jen zaregistrovat. Potom už jen zabořit ruce do hlíny a začít tvořit.

Design & umění
Letošní ročník bude již 25. v řadě!
Číst článek
06. 03. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Příležitost zdokonalit se! Sutnarka otevírá další ročník letní školy ArtCamp, své zkušenosti předá fotografka Libuše Jarcovjaková nebo skotská módní návrhářka z Glasgow School of Art

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni otevírá přihlášky na devatenáctý ročník letní školy umění ArtCamp, která se uskuteční od 7. do 25. července 2025. Zájemci se mohou hlásit do 31. května.

Akce a události